Sari direct la conținut

Criza, in 30 de secunde: Pietele asiatice au cedat teren, transportatorii marini sunt in prag de faliment iar bursa de la New York a terminat in crestere

Dan Popa's Weblog

*Pietele asiatice au cedat teren, datorita cererilor disperate a gigantilor auto din SUA de a beneficia de bani publici pentru a se salva de la faliment.

*O alta categorie a victimelor crizei sunt transportatorii maritimi, care pe fondul inghetarii schimburilor comerciale, au ramas in prag de faliment. In Franta, presedintele Sarkozy a decis infiintarea unui fond de investitii strategice care sa ajute companiile considerate “strategice” sa supravietuiasca turbulentelor.

*In ciuda acestei panorame sumbre, Bursa din New York a terminat in crestere marti, indicele Dow Jones castigand 1,83% iar Nasdaq 0,08%. In Asia, pietele s-au dovedit mult mai pesimiste. La mijlocul sesiunii, Tokyo pierdea 1,78% , dupa o evolutie haotica. Acelasi scenariu e valabil si pentru Sydney, care inregistra un recul de 1,65% la ora 02:00 GMT dupa ce deschisese in crestere. La aceeasi ora Singapore pierdea 1,21%, Taipei -1,19%, Seul -3,37% si Hong Kong -1,25%.

*La Washington, sefii General Motors, Ford si Chrysler au incercat sa convinga Senatul sa le acorde 25 miliarde de dolari pentru a supravietui crizei. PDG-ul Chrysler, Robert Nardelli, a declarat ca grupul sau nu mai poate functiona normal, avand nevoie de « un sprijin financiar imedait » din partea statului federal. El a amenintat cu spectrul falimentului Crysler, care ar lasa fara loc de munca 56.000 de americani, plus cei de pe industriile de pe orizontala care alimenteaza celebrul producator auto. PDG-ul General Motors Rick Wagner a dat la randul lui asigurari Senatului ca riscul falimentului firmei sale nu vine din managementul deficitar, cat din cauze ce tin strict de criza economica. « Salvati economia americana de la un dezastru generalizat », si-a incheiat Wagner, pledoaria. Seful Ford, Alan Mullaly, a vorbit despre efectele pe piata auto pe care le-ar genera disparitia unui jucator, indiferent care ar fi el. Ford a vandut ieri 20,4% din Mazda Motors, pentru 425 mil euro, iar GM a cedat cele 3,2% pe care le detinea la Suzuki Motor pentru 180 mil. euro.

*Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca europenii vor examina planul american de sustinere a industriei auto, pentru a se convinge ca nu va afecta industria europeana. Ministrul german de finante, Peter Steinbrück, a exclus lansarea unui program global de sustinere a industriei auto din Germania, in ciuda solicitarilor venite din partea constructorilor de a beneficia de credite cu dobanzi preferentiale sau de a sprijini fiscal contribuabilii care doresc sa cumpere masini.

*Madridul a anuntat ca ar putea iesi din pactul de stabilitate european in materie de deficit public. Seful BCE, Jean-Claude a declarat ieri ca nu vede inca tendinte deflationiste in zona euro, in timp ce premierul britanic Gordon Brown declarase cu o zi inainte ca problemele Regatului din 2009 nu vor veni din partea inflatiei, ci a unui sever proces deflationist.

Oficiali din Qatar au confirmat ca in 28 noiembrie, la Doha, va avea loc un nou summit dedicat crizei financiare, la solicitarea secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon. Potrivit organizatorilor, sunt asteptati sa participe circa 45 de sefi de stat si de guvern.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro