CSA despre posibile falimente in piata asigurarilor in 2011: Societatile de asigurare nu se confrunta cu probleme majore
Din monitorizarea activitatii si situatiilor financiare ale asiguratorilor, exercitata permanent de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pe baza raportarilor lunare transmise de acestea, rezulta ca societatile de asigurare nu se confrunta cu probleme majore, a anuntat marti institutia. Anuntul vine dupa ce saptamana trecuta, Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Asiguratorilor din Romania (UNSAR) a atentionat ca sunt patru sau cinci firme de asigurari, care ar putea intampina probleme serioase in conditiile actuale din piata, datorita unor politici agresive de acaparare de cote de piata derulate in anii anteriori.
- „Discutam de ce s-a intamplat in ultimii 5-10 ani, de politica de subscriere a multor societati de asigurari din Romania, respectiv subscrierea pe cash-flow. Aceasta inseamna nivele de prima reduse si plata datoriilor provenite din trecut din banii pe care ii incasezi in prezent, deci rularea raspunderii in anii viitori. Este o poltica pacatoasa si care poate functiona pe termen scurt, dar numai in perioade in care exista cresteri importante ale volumului de afaceri. In momentul in care cresterea stagneaza sau cum se intampa acum in Romania unde piata a scazut si foarte probabil pe non-life in 2010 scaderea va fi de peste 5% comparativ cu 2009, efectele acestei strategii de subscriere apar. Sunt destul de multe companii, respectiv toti cei care au avut politici agresive de acaparare de cota de piata in aceasta perioada de 5-7 ani. Sunt circa 4-5 companii”, a declarat vineri Cristian Constantinescu, presedinte UNSAR si fost director general al Allianz-Tiriac.
Acesta a mai mentionat ca, in mod cert, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cunoaste aceste companii, care ar trebui supravegheate mai atent.
CSA sustine ca piata asigurarilor este stabila si firmele si-ar putea onora obligatiile asumate
HotNews.ro a solicitat inca de vineri un punct de vedere de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in legatura cu aceste declaratii si situatia financiara a companiilor locale de asigurari.
Drept replica, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a dat marti un comunicat in care sustine ca firmele de asigurari nu ar avea in prezent probleme nici cu rezervele tehnice si nici probleme de lichiditate.
- „In pofida scaderii primelor brute subscrise, evolutie caracteristica acestei perioade de criza economica, asiguratorii au reusit sa mentina rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009 si dispun de lichiditati pentru a-si onora obligatiile asumate fata de asigurati”, se arata in comunicatul CSA.
Autoritatea a abordat si problema asiguratorilor care ofera polite de asigurare a locuintelor. Pe aceasta tema, Cristian Constantinescu declarase vineri ca majoritatea companiilor de asigurari din Romania nu ar face fata financiar unei catastrofe de genul cutremurului din anul 1977, datorita lipsei programelor de reasigurare.
- „In ceea ce priveste activitatea de subscriere a riscurilor de catastrofe naturale, aceasta poate fi practicata numai de catre asiguratorii autorizati de CSA in acest sens, iar una dintre principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca este aceea de a avea reasigurare. Conform raportarilor transmise de aceste societati, retinerea proprie din valoarea totala a raspunderilor asumate prin contractele care acopera si riscuri de catastrofe este de numai 5%”, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Autoritatea spune ca exista suficiente parghii pentru a lua masuri in cazul unor dificultati in piata
In final, autoritatea a tinut sa mentioneze ca „nu va ezita sa ia masuri in cazul in care societatile intampina dificultati in plata despagubirilor”.
„CSA are la dispozitie suficiente parghii de interventie pentru a preveni o eventuala deteriorare a stabilitatii financiare a pietei, inclusiv aceea de a solicita majorari de capital. Daca avem in vedere valoarea majorarilor de capital aprobate la societatile de asigurare in 2010, de circa 80 milioane euro, in conditii economice nefavorabile, apreciem ca actionarii acestora sunt dispusi sa isi sustina in continuare investitiile pe piata romaneasca”, au mai spus oficialii CSA.
In 2009, valoarea cumulata a primelor brute subscrise pentru asigurari generale si asigurari de viata, a depasit 8,86 miliarde lei, nivel mai redus cu 66,5 milioane lei fata de 2008, ceea ce reprezinta o scadere reala de 5,24%.
Pierderea neta a pietei de asigurari din Romania in 2009, calculata ca diferenta intre pierderile si profiturile inregistrate de companiile de asigurari, s-a redus de aproape sase ori fata de 2008, pana la 102,3 milioane lei, in contextul in care sapte companii au trecut pe profit, potrivit raportului anual al CSA. Pierderea neta la nivelul pietei asigurarilor a fost astfel de 5,6 ori mai mica decat in 2008, cand pierderea neta a depasit 582,4 milioane lei.