Sari direct la conținut

Cât ar mai putea dura războiul din Ucraina? Geoană: Să fim pregătiți pentru un război care va continua cu o intensitate sporită

HotNews.ro
Mircea Geoană, Foto: AGERPRES
Mircea Geoană, Foto: AGERPRES

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că nu sunt văzute condiţii politice pentru a se ajunge la masa negocierilor în războiul din Ucraina și că trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua și va creşte în intensitate în următoarele luni. El a menţionat că aceste câteva luni pot da o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict declanșat de Rusia.

El a făcut aceste declarații sâmbătă, la Prima TV, întrebat cum vede continuarea războiului din Ucraina şi dacă poate deveni mai sângeros decât până acum.

„Intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii”

  • „Va fi un război care va continua cu o intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii.
  • Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul şi nu este prima dată când iarna creează condiţii pentru o parte puţin mai lentă deşi Rusia a încercat să declanşeze o ofensivă, mai degrabă o încercare de a testa punctele vulnerabile din lanţul de apărare ucrainean, este un front pe flancul estic şi pe flancul sudic al frontului ucrainean de o mie şi ceva de kilometri.
  • E lung, dar se pare că aceste încercări ale Rusiei de a declanşa o ofensivă de iarnă-primăvară, dacă vreţi, nu au mers foarte, foarte bine, aşa cum nu a mers deloc bine întregul război pentru Federaţia Rusă”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO, citat de News.ro.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua”

Întrebat dacă să ne aşteptăm la un război de durată, Mircea Geoană a răspuns că astăzi nu sunt văzute condiţii politice pentru ca cele două părţi să ajungă la masa negocierilor:

  • „De obicei, războaiele se concluzionează la masa negocierilor.
  • De asemenea, trebuie să spunem şi un alt lucru – dacă războaiele pe care noi le ţinem minte prin arhive sau bunicii şi străbunicii noştri chiar le-au şi trăit, săracii de ei, har Domnului că suntem în NATO, pentru că acest lucru nu se mai întâmpla pe teritoriul României, pentru că asta este frumuseţea de a fi în NATO.
  • Este foarte clar că niciuna dintre părţi nu va sfârşi războiul prin ocuparea capitalei celuilalt. Nici ucrainenii nu ajung la Moscova, cum încearcă să zică Putin, nici ruşii nu au cum să ajungă la Kiev”.

Chestionat dacă este sigur că ruşii nu au cum să ajungă la Kiev, Geoană a răspuns:

  • „Nu ştii niciodată nimic sigur, dar este clar că Ucraina este o ţară care se luptă cu mic, cu mare pentru propria lor supravieţuire, pentru existenţa lor, pentru libertatea lor.
  • O fac foarte, foarte bine, ajutaţi şi de noi, trebuie să spunem că şi noi i-am ajutat. Şi nu îi ajutăm exclusiv cu echipamente militare, i-am ajutat cu doctrina militară, cu transformarea unei culturi de armată de tip sovietic într-una de tip NATO şi de asta sunt foarte performanţi, unul pentru că luptă cu alt eroism când îţi aperi ţara, lupţi într-un fel, când te duci într-o agresiune fără sens, ruşii au moralul mult mai scăzut”.

El a insistat că nu sunt condiţii politice pentru încheierea rapidă a acestui război, ci vedem o tactică veche, rusească şi sovietică de folosire a cantităţii și cum efortul de recrutare de noi militari continuă.

  • „Deci, trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, care va creşte în intensitate în următoarele luni.
  • Opinia noastră este că aceste câteva luni pot să dea o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict.
  • Noi sperăm şi îi ajutăm pe ucraineni ca ei să aibă capacitatea de a putea să reziste şi, de ce nu, să aibă o contraofensivă de succes care să le permită să elibereze cât mai mult teritoriul ocupat ilegal de către Federaţia Rusă”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro