Sari direct la conținut

Cristian Popa, BNR: Retrogradarea ratingului Greciei nu va pune presiuni semnificative asupra leului

HotNews.ro

Retrogradarea ratingului Greciei de catre agentia de rating Standard & Poor’s nu va pune presiuni semnificative asupra leului, dar posibilitatea contagiunii ramane in continuare preocupanta pentru autoritatile romane, a declarat marti Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, citat de Mediafax. Potrivit oficialului BNR, situatia din Grecia, precum si a altor economii de la periferia zonei euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta Romania prin canalul increderii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.

Popa a adaugat ca decizia privind datoria Greciei trebuie sa ia in considerare o participare voluntara a creditorilor privati, iar cea mai buna solutie este cea care reface increderea si continua reformele.

„Nu vreau sa calific drept oportuna o solutie sau alta. Trebuie agreata o solutie in care creditorii privati participa voluntar”, a spus Popa, intrebat daca pentru Romania ar fi mai bine ca datoriile statului elen sa fie restructurate sau sa se continue actualul program.

El a aratat ca o eventuala restructurare a datoriei Greciei este posibila doar daca economia are fundamente puternice, daca va reveni pe crestere ca urmare a ajustarilor si daca exista motive ca reformele sa continue.

Standard & Poor’s a redus luni cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la „B” la „CCC”, acesta fiind cel mai slab rating de tara din lume. Agentia de evaluare financiara a avertizat din nou ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca un default (incapacitate de plata).

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata.

Costul asigurarii datoriilor Greciei impotriva default-ului este de doua ori mai mare decat in cazul obligatiunilor pakistaneze.

S&P noteaza ca liderii europeni par tot mai decisi sa impuna restructurarea datoriilor Greciei, printr-un bond swap sau prin extinderea maturitatii obligatiunilor, pentru a transfera o parte din costurile salvarii statului elen de la default in zona investitorilor privati.

„In opinia noastra, orice astfel de tranzactii vor avea cel mai probabil termeni mai putini favorabili decat refinantarea datoriilor, ceea ce am considera un default de facto conform criteriilor S&P”, se arata intr-un comunicat al agentiei. In acest caz, S&P ar reduce ratingul Greciei la SD, sau „default selectiv”, iar calificativele acordate instrumentelor de credit ale statului, precum obligatiunile, ar fi coborate la „D”, adica default.

Guvernul elen considera ca decizia S&P nu ia in calcul angajamentele luate in zona fiscala pentru consolidarea finantelor publice si pentru pastrarea statului de membru al zonei euro.

„Decizia trece cu vederea de asemenea masurile luate de guvern pentru a evita orice probleme legate de obligatiile contractuale ale Greciei, precum si vointa tuturor grecilor de a avea un viitor in zona euro”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor de la Atena.

Liderii UE vor discuta noul acord pentru Grecia la summit-ul programat pentru 23-24 iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro