Sari direct la conținut

Criza gazului reizbucneste: UE cere reluarea imediata a livrarilor. Rusia amana aplicarea acordului, dupa ce Medvedev a acuzat Ucraina ca a modificat unilateral documentul

HotNews.ro

Comisia Europeana a afirmat ca acordul privind supravegherea tranzitului de gaze naturale dintre Rusia si Ucraina a fost transmis tuturor partilor implicate, astfel incat nu exista niciun motiv pentru a intarzia reluarea livrarilor, anunta AFP.Rusia, in schimb, sustine ca documentul a fost schimbat de partea ucraineana si amana aplicarea sa pana la clarificarea tuturor contradictiilor,

„Partile care au semnat ieri termenii de referinta” privind amplasarea „misiunii de supraveghere au primit copii ale documentului”, precizeaza Comisia, contrazicand astfel Gazprom, care sustine ca nu a intrat inca in posesia acordului.

Medvedev cere amanarea aplicarii protocolului

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut sa nu fie indeplinit protocolul semnat de Ucraina pana la clarificarea tuturor contradictiilor, informeaza RIA Novosti.

Rusia a primit protocolul semnat de Ucraina, dar el este semnat cu unele modificari, a anuntat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, la intrevederea cu presedintele Dmitri Medvedev.

Dmitri Medvedev considera ca fiind nul protocolul privind tranzitul de gaze semnat de Ucraina si a cerut guvernului sa nu il indeplineasca pana la clarificarea contradictiilor.

„In caz contrar, acest gen de mentiuni si anexele aferente nu pot fi altfel catalogate decat o jignire la adresa bunului simt si o incalcare a intelegerilor anterior convenite. Aceste actiuni au, de fapt, menirea de a arunca in aer acodurile de control asupra tranzitului de gaze, ele au un accentuat caracater provocator si destructiv”, a afirmat Medvedev, la intalnirea cu Lavrov

„Reprezentanta nostra la UE a primit astazi un document cu semnatura partii ucrainene, dar aceasta semnatura este insotita de precizarea ca la acest document trebuie anexata nu stiu ce declaratie”, a spus Lavrov. Potrivit precizarilor sale, textul acestei declaratii nu a fost prezentat, dar el circula deja, astfel ca partea rusa i-a putut afla continutul.

„Textul ne-a uimit cu adevarat, pentru ca el este alcatuit numai din afirmatii mincinoase, in special ca Ucraina nu a sustras gaz, ca intreg volumul de tranzit a mers in Europa, iar jumatate este format din prevederi care contravin, pur si simpu, esentei documentului semnat de noi cu UE”, a informat Lavrov.

Gazprom nu a primit documentele privind infiintarea comisiei de monitorizare

Anterior acestei declaratii, Gazprom a sustinut ca nu a primit nici macar o copie a documentelor privind infiintarea comisei de monitorizare, au anuntat surse ale companiei ruse, preluate de RIA Novosti.

Comisia de monitorizare este alcatuita din 75 de oameni, cate 25 pentru fiecare parte, UE – Rusia – Ucraina, iar datele privind monitorizarea se transmit in timp real institutiilor competente de la Kiev, Bruxelles si Moscova, se spune intr-un comunicat al presedintiei ucrainene, preluat de ITAR-TASS.

Putin catre Barroso: Completarile Ucrainei sunt inacceptabile

Intr-o convorbire telefonica purtata in duminica seara cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul rus, Vladimir Putin, a calificat drept inacceptabile completarile la protocolul semnat la Moscova de reprezentantii Rusiei si UE, al caror continut nu a fost convenit cu partea rusa.

Putin a subliniat ca documentul trebuie sa fie semnat de toate partile fara nici un fel de modificari. „Reprezentantii nostri sunt gata sa prezinte si sa fundamenteze in totalitate pozitia Federatiei Ruse”, a spus Putin, citat de ITAR-TASS.

Putin: Gazprom a pierdut, prin oprirea livrarilor de gaze, 800 de milioane dolari

Oprirea livrarilor de gaze Rusesti spre Europa, via Ucraina, a cauzat pierderi de circa 800 milioane dolari pentru Gazprom, a declarat, duminica, premierul rus Vladimir Putin.

Pe de alta parte, Vladimir Putin afirma ca Europa trebuie sa transmita un semnal nu Rusiei, ci Ucrainei pentru restabilirea furnizarii de gaze pe teritoriul ei pentru consumatorii europeni.

„Europa trebuie sa dea un semnal clar si limpede nu Rusiei pentru ca aceasta sa-si ofere marfa pe doi bani, ci Ucrainei, pentru ca aceasta sa se comporte normal si civilizat”, a spus Putin, intr-un interviu acordat canalului german de televiziune ARD si care va fi difuzat la 14 ianuarie, transmite RIA Novosti.

El a acuzat Ucraina ca vrea sa paraziteze tranzitul de gaze spre Europa si a precizat ca Rusia este gata sa participe la privatizarea sistemului ucrainean al gazelor naturale, in cazul in care Kievul va dori acest lucru.

„Putem participa, daca statul ucrainean va dori. Dar acolo acest sistem este considerat un fel de tezaur national, care le-ar fi picat din cer si care nu este supus privatizarii. Totusi, putem participa la privatizare, daca Ucraina se decide la un astfel de pas”.

Ucraina vrea o majorare etapizata a pretului la gaze

Premierul Ucrainei, Iulia Timosenko, spera ca Ucraina va reusi sa convina cu Rusia o majorare etapizata a preturilor la gaze in decurs de trei ani, a anuntat seful guvernului de la Kiev, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul ei ceh, Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia UE.

„Sunt convinsa ca Memorandumul semnat cu premierul rus, Vladimir Putin, la 2 octombrie, este un document consistent, nu unul gol de continut. Cred ca, bazandu-ne pe acest Memorandum, pe care partea ucraineana l-a respectat in totalitate pana in prezent, vom ajunge la pretul convenit – un pret care se va majora treptat, pe etape si proportional in decurs de trei ani de la actualul tarif la cel mediu european, atat pretul de tranzit, cat si cel la gaze”, a spus Timosenko.

Premierul a subliniat, dupa discutiile avute, in noaptea de sambata spre duminica, cu Topolanek, ca intentioneaza sa continue negocierile cu Rusia la toate nivelurile, scrie agentia ucraineana de presa UNIAN.

RosUkrEnergo acuza Naftogaz

Profitul realizat din vanzarea gazelor rusesti in Ucraina a intrat, in totalitate, in conturile Naftogaz, a declarat coproprietarul companiei RosUkrEnergo (RUE), Dmitri Firtas, care detine 45% din actiunile holdingului.

Potrivit acestuia, RUE a contribuit annual la buget cu aproximativ un miliard de dolari si nu a facut niciodata profit in Ucraina. Dupa cum a afirmat recent presedinele Dmitri Medvedev, in 2008 Naftogaz a receptionat la granite ruso-ucraineana gaze cu 179,5 dolari mia de metri cubi, pe care le-a vandut pe piata interna cu 320 de dolari.

„Tot gazul la pret de 320 de dolari a fost vandut de Naftogaz”, a spus Firtas, intr-un interviu acordat cotidianului Vedomosti. El nu stie insa unde au ajuns acesti bani: „In prezent, Naftogaz se afla sub controlul total al guvernului condus de Iulia Timosenko. Pe ea trebuie sa o intrebati ce s-a intamplat cu acesti bani”.

Firtas a relatat ca, in 2007, RUE a vandut gaz intreprinderii UkrGazEnergo (creata de RUE si Naftogaz), iar aceasta il furniza mai departe consumatorilor industriali si societatii de stat Naftogaz.

„De aceea, cand Naftogaz ramanea fara mijloace stiam care este starea lui financiara, pentru ca exista un control strict asupra miscarii banilor. Dar, anul trecut, UkrGazEnergo a fost eliminat, la insistenta guvernului Ucrainei, din schema livrarilor de gaze”, a spus Firtas, subliniind ca el s-a opus ca RUE sa vanda Naftogaz gaze cu 179,5 dolari.

„Pentru ca s-a rupt schema de decontare, iar RUE si Gazprom au pierdut controlul asupra profitului obtinut din vanzarile de gaze in Ucraina. In 2008, toti consumatorii ucraineni au platit direct Naftogazului”, a adaugat Firtas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro