Cronica de film: Un sarut tandru si-un cutit in spate
Doi tineri, nu chiar adolescenti, dar suficient de necopti, doua rase, doua culturi, doua inimi, doua conflicte, o singura iubire. Romeo si Julieta in versiune moderna? Raspunsul facil ar fi cel pozitiv. In realitate, lucrurile stau putin diferit.
Actiunea se petrece in Glasgow, in zilele noastre. Casim, singurul fiu al unei familii pakistaneze, naturalizata in Scotia si foarte apreciata in comunitate, se indragosteste implacabil de Roisin, o tanara profesoara de muzica de la un liceu catolic unde studiaza si sora sa mai mica, Tahara.
Pana aici, o poveste banala de iubire. Dar background-urile celor doi amorezi ridica probleme serioase, de ordin moral, religios, social.
Casim este promis de multa vreme verisoare sale primare, drept care, in asteptarea momentului stabilit pentru nunta, tatal sau, un bacan mai mult decat respectabil, isi sacrifica gradina pentru a le construi viitorilor insuratei un corp de casa.
Roisin, la randul ei, are sansa nesperata de a face saltul la statutul de profesor titular, cu norma intreaga, insa are nevoie de un certificat de buna purtare din partea preotului.
Din punctul de vedere al comunitatilor din care provin, relatia dintre cei doi este practic imposibila. Anularea casatoriei planuite ar umple familia lui Casim de rusine pentru totdeauna, iar biserica nu poate accepta ca o profesoara “desfranata”, care traieste cu un musulman in acelasi pat, sa calauzeasca drumul in viata al micilor catolici.
Pozitiile sunt absolut ireconciliabile, iar continuare relatiei presupune, in mod obligatoriu, ruptura fiecaruia cu mediul din care provine.
Spre deosebire de Romeo si Julieta, conflictul nu este violent. Intre cele doua familii nu exista un razboi, dar nici nu se poate pune problema unor punti de legatura bazate pe un compromis.
Cei doi indragostiti nu mor, dar sunt pusi in fata unei optiuni dificile. Aleg sa ramana impreuna, dar Paul Laverty, scenaristul preferat al lui Ken Loach (el insusi un mare amator de drame sociale) nu ne ofera nici o cheie de rezolvare a dilemei.
A facut bine Casim, acceptand sarutul tandru al lui Roisin, ceea ce echivaleaza cu un cutit infipt in spatele propriului tata? La intrebarea asta va trebui sa raspundem singuri, fiecare dupa sufletul sau, influentati fiind, totusi, de o poveste frumos colorata.
Un sarut tandru
Marea Britanie, 2004
Titlu original: Ae Fond Kiss
Regie: Ken Loach
Scenariu: Paul Laverty
Distributie: Atta Yaqub, Eva Birthisle, ShamShad Akhtar, Ghizala Avan, Shabana Akhtar, Ahmad Riaz
Premii:
Premiul juriului ecumenic la Festivalul de la Berlin (2004),
Premiul Cesar pentru cel mai bun film din UE (2005),
Premiul criticilor londonezi de film pentru cea mai buna actrita britanica in 2004 (Eva Birthisle)
Rating IMDB: 7,4/10
Rating Cinemagia: 4/5
Rating SFin: 7/10