Sari direct la conținut

Cristian Diaconescu: Ii solicit premierului desemnat ca, in ceea ce priveste institutia diplomatiei romanesti, sa faca o exceptie privind politizarea

HotNews.ro
Cristian Diaconescu, Foto: HotNews.ro
Cristian Diaconescu, Foto: HotNews.ro

Ministrul interimar de externe, Cristian Diaconescua transmis un mesaj clar premierului Victor Ponta. „Ii solicit premierului desemnat ca, in ceea ce priveste institutia diplomatiei romanesti, sa faca o exceptie privind politizarea”, a spus Diaconescu, atragand atentia ca in caz contrar aderarea la Schengen va fi ratata.

„Ii solicit premierului desemnat sa faca o verificare in ceea ce priveste loialitatea si profesionalismul diplomatilor din Centrala si strainatate”, l-a indemnat ministrul pe noul premier.

Argumentul lui este unul firesc: diplomatii de la Moscova, Bruxelles si Washington, ca sa cuprinda globul de la un capat la altul, „si-au facut datoria sub mai multe guverne si au adus proiectele la o faza de implinire extrem de avantajoasa pentru Romania”.

Diaconescu a avertizat ca „politizarea la nivelul comunicarii si in dialogul cu partenerii nostri nu va ramane nesanctionat„. Atata vreme cat cei care si-au stabilit deja mandatele si interactiunea cu partenerii europeni vor fi lasati sa isi duca treaba la bun sfarsit, atunci, considera fostul ministru, obiectivul aderarii la Schengen va fi indeplinit, motiv de lauda pentru noii premier si ministru de externe. „Daca oamenii vor fi schimbati, va asigur ca esecul va fi garantat”, a fost avertismentul lui Diaconescu.

El a mai spus ca niciunul dintre secretariiat din MAE nu si-a anuntat intentia de a-si da demisia si nici nu crede ca asta trebuie sa se intample.

Cu un ton patimas, pentru ca s-a si scuzat la final, Diaconescu se intreba retoric, rostind numele secretarilor de stat, care ar putea fi inlocuit: „Nu ar avea absolut niciun motiv (n.r. pentru inlocuire). Pe cine, pe Luminita Odobescu (n.r. secretar de stat care gestioneaza problematica UE) care se ocupa de 20 de ani de UE? Pe Bogdan Aurescu? Sau pe secretarul general (n.r. Maria Ligor) care a fost ambasador in Spania si a gestit foarte bine problemele romanilor de acolo si in al carei mandat au fost ridicate restrictiile pe piata muncii pentru romani?”.

Semnale pozitive pentru aderarea la Schengen

„Diplomatia are o serie de responsabilitati atata timp cat aceasta tema a intrat in zona discutiei politice. Prin eforturile tuturor am ajuns la un punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine de intrare in Schengen in acest an”, a spus Cristian Diaconescu despre un obiectiv imediat, ce ar trebui sa fie indeplinit in mandatul lui Andrei Marga.

Echipa actuala initiase o serie de demersuri diplomatice de convingere a Olandei sa renunte la opozitia sa pentru aderarea la Schengen. Numai ca situatia s-a schimbat si la Haga, premierul Rutte dandu-si demisia acum doua saptamani si urmand sa fie alegeri anticipate in toamna.

Diaconescu a avut la Bruxelles, la mijlocul lunii aprilie, o intalnire bilaterala cu omologul sau. in cadrul acesteia au stabilit cateva actiuni despre care diaconescu spune ca spera sa fie puse in practica, in ciuda situatiei politice aparute intre timp si la Haga.

Ele ar consta in prezenta unei delegatii din ministerul de externe olandez la Bucuresti pentru a discuta chestiuni aplicate si printr-o vizita a procurorului general al Olandei pentru a se pune la curent cu progresele justitiei romane, din punct de vedere tehnic.

Faptul ca si presedintele Consiliului Eurpean, Herman Van Rompuy, a declarat la Bucuresti ca Olanda trebuie sa isi schimbe pozitia in privinta aderarii Romaniei la Schengen s-a adaugat semnalelor pozitive pe care le-a avut Romania in ultima vreme.

Numai ca, a remarcat Diaconescu, evolutiile politice din ambele tari pot influenta evolutia situatiei. Iar instabilitatea politica din Romania „va genera o fragilitate a mesajului pe care il transmitem”.

In acest sens, ministrul a remarcat ca pentru partenerii europeni este foarte importanta adoptarea strategiei anticoruptie. Desi toate partidele politice par saie in consens pe aceasta tema, orice ezitare va ridica semne de intrebare in exterior.

Ridicarea MCV – acest mecanism folosit uneori abuziv trebuie schimbat

Romania anului 2012 este alta decat Romania anului 2007, criteriile statului de drept sunt indeplinite, iar „aceasta monitorizare aplicata oarecum nediferentiat nu mai e adecvata statutului de stat demn si democratic pe care l-am dobandit”.

„Eforturile conjugate ale mai multor institutii trebuie sa asigure eliminarea MCV”, mai spus ministrul. Ela recunoscut ca mai sunt probleme de rezolvat, „dar politic – acest mecanism folosit uneori abuziv, trebuie schimbat”.

Principalele declaratii ale bilantului activitatii lui Cristian Diaconescu la MAE:

13.03: Va rog sa imi permiteti sa raspund doar la intrebari de politica externa, pentru a pastra autonomia acestei institutii.

  • Diplomatia romana a avut un rol activ la nivel european, in special in privinta politicilor la nivelul UE: accederea in spatiul Schengen, contributia Romaniei la dosarul converentei in uniunea economica si monetara, cele patru libertati ale UE, contributia la politica de coeziune si CAP.
  • Dezvoltarea parteneriatelor speciale cu tari din familia europeana si nord-atlantica. Sunt extrem de multumit de discutiile cu omologii din Germania, Olanda, Ucraina, Serbia, Ungaria, Italia.
  • MAE a pregatit participarea Romaniei la summit-ul NATO de la Chicago, consideram ca am stabilit un cadru proprice in ceea ce priveste interesele comune ale Romaniei si Aliatilor sai. Prin demersurile diplomatiei Romanesti, scutul antiracheta a devenit parte a conceptului de aparare, descurajare a NATO. Decizia formala se va lua la Chicago. 
  • Diplomatia romaneasca are obligatia sa continue aceste demersuri si sa sprijine proiectul in dilogul cu partenerii din NATO si partenerul strategic, SUA.
  • MAE a promovat o agenda activa cu partenerii regionali si o remarc pe aceea cu parntenerii de la Chisinau, reflectata si de vizita presedintelui Nicolae Timofti in tara noastra.
  • Sunt foarte bucuros de modul deosebit in care s-a realizat o deschidere importanta in dialogul cu Fed. Rusa. Ne putem apropia in perioada urmatoare de consolidarea unei agende pragmatice in relatia cu Rusia si aceste demersuri trebuie continuate cu o si mai mare insistenta.
  • Remarc proiectele cu partenerii din alte parti ale lumii, China. Exista posibiltiatea si cred ca o insistenta bine fundamentata trebuie desfasurata ca urmatoarea intalnire dintre statele din sud-estul Europei si China sa se desfasoare la Bucuresti.
  • As vrea sa reamintesc, sigur n-a atras atentia de o maniera pregnanta, dar e un rezultat foarte important, faptul ca in martie Cons. Drepturilor Omului al ONU a adoptat rezolutia pe drepturile omului initiata de Romania. Profilul Romaniei a avut foarte mult de castigat.
  • Impreuna cu colegii mei, la inspiratia lor si cu colaborarea lor am initiat o serie de reforme institutionale.
  • La 13 februarie 2012, MAE a lansat un proiect cofinantat din fondul social european prin care ne propunem dezvoltarea competentelor MAE, prin dezvoltarea unui program de mentorat, pregatirea profesionala a personalului.
  • As vrea sa atrag atentia asupra serviciului e-consulat, initiat de predecesorul meu, acela de a primi prin telefon, prin SMS, la intrarea intr-o tara, informatiile necesare si datele de contact pentru a le facilita accesul la consulatele romanesti.
  • Un obiectiv pe care diplomatia romaneasca nu il poate abandona e de a mentine in dialog, retorica si adresarile pe baza mandatulu, generarea de predictibilitate si stabilitate in mediul european si nord-atlantic in continua schimbare. 
  • Profilul nostru in UE e grevat de perpetuarea unor concenptii incorecte. Trebuie sa acordam o mare atentie acestor evolutii. Avem de-a face, pe fondul crizei, cu reactii nationaliste. romanii din statele UE reprezinta o resursa importanta si nu o vulnerabilitate, imaginea lor e un argument de seriozitate si demnitate nationala si trebuie sa ne subsumam ca institutie acestei idei.
  • In privinta diplomatiei economice in 2012 ne-am asteptat la rezultate. Vorbim despre relatii cu state mai indepartate Romaniei, dar sunt relatii cu traditie pe care, prin eforturi, le putem revigora.
  • Impreuna cu dna Hillary Clinton am stabilit crearea unui grup de lucru privind ncluderea Romaniei in programul Visa Waiver. Rog sa nu fie uitat acest proiect cu diplomatia americana pentru ca poate fi un element hotarator in ceea ce priveste libera circulatie a romanilor in spatiul american.
  • As transmite celor care vor prelua aceasta functie faptul ca MAE beneficiaza de un consiliu al fostilor ministri de externe din care fac parte Adrian Nastase, teodor Melescanu, Mihai Razvan Ungureanu, Lazar Comanescu si, cu voia dvs., ma inscriu si eu. Sunt toti fostii ministri de externe. Daca vor dori, ne pot folosi experiente, le voi sta la dispozitie cu o expertiza rezultata dintr-o experienta calita de perioade grele prin care a trecut Romania. Numerele noastre le au. Daca vor dori, le vom sta la dispozitie, daca nu vor dori, ne vom exprima in alte foruri.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro