Cristian Sima: Decizia de ieri noapte a salvat de la panica sistemul bancar romanesc
Decizia liderilor europeni de recapitaliza bancile europene expuse la datoriile suverane, estimata preliminar la 106 miliarde de euro, a salvat de la panica sistemul bancar romanesc, a declarat Cristian Sima, presedintele Sibex, intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro. Totodata, el a aratat ca pentru a salva moneda europeana trebuie creat un buget unic european, cu un singur ministru de finante, condidatul ideal fiind Jacek Rostowski, actualul ministru de finante al Poloniei.
Cristian Sima despre Romania:
Presedintele Sibex a aratat ca masurile adoptate miercuri noapte de liderii europeni, printre care si recapitalizarea bancile europene expuse la datoriile suverane, au salvat de la panica sistemul bancar romanesc. El a subliniat ca bancile grecesti din Romania sunt solide, insa nicio banca din lume nu poate face fata unei retrageri masive de fonduri din partea clientilor.
- Ieri noapte sistemul bancar romanesc a fost salvat de la panica.
- Daca am trece acum la moneda euro sunt convins ca ar fi mai rau. Este o parere personala si o argumentez prin faptul ca poporul roman nu are nici un fel de educatie fiscala, financiara si nu va putea respecta reguli stricte impuse de Bruxelles. De peste 60 ani nu facem altceva decat sa fentam regulile.
- Capitalul romanesc ar trebui pus in pastrare pana la momentul in care vom avea ocazia sa cumparam banci straine pe nimic. S-ar putea ca acest moment sa nu fie foarte indepartat.
- Bancile grecesti din Romania sunt solide, insa nicio banca din lume nu poate face fata unei avalanse de retrageri. Statul roman are capacitatea de a nationaliza banci straine, nu stiu daca are si un plan. Momentan nu e cazul sa vorbim despre asa ceva.
Cristian Sima despre UE:
Cristian Sima este de parere ca Europa are nevoie de o fiscalitate comuna si de un Minister european de finante, in caz contrar existand riscul ca moneda unica sa dispara. Totodata, el a precizat ca decizia liderilor de a delimita Banca Centrala Europeana de problemele Greciei, Italiei si Spaniei a scazut considerabil pericolul inflationist.
- Odata cu ceea ce s-a hotarat ieri, prin delimitarea totala a BCE de problema Greciei, Italiei si Spaniei, pericolul inflationist a scazut considerabil. Cel mai mare pericol la masurile energice si bune de ieri este acum recesiunea din Europa datorata planurilor de austeritate. Acest lucru se va vedea abia peste sase luni.
- Ideal ar fi ca regulile fiscalitatii sa fie aceleasi in toata Europa, desi e greu de crezut ca o tara ca Irlanda, cu fiscalitate redusa, ar mai putea reusi o crestere economica in aceleasi conditii cu Germania. Nu putem cere acelasi tip de benzina in toate motoarele economiilor tarilor europene intrucat fiecare tara are un numar diferit de pistoane.
- Evident astazi euro are un viitor. Intrebarea este daca va fi roz sau sumbru. Dupa umila mea parere sansa de a salva moneda europeana este de a reusi un buget unic european cu un singur ministru de finante. Polonezul Jacek Rostowski ar fi candidatul ideal. Mai exista varianta inflatiei astfel incat toti sa platim egal greselile grecilor, portughezilor si irlandezilor dar dupa intalnirea de ieri, Germania s-a opus radical.
- Daca nu se va face o fiscalitate comuna euro va disparea.
- Decizia de ieri noapte a calmat momentan pietele pentru ca s-a exclus total solutia inflationista si exista un lider incontestabil si forte al UE in persoana dnei Merkel. Germania este actualmente liderul incontestabil si momentan este bine asa. Daca prin masurile de ieri vom reusi si o crestere economica in Europa, vom putea respira usurati. Calea pana acolo este lunga si plina de orgoliile celor 27 tari europene.
- Masurile luate ieri seara au contribuit la salvarea Greciei dar si la salvarea sistemului bancar european.