Sari direct la conținut

CSM a adoptat regulamentul de numire a judecatorilor in Comisia Speciala

HotNews.ro

Comisia speciala de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul unor fapte comise de membriii ai Guvernului va fi alcatuita din cinci judecatori, numiti pentru un mandat de trei ani, care nu poate fi reinnoit. In timpul mandatului, judecatorii numiti in Comisie isi pastreaza calitatea de judecator, indemnizatia de incadrare lunara si celelalte drepturi banesti prevazute de lege.

Aceste prevederi au fost stabilite, joi, in sedinta Consiliului Suprem al Magistraturii.

Iata cateva din prevederile cuprinse in Regulament:

  • Comisia este formata din 5 judecatori, numiti pentru un mandat de 3 ani, care nu poate fi reinnoit.
  • In timpul mandatului, judecatorii numiti in Comisie isi pastreaza calitatea de judecator. functie de volumul de activitate de la instante, colegiile de conducere pot dispune degrevarea partiala de celelalte activitati a judecatorilor numiti in Comisie.
  • Pentru stabilirea componentei Comisiei, judecatorii de la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel isi pot depune candidatura la curtea de apel in termen de 15 zile de la data declansarii procedurii.
  • In cazul in care nu s-au depus candidaturi, in termenul prevazut, presedintii curtilor de apel, cu avizul colegiilor de conducere si cu respectarea criteriilor prevazute in lege formuleaza o propunere pe care o inainteaza Consiliului Superior al Magistraturii. Propunerea va fi insotita de acordul judecatorului nominalizat.
  • Candidatii propusi de colegiile de conducere vor sustine un interviu in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.
  • Propunerile privind componenta comisiei vor fi aprobate de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii si vor fi inaintate Presedintelui Romaniei, care va aproba prin decret componenta comisiei.
  • Comisia analizeaza sesizarile cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, in conditiile legii.
  • Comisia, intocmeste un raport prin care propune Presedintelui Romaniei urmarirea penala sau clasarea sesizarii, aceasta numai dupa analiza sesizarii, a probelor administrate, a declaratiilor membrului Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala si a inscrisurilor depuse de acesta.
  • Raportul cuprinde opinia majoritara a membrilor Comisiei, iar opiniile separate se vor consemna distinct in cuprinsul acestuia.
  • Comisia este independenta.

    Sesizarile trimise Comisiei speciale care, in prezent, sunt in curs de solutionare si pentru care nu a fost intocmit un raport vor fi preluate de viitorii membri ai acestei Comisii consituite conform prevederilor ordonantei.

    Noua comisie va face rapoarte si in cazurile ministrilor Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru, dar si pentru fostul premier Adrian Nastase si fostii membrii ai Guvernului Miron Mitrea, Victor Babiuc, Zsolt Nagy si Codrut Seres si Decebal Traian Remes.

  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro