Criza de lucratori in constructii
An de an, sezonul rece a insemnat, pentru muncitorii din constructii, trimiterea, pana in primavara, in asa-numitul somaj tehinc (muncitorii stau acasa si primesc 75% din salariul de baza).
Vremea blanda din acest an si criza majora de mana de lucru a obligat firmele de constructii sa-si schimbe strategia: isi platesc oamenii si daca nu vin la serviciu, de frica sa nu-i piarda. „In aceasta iarna n-am mai avut muncitori din constructii trimisi in somaj”, declara directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, Ioan Nelu Botis.
Situatia e la fel peste tot in tara. „De obicei, rata somajului crestea cu aproape un procent din noiembrie pana-n decembrie. Anul trecut a fost invers pentru ca societatile de constructii s-au temut sa mai dea oameni afara”, declara Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara.
Iar Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, explica: „Muncitorii buni pot fi tentati sa plece la munca in strainatate, iar patronul care si-a trimis oamenii in somaj ar fi pus in situatia de a-i pierde pe cei mai buni si ar trebui sa formeze echipe noi”.
Inginerii, antamati inca din timpul facultatii
La Timisoara, locul in care, practic, nu exista somaj, patronii din constructii trag de doi ani semnale de alarma catre institutiile de invatamant: adaptati-va ofertele cererii imense de forta de munca de pe piata! Deja, inginerii constructori sunt antamati de firmele de profil inca de pe bancile facultatii.
Ioan Pasca, director general al SC Drumco, societate asociata cu Strabags, a declarat ca la concernul international de construire a soselelor de mare viteza inginerii constructori debutanti primesc 500 de euro, iar cei care ajung la cativa ani vechime pot castiga cel putin 1.000 de euro pe luna. (Bianca Toma, Raluca Crisan)
IMPORT
Solutie: moldovenii, ucrainenii sau asiaticii
Migratia fortei de munca, devenita cronica in sectorul constructiilor, i-a determinat pe antreprenori sa priveasca peste granite, catre tarile in care forta de munca e ieftina. „Ne gandim sa aducem straini, pentru ca romanii, mai ales la muncile necalificate, sunt din ce in ce mai greu de gasit”, spune Silvia Uta, de la CIPT Partener Bistrita.
„Moldovenii si ucrainenii sunt la indemana, dar lucreaza scump. Cel mai avantajos e lucrul cu chinezii sau pakistanezii”, completeaza Ioan Purcsa, administratorul SC Purcsa Beclean. (Simona Bozbici)
Perspective
Cererea umfla salariile
Salariul mediu al unui muncitor din constructii va ajunge in doi ani la aproape 500 de euro, de la 250 de euro in acest moment, potrivit strategiei de crestere a salariilor pregatita de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
„Proprietarii firmelor de constructii sunt obligate sa creasca nivelul salarial pentru a-si pastra angajatii in tara”, ne-a declarat presedintele asociatiei, Laurentiu Plosceanu. Anul trecut lucrau in constructii cam 320.000 de muncitori, insa ofertele atractive venite din celelalte state membre ale Uniunii Europene au inceput sa ii lase pe constructori fara forta de munca calificata.