Sari direct la conținut

Criticii lui Zgonea, artizanii proiectelor care mutileaza legile penale. Presedintele Camerei a avertizat ca urmeaza un jihad anti-justitie

HotNews.ro
Catalin Radulescu si Marius Manolache, Foto: www.cdep.ro
Catalin Radulescu si Marius Manolache, Foto: www.cdep.ro

Valeriu Zgonea blocheaza modificarile la codurile penale si toti parlamentarii sunt nemultumiti – sunt afirmatiile deputatului Catalin Radulescu, presedintele PSD Diaspora, care este cel mai vocal critic al lui Valeriu Zgonea si cel care i-a cerut demisia in repetate randuri. Radulescu este si co-initator la cel mai controversat proiect de lege de mutilare a codului penal si codului de procedura penala alaturi de finul lui Victor Ponta, Marius Manolache, un alt critic al presedintelui Camerei Deputatilor recent exclus din partid. Zgonea a avertizat saptamana trecuta ca urmeaza un „jihad anti-justitie” si ca aici este miza PSD pentru inlocuirea sa.

Dupa ce a fost exclus din PSD saptamana trecuta, Valeriu Zgonea a iesit public miercuri si a facut un avertisment dur: PSD vrea cu disperare sa il inlocuiasca la presedintia Camerei Deputatilor, probabil cu Victor Ponta, pentru a putea sa treaca o serie intreaga de legi anti-justitie, fie proiecte noi fie dintre cele care zac la sertarul comisiei juridice (peste 20 de proiecte). Zgonea a vorbit de un „jihad anti-justitie” si a amintit chiar de „Martea Neagra” din decembrie 2013. El a declarat ca deputatii vor sa modifice Statutul parlamentarilor pentru ca acestia sa nu mai fie asimilati functionarilor publici, recunoscand ca despre asta se vorbea aproape mereu la sedintele de partid. Mai mult, s-a referit si la „grupuri de interese”.

  • Declaratia de miercuri a lui Zgonea a fost facuta in contextul in care grupul PSD a incercat sa inititeze procedura de revocare a acestuia, insa au intampinat o problema regulamentara, potrivit lui Zgonea. Detalii aici.

Criticii lui Zgonea sunt artizanii celor mai grave proiecte de mutilare a legii penale

„Banuiesc ca, daca ne supara astazi legislatia rutiera, ieri ne-a suparat legislatia anticoruptie, pe unii ii supara legislatia penala… Sunt de obicei aceleasi teme pe care le-am discutat in interiorul partidului. Eu nu-mi aduc aminte un Birou Permanent al PSD in care sa nu finalizam cu aceasta tema atat de stresanta pentru anumiti colegi” spunea Zgonea miercuri. Afirmatia cu codul rutier se refera in mod special la deputatul PSD Catalin Radulescu, cel care a spus recent ca vrea un proiect legislativ pentru desfiintarea radarelor formate din echipaje de Politie.

Radulescu este cel mai vocal critic al lui Zgonea, pe care il acuza in mod public, de mai multa vreme, ca blocheaza legile care vizeaza codurile penale sau legislatia ANI. Ce spune el exact: „Am fost primul care, de doi ani, a sesizat implicarea acestui securist in blocarea oricaror modificari legislative ale Codului Penal, ale incompatibilitatilor si conflictului de interese, modificari care ar fi diminuat abuzurile procurorilor DNA si dosarele politice facute la comanda liderilor politici.”

„De doi ani de zile sunt blocate la Comisia Juridica modificarile la Codul Penal. Valeriu Zgonea le blocheaza. Astea sunt abuzurile care se fac in Romania de acesti nemernici de procurori. Toti parlamentarii PSD sunt nemultumiti. Intreaba-i pe Marius Manolache, pe Ciprian Nica, pe Anghel Stanciu, pe Petre Daea. Iti dau 25 de persoane pe loc”, a spus Catalin Radulescu, pentru „Adevarul”, in urma cu o luna.

Radulescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, in 2014, sub control judiciar, fiind acuzat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si dare de mita. Instanta suprema l-a condamnat, in urma cu aproape o luna, la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind definitiva.

El este unul dintre autorii controversatului proiect de modificare a codurilor penale care lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce teremenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Un alt initiator la acest proiect este deputatul Marius Manolache, care este chiar finul lui Victor Ponta. Si Manolache l-a criticat pe Zgonea si i-a cerut demisia ca urmare a declaratiilor pe care Zgonea le-a facut in interviul acordat Associated Press, atunci cand a afirmat ca PSD este in criza, cu un „lider inculpat si un adjunct condamnat”.

Un alt proiect de lege pe care a incercat Manolache sa il treaca, respins insa de Comisia Juridica, prevedea ca apelul de la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte sa poate fi declarat doar in favoarea inculpatului. Despre acest proiect, Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, spunea ca este neconstitutional si discriminatoriu.

Citeste aici mai multe.

Acest proiect se afla la sertarul Comisiei Juridice, alaturi de altele de acelasi fel, unde au fost ingropate ca urmare a inflamarii opiniei publice in acests sens.

Ce a spus Zgonea miercuri privind „jihadul anti-justitie” (citat de Agerpres):

„Eu am o singura informatie: am observat ca ieri la grupul parlamentar PSD, cand s-a cerut, pe buna dreptate procedural, in jurul orei 15.30, excluderea mea din partid, si grupul parlamentar a si votat cererea de revocare, au fost trei discutii, toate axate pe aceeasi chestiune – ca avem nevoie de un presedinte care sa ne protejeze, care sa nu ne bage in puscarie, sa schimbam legile, sa schimbam Statutul deputatului si senatorului, astfel incat sa nu mai fim functionari publici, sa nu ne mai hartuiasca nu stiu cine ne hartuieste.

Discutiile au fost axate pe aceasta tema. Inteleg ca la stres putini rezista. Este important pentru noi in spatiul public, in institutiile publice, sa respectam legea, indiferent cum ne cheama, indiferent ce pozitii am, suntem obligati sa respectam legea. Iar eu nu cer membrilor Biroului permanent si nu am cerut niciodata sau Comitetului liderilor decat sa respecte procedurile legale pe care noi le-am votat in Parlamentul Romaniei.

Banuiesc ca, daca ne supara astazi legislatia rutiera, ieri ne-a suparat legislatia anticoruptie, pe unii ii supara legislatia penala… Sunt de obicei aceleasi teme pe care le-am discutat in interiorul partidului. Eu nu-mi aduc aminte un Birou Permanent al PSD in care sa nu finalizam cu aceasta tema atat de stresanta pentru anumiti colegi.

(ulterior)

Ma voi opune, pana la capat, acestui jihad anti-justitie. Acum suntem in faza a doua – dorinta unora de a pune mana pe a treia functie in stat, prin tertipuri ilegale, incalcand regulamentul, negandu-si propriile decizii. Motivul l-ati aflat in sedinta celebrului grup parlamentar de ieri.

Scopul – acelasi: sa modifice pe repede inainte legile anti-justitie. Din pacate, Regulamentul Camerei spune foarte clar si conform ceea ce se scrie si in Constitutie, in art. 64, nu este vorba de mine, este vorba de ceea ce am facut in ultimii 4 ani de zile si pana in noiembrie.

Pana cand destinul va hotari, ma voi bate cu cei care, formati in grupuri de interese, doresc sa modifice legile penale in interesul lor. Acesta e motivul pentru care astazi au depus o cerere neregulamentara. Fac orice ca sa puna mana pe functii si ca sa-si rezolve problemele lor personale. Acest tip de social-democratie si de politica trebuie sa dispara din Parlamentul Romaniei. Si eu ma voi bate pana la capat cu cei care cred ca pot ocupa aceasta functie si de aici sa schimbe toate legile in favoarea lor. Acele legi care sunt importante.

‘Martea neagra’ (filmul evenimentelor de atunci, aici – n.r.) a fost un exemplu elocvent si, cand nu voi mai fi presedintele Camerei Deputatilor, o sa va mai povestesc si alte lucruri.

Daca vor forta o modificare de Regulament, se confirma ceea ce am spus – ca doresc cu ardoare sa puna mana pe aceasta functie ca sa modifice in urmatoarele luni legislatia penala acolo unde au interes, or legislatia rutiera daca ii deranjeaza cumva. Incalci legea acum, o incalci si mai tarziu”.

Intre cele 22 de proiecte de lege privind legile penale care au intrat in calup pe ordinea de zi a comisiei juridice in iunie anul trecut si care ulterior au ramas la sertar se numara si dezincriminarea conflictului de interese, de care ar putea beneficia Victor Ponta intrucat se refera la eliminarea aplicarii acestei infractiuni in cazul deciziei care vizeaza ocuparea unei functii de catre o persoana.

Zgonea a fost cel care pe 10 decembrie a scos de pe ordindea de zi a plenului proiectul legii aministiei, care fusese adoptat pe articole. Pe de alta parte, desi acum atrage atentia asupra faptului ca parlamentarii pregatesc un proiect prin care demnitarii sa fie scosi din randul functionarilor publici, Zgonea insusi declara ca parlamentarii nu sunt functionari publici si trebuie sa aiba legi speciale.

Aceleasi preocupari aveau parlamentarii si pe 10 decembrie, in celebra „marte neagra”: au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici.

In prezent se afla in proces legislativ un proiect prin care se doreste modificarea Legii statutului deputatilor si senatorilor in sensul instituirii unui cod de conduita, ce prevede la primul articol, alin. 3, ca parlamentarii nu sunt functionari publici.

Proiectul zace in Parlament, la Comisia comuna de statut care trebuie sa dea raport, de trei ani. Un raport din partea comisiei de statut se poate da insa oricand, sedintele acestora nefiind publice. Este nevoie apoi sa fie aprobat in sedinta comuna a celor doua camere.

Ponta, posibil inlocuitor al lui Zgonea, despre Martea Neagra: O foarte buna operatiune de propaganda

Numele lui Ponta a fost vehiculat intens pentru a prelua aceasta functie in locul lui Zgonea, iar acesta si-a facut deja revenirea in partid in campania electorala, alaturi chiar de Liviu Dragnea.

De altfel, Ponta si-a exprimat parerea despre martea neagra pe 17 septembrie 2014, cand candida pentru presedintie: „O foarte buna operatiune de propaganda. Cand e operatiune de propaganda, dai inapoi”, a spus Ponta. In acea zi de marti, Ponta nu s-a aflat in tara, fiind plecat in Africa de Sud. „Eu n-am fost marti aici, n-am scos parlamentari din sala, n-am bagat in sala, eram la Johannesburg. Parlamentul de aia legifereaza, nu trebuie sa imi ceara mie voie”, a fost modalitatea in care Ponta a incercat sa scape de raspundere, dupa cum relata Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro