Sari direct la conținut

Cât de puternică e armata ucraineană comparativ cu cea a Rusiei? Comparație între forțele armate ale celor două țări

HotNews.ro
Tancuri rusesti, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Tancuri rusesti, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Forțele armate ale Ucrainei sunt depășite numeric puternic de către cele rusești în ceea ce privește personalul activ și armamentul însă, în contextul în care Rusia a lansat ceea ce pare să fie o ofensivă totală, analiștii militari spun că ucrainenii ar fi capabili să ofere o rezistență puternică și să provoace pierderi grele armatei ruse, scrie Reuters.

Armata ucraineană este de asemenea mai bine instruită și echipată decât în 2014, când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea fără ca partea ucraineană să opună rezistență armată, analiștii afirmând că acum soldații ucraineni sunt puternic motivați să opună rezistență pentru a apăra centrul istoric al țării.

Uite câteva informații despre forțele armate ale Ucrainei:

Cum arată cifrele?

În ceea ce privește numărul de soldați și echipament greu, cifrele arată sumbru pentru Ucraina.

Majoritatea experților militari estimează că numărul de trupe masate de Rusia la granița ucraineană în ultimele luni depășește 100.000. Rusia a transferat de asemenea trupe în Belarus, la granița de nord a Ucrainei pentru ceea ce a pretins că sunt exerciții militare.

Armata rusă are aproximativ 280.000 de soldați și numărul total al militarilor din forțele sale armate este în jur de 900.000, acestea dispunând de 2.840 de tancuri de luptă. La acest capitol Rusia are o superioritatea de 3 la 1 față de Ucraina, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Londra.

Premierul ucrainean Denis Șmihal a declarat că un decret semnat recent de către președintele Volodimir Zelenski ce vizează creșterea capabilităților de apărare ale statului ucrainean ar putea duce la creșterea numărului personalului activ al forțelor armate ucrainene la până la 361.000.

Deși Ucraina și-a triplat procentul din PIB alocat bugetului de apărare în termeni reali între 2010 și 2020, cheltuielile sale totale pentru apărare în 2020 s-au ridicat doar la 4,3 miliarde de dolari, o zecime din suma cheltuită de Rusia pe forțele sale armate.

Nave rusești lansând rachete Kalibr în timpul unui exercițiu militar (FOTO: TASS / Profimedia Images)

Superioritate tehnică a Rusiei

Analiștii militari afirmă că sistemele de apărare antiaeriene și anti-rachetă ale Ucrainei sunt slabe, situație care face țara vulnerabilă în fața unor atacuri rusești asupra infrastructurii sale critice. De altfel oficialii ruși au și declarat joi dimineața că vizează infrastructura militară a Ucrainei cu „arme de înaltă precizie”.

„Infrastructurile militare, sistemele de apărare aeriană, aerodromurile militare și aviația forțelor armate ucrainene vor fi stopate cu arme de înaltă precizie”, a anunțat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu.

Analiștii afirmă că Rusia va încerca de asemenea să își folosească superioritatea în domeniul războiului cibernetic pentru a paraliza sistemul de comandă și control al Ucrainei și să taie comunicațiile între comandamentul de la Kiev și unitățile de pe câmpul de luptă.

Aceasta este o temere care a fost exprimată în ultimele luni și de generalii ucraineni.

O altă îngrijorare este legată și de puternica flotă a Rusiei de la Marea Neagră care a trecut printr-un proces amplu de modernizare în ultimii ani, majoritatea navelor rusești fiind dotate acum cu rachete mare-sol Kalibr.

Cele mai puternice versiuni ale acestor rachete pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 1.500 de kilometri, o rază suficient de mare pentru a ataca Kievul.

Cât de experimentate sunt forțele armate ale Ucrainei?

Militarii ucraineni au câștigat experiență de luptă în regiunea Donbas din estul țării unde s-au luptat cu separatiștii susținuți de Rusia încă din 2014 și sunt puternic motivați.

Forțele armate ale Ucrainei dispun de asemenea de capabilități antiaeriene de rază scurtă și arme antitanc, inclusiv rachete Javelin furnizate de Statele Unite, acestea putând încetini înaintarea armatei ruse.

În afară de armata regulată Ucraina are și unități teritoriale de voluntari și în jur de 900.000 de rezerviști. Majoritatea bărbaților Ucrainei au avut parte de instruire militară de bază astfel că Rusia s-ar putea confrunta cu o rezistență de lungă durată dacă va încerca să captureze și țină sub control teritorii.

Provocarea cu care s-ar putea confrunta Rusia ar fi incomparabil mai mare decât cea din anterioarele războaie pe care le-a purtat după prăbușirea Uniunii Sovietice, în Cecenia în anii 1990 și împotriva Georgiei în 2008.

Tancuri rusești la manevre militare (FOTO: EyePress News / Profimedia Images)

Asistăm la o invazie pe scară largă?

Numeroși analiști militari spun că acest scenariu este puțin probabil deoarece ar duce la un război de durată și costisitor, cu pierderi grele inevitabile. Ei se așteaptă ca Rusia să opteze pentru lovituri aeriene zdrobitoare și/sau o acaparare limitată de teritoriu decât un război total care să includă cucerirea orașelor majore ale Ucrainei.

O opțiune ar fi ca Rusia să atace înspre sud și vest dinspre regiunea Donbas din estul Ucrainei, controlată deja de separatiștii ruși și unde Moscova a trimis marți forțe armate, pentru a face joncțiunea cu trupele din Crimeea și de la Marea Neagră.

Există și posibilitatea ca trupele rusești din Belarus să invadeze Ucraina din nord, unele imagini apărute pe platformele social media la primele ore ale dimineții arătând coloane de trupe terestre atacând din această direcție.

Putin va fi nevoit probabil să suprime nemulțumiri din partea propriei populații din cauza declanșării unui război împotriva unei alte țări slave însă un sondaj publicat miercuri de CNN arată că jumătate din ruși susțin un atac armat împotriva Ucrainei pentru a împiedica țara să intre în NATO.

Occidentul a anunțat deja sancțiuni împotriva Moscovei din cauza recunoașterii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca state independente și va impune aproape cert unele mult mai dure în eventualitatea unei invazii pe scară largă.

Urmărește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale situației din Ucraina:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro