Sari direct la conținut

CSA vrea sa asigure Fondul de Garantare: Polita va avea o acoperire de circa 1 miliard de euro a daunelor produse in urma unui cutremur, respectiv in cazul insolventei unor asiguratori

HotNews.ro

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat demararea procedurilor legale privind securizarea disponibilitatilor Fondului de Garantare (n.a. structura constituita pentru protejarea asiguratilor in cazul insolventei unei firme de asigurari) printr-o polita de asigurare impotriva riscului de intrare in procedura de insolventa a asiguratorilor ca urmare a producerii unui cutremur, a anuntat marti autoritatea de supraveghere a asigurarilor. Acest lucru va duce la o acoperire de circa 1 miliard de euro a daunelor produse in urma unui cutremur, respectiv in cazul insolventei unor asiguratori care subscriu acest risc, a precizat autoritatea.

  • „Masura decisa de Consiliul CSA este menita sa imbunatateasca increderea asiguratilor in societatile de asigurare din Romania si are in vedere eliminarea oricaror supozitii privind incapacitatea de plata a pietei asigurarilor in caz de producere a unei asemenea calamitati naturale”, sustine autoritatea.

CSA a anuntat luna trecuta ca analizeaza posibilitatea securizarii Fondului de Garantare, (n.a. structura constituita pentru protejarea asiguratilor in cazul insolventei unei firme de asigurari) inclusiv prin asigurarea riscului de intrare in insolventa a unei societati de asigurare ca urmare a producerii unei catastrofe naturale in Romania.

Anuntul a fost facut de vicepresedintele CSA, Cornel Coca-constantinescu, care s-a contrazis in ceea ce priveste nivelul de capitalizare a societatilor de asigurari care ofera asigurari de locuinte. Vorbind despre un ordin adoptat recent – Ordinul12/2012 – Normele privind autorizarea si desfasurarea activitatii de subscriere si cedare in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala, acesta a spus ca motivatia acestuia este insuficienta capitalizare a asiguratorilor.

  • „Scopul este instituirea unei parghii de control/limitare asupra expunerilor la riscurile de catastrofa naturala. Motivatia este: cresterea volumului de prime brute subcrise in anul 2011, aferente asigurarilor de locuinte si insuficienta capitalizare a societatilor de asigurare pentru sustinerea  riscurilor de catastrofa. Eu am vrut s-o spun deschis si dupa cum vedeti o si spun. Nu cred ca este bine sa ascundem ceea ce exista astazi ca si problema, ci din contra sa lansam aceasta problema si sa cautam solutiile pentru rezolvarea ei”, a declarat Cornel Coca-constantinescu, vicepresedinte Comisiei de Supraveghere a sigurarilor (CSA).

Ulterior, in urma intrebarilor ziaristilor, acesta a negat ca ar exista o subcapitalizare a firmelor de asigurari si ca in prezentarea sa s-ar fi referit de fapt doar la situatia in care gradul de cuprindere in asigurare a fondului locativ din Romania ar fi de 100%. Cu alte cuvinte, daca toate locuintele din Romania ar fi asigurate.

  • „Nu exista asiguratori subcapitalizati pentru ca daca ar exista Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ar interveni. (…) In conditiile in care piata va atinge un grad de acoperire de 100%, este bine sa ne miscam cu tot ceea ce inseamna capitalizarea pietei si o buna acoperire a riscurilor”, a spus vicepresedintele CSA intrebat despre capitalizarea societatilor de asigurari care ofera asigurari de locuinte.

Prezent la acelasi eveniment, Cristian Constantinescu, omul care omul care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari, a declarat ca piata asigurarilor nu poate sa faca fata unui risc catastrofic de genul cutremurului din 1977.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro