Sari direct la conținut

Criza climatică: Cu ce temperaturi s-ar putea confrunta orașele în 2050

HotNews.ro
Great St Helen's 35, Londra, Foto: Google Street View
Great St Helen's 35, Londra, Foto: Google Street View

Temperaturile din Londra ar putea ajunge la fel ca cele înregistrate în Barcelona până în anul 2050, în timp ce vremea din Edinburgh ar deveni asemănătoare cu cea din Paris și cea din Leeds ar semăna cu condițiile climatice din Melbourne, scrie BBC News.

Aceste concluzii sunt extrase dintr-un studiu realizat cu scopul de a determina în ce fel ar schimba creșterea temperaturii cu 2 grade Celsius condițiile climatice din 520 de mari orașe ale lumii. Peste o cincime dintre acestea, printre care Singapore și Kuala Lumpur, ar fi expuse la condiții cu care orașele mari nu s-au confruntat până acum, potrivit declarațiilor Crowther Lab.

Secetă extremă de tipul celei care a lovit Barcelona în 2008 ar putea amenința Londra. Autoritățile au fost nevoite să aducă apă din Franța în perioada respectivă, costurile ridicându-se la 20 de milioane de euro. Situația ar fi echivalentă cu mutarea orașului cu 1.000 de km mai în sud.

Creșterea de 2 grade Celsius ar putea duce la creșterea mediei de temperatură din Marea Britanie cu 6 grade pe timpul verii. Studiul, publicat în PLOS One, sugerează că verile și iernile din Europa ar deveni mai calde, cu creșteri de 3.5 grade, respectiv 4.7 grade.

Guvernele din toată lumea și-au luat angajamentul de a limita creșterea temperaturii la 1.5 grade până în 2050.

ONU a avertizat că trecerea pragului de 1.5 grade Celsius ne va conduce pe o cale care duce într-o „lume extrem de nesigură”, iar angajamentele globale de până acum nu sunt suficiente pentru a preveni atingerea acestui prag.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro