Câți șoferi au plătit mai mult pe RCA anul trecut ca să apeleze la propriul asigurător în caz de daună / Șef ASF: Falimentul Euroins – printre cauze
Deși prețurile RCA au crescut anul trecut, sute de mii de șoferi au ales să plătească în plus și clauza de decontare directă, prin care pot repara mai repede mașina, la propriul asigurător RCA, atunci când sunt păgubiți în trafic, în loc să ceară plata daunelor de la asigurătorul RCA al mașinii șoferului vinovat de accident. Sorin Mititelu, noul vicepreședinte ASF, spune că falimentul Euroins a fost una dintre cauze.
Sute de mii de șoferi au plătit în medie cu 187 lei mai mult pe RCA pentru clauza de decontare directă
Asigurătorii RCA au încheiat anul trecut un număr de 491.230 de clauze de decontare directă la contractele de asigurare auto obligatorie, iar veniturile obținute din prime au depășit 90 milioane de lei, rezultând o primă medie anualizată de 187 de lei, se arată în cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Situația include datele Euroins în trimestrul I 2023, înainte de retragerea autorizației de funcționare. La data de 31 decembrie 2023 erau în vigoare un număr de 472.243 clauze de decontare directă.
Spre comparație, în anul 2022, au fost încheiate peste 352.000 de clauze de decontare directă, iar prima medie anualizată a fost de 171 de lei.
De ce tot mai mulți șoferi aleg decontarea directă la RCA? Explicațiile noului vicepreședinte ASF
HotNews.ro i-a solicitat marți o explicație noului vicepreședinte pe asigurări din ASF, Sorin Mititelu, legată de creșterea numărului de clauze de decontare directă la RCA.
- „Clauza e foarte utilă. Când ai un eveniment și cel vinovat are RCA la alt asigurător decât cel cu care ai încheiată tu asigurarea RCA, vei apela la asigurătorul tău, care va deschide dosarul de daună, îl finalizează, după care va face regres pe asigurătorul celui vinovat.
- Asigurătorul tău își asumă riscul dacă asigurătorul celui vinovat nu plătește.
- Așadar, prin clauza de decontare directă îți alegi și asigurătorul în care ai încredere în administrarea unui eventual dosar de daună în care tu ești beneficiar, adică cel păgubit.
- A fost mai bine înțeles acest beneficiu de către clienți. Și a mai fost și falimentul Euroins”, a declarat marți vicepreședintele ASF.
Asigurătorii au plătit peste 103 milioane de lei în aproape 13.000 de dosare de daună cu decontare directă
Raportul ASF mai arată că asigurătorii RCA au plătit anul trecut un număr de 12.529 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de 103.499.015 lei, rezultând o daună medie plătită pe dosar de 8.261 lei.
Situația include datele Euroins în trimestrul I 2023, înainte de retragerea autorizației de funcționare.
La data de 31 decembrie 2023, în soldul rezervei de daună avizată erau înregistrate 3.842 dosare de daună, în valoare estimată de 35.816.439 lei (nu include datele Euroins cu privire la rezerva de daună avizată la 30.09.2023).
Sursa foto: Dreamstime.com