Criptomoneda Facebook, Libra, ar putea bulversa sistemul financiar mondial / Statele, îngrijorate de perspectiva unei monede suverane private / Proiectul ar putea „deveni instantaneu sistemic”
Cu moneda sa virtuală Libra, Facebook vrea să bulverseze sistemul financiar mondial, ceea ce dă fiori reci unor state, îngrijorate să vadă companiile private angajate pe acest teren, scrie AFP.
Libra ar urma să ofere, începând cu primul semestru din 2020, un nou mod de plată în afara circuitelor bancare tradiționale: gigantul IT se dorește a fi piatra unghiulară a unui nou ecosistem financiar fără barierele diverselor valute, un instrument susceptibil să intereseze în special persoanele excluse din sistemul bancar, în țările emergente, spre exemplu.
Cu ocazia unui seminar al Băncii Centrale Europene din Portugalia, guvernatorul Băncii Angliei (BoE) Mark Carney a lansat un avertisment: dacă proiectul Facebook se va dovedi un succes, „va deveni instantaneu sistemic și va trebui supus celor mai bune norme de reglementare”.
Acesta a subliniat că va urmări această monedă virtuală „foarte atent”, cu ceilalți membri din G7 și cu autorități de reglementare precum Fondul Monetar Internațional.
Și ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire și-a exprimat rezervele.
„Ca Facebook să creeze un instrument de tranzacționare, de ce nu. În schimb, ca acest lucru să devină o monedă suverană, nu poate fi vorba”, a spus ministrul.
„Atributul suveranității statelor trebuie să rămână în mâinile statelor și nu al companiilor private, care răspund unor interese private”, a subliniat Le Maire.
Portofel virtual
Atacând, la zece ani după bitcoin, sulfurosul domeniu al criptomonedelor, afectat de scandaluri de piratare și de spălare de bani, Facebook se lansează într-o provocare de anvergură, cu atât mai mult cu cât se confruntă cu o criză de încredere după o serie de scandaluri legate de gestionarea datelor private.
Utilizatorii vor dispune pe telefoanele mobile de un portofel digital, „Calibra” – integrat direct de Facebook pe serviciile Messenger și WhatsApp – pentru a face cumpărături, pentru a primi sau trimite bani, aau explicat responsabili ai proiectului.
Dar Libra este un sistem „deschis”: codul său informatic nu este protejat de drepturi de autor, ceea ce înseamnă că orice dezvoltator, companie sau instituție îl poate integra în serviciile sale.
Intrarea Facebook și a celor peste 2 miliarde de utilizatori în această arenă ar putea constitui un „punct de inversiune” pentru sector, spune Lou Kerner, investitor și specialist recunoscut în domeniu, deoarece l-ar populariza marelui public.
Ideea ilustrează dorința rețelei sociale de a se diversifica dincolo de publicitatea online, baza modelului său economic, el însuși bazat pe datele personale: „Ar putea fi una dintre cele mai importante decizii din istoria Facebook” pentru a găsi noi motoare de creștere, spun și analiștii de la RBC.
Grupul american a decis să încredințeze gestionarea Libra unei entități independente din Geneva și formată dion companii precum Mastercard și Visa, serviciile de plăți Stripe și PayPal, companiile de ride-sharing Lyft și Uber sau rețeaua Women’s World Banking, care ajută femeile defavorizate din țările emergente să aibă acces la servicii financiare.
Acest lucru ar putea permite garantarea stabilității noii monede virtuale pentru a evita enormele fluctuații care au pătat imaginea criptomonedelor.
Asigurări
Proiectul ar putea permite accesul la comerțul online și la alte servicii financiare pentru peste un miliard de persoane „excluse din sistemul bancar”, spune Dante Disparte, de la asociația Libra.
Încredințând gestionarea unei entități distincte, Facebook încearcă să ofere asigurări pe două fronturi: nu se va afla „la butoane” și totul va fi făcut pentru ca Libra să nu fie victima tulburărilor pe care le-a cunoscut bitcoin.
„Calibra” va fi o filială dedicată și supusă reglementărilor, a precizat Facebook, care a afirmat că informațiile financiare ale Calibra vor fi strict separate de datele personale deținute de Facebook și nu vor fi folosite pentru a viza publicitatea țintită.
Monedele folosite pentru a cumpăra Libra vor servi drept rezervă și garanție a monedei virtuale, a cărei valoare va fi indexată pe un coș de monede tradiționale.
Ca și alte monede virtuale, Libra se va baza pe tehnologia „blockchain” un fel de imens registru public care servește pentru transferul de monede virtuale rapid, anonimizat și securizat.
Pe Wall Street, Facebook scădea cu 0,23% în jurul orei 17,00 GMT.