Sari direct la conținut

Cu calm despre cresterea TVA

Khris.ro

Dupa anuntul de vineri al Curtii Constitutionale, a devenit evident faptul ca va creste cel putin una dintre cele doua taxe principale pentru a compensa astfel imposibilitatea reducerii cheltuielilor cu pensiile. Pana la urma a fost ales TVA-ul, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Bineinteles, imediat dupa ce guvernul a comunicat aceasta decizie, in presa au aparut tot felul de reactii isterice (televiziunile au plecat rapid prin piete in cautare de pensionari care sa injure guvernul) insa, daca vom trece peste reactia de moment, vom observa ca exista viata si dupa cresterea TVA.

Ce efecte va avea aceasta masura?

Efectele asupra bugetului

In primele 4 luni din 2010, TVA-ul a adus la buget 10,5 mld lei, cu 9,2% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut si cu 22,2% mai putin decat in primele 4 luni din 2008, cand probabil ritmul de crestere a consumului a ajuns la apogeu.

Teoretic, aceasta crestere cu 5% a TVA ar trebui sa aduca un plus la buget de 8 mld lei anual sau 4 mld lei pana la sfarsitul anului. Practic, se vor incasa mai putini bani pentru ca se va reduce consumul, iar perspectivele de crestere economica sunt mult mai proaste acum.

Chiar si in conditiile cresterii fiscalitatii, Romania se va incadra foarte greu in tinta de deficit bugetar de 6,8% convenita cu FMI.

Efectele asupra economiei

Daca majorarea TVA ar fi avut loc in 2007, in mod sigur toata cresterea s-ar fi dus in preturi, comerciantii incercand probabil sa profite de aceasta situatie pentru a-si creste profiturile.

In conditii de criza insa, atunci cand consumul si veniturile scad, iar populatia este foarte atenta cand scoate banii din portofel, cresterea preturilor ii poate duce la faliment pe cei care vor incerca sa speculeze momentul in acest mod.

S-a discutat despre faptul ca inflatia in 2010 va depasi 10%, unii prognozand o cifra si mai mare. Personal, cred ca este putin probabil sa avem o inflatie cu doua cifre in acest an, fiind de asteptat ca cel putin o parte din cresterea TVA sa fie suportata de catre companii.

Insa, dincolo de cresterea cu X% a preturilor, aceasta majorare a TVA va avea si un efect psihologic, in sensul ca ii va determina pe oameni sa isi reduca si mai mult consumul, consecinta fiind o scadere accentuata a vanzarilor si, mai departe, o reducere a numarului de angajati, companiile incercand astfel sa isi optimizeze costurile cu forta de munca.

Evident, orice crestere a fiscalitatii va determina si o crestere o economiei subterane, astfel ca tinta guvernului de reducere puternica a evaziunii fiscale ar putea ramane la stadiul de intentie.

De asemenea, cursul valutar va fi pus sub presiune, insa nu imi imaginez ca BNR va lasa leul sa o ia razna din moment ce o devalorizare semnificativa va subrezi si mai mult situatia celor cu rate la banci. Probabil, unii vor spune ca interventiile BNR in piata vor reduce rezerva valutara, insa repet ceea ce spuneam cu ceva timp in urma: la ce bun sa avem rezerva valutara, daca nu sa fie folosita atunci cand avem nevoie?

Efectele asupra populatiei

Toata lumea va pierde, insa cei mai afectati vor fi bugetarii, a caror putere de cumparare se va reduce cu mai mult de 25% cat reprezinta scaderea salariilor. Pensionarii nu vor pierde 15% din pensie, insa decizia Curtii Constitutionale ii va afecta pe termen lung, fiind de asteptat ca, de acum inainte, guvernele sa fie foarte atente atunci cand vor majora punctul de pensie. O noua crestere nesustenabila poate ingropa partidul care va lua o asemenea masura.

Dincolo de cresterea preturilor, angajatii din privat vor fi afectati de somaj si, eventual, de inca o reducere a veniturilor.

Per total, in ciuda cresterii TVA si a scaderii economice, economia va continua sa functioneze iar populatia va continua sa consume, numai ca o vor face la un alt nivel, mai sustenabil.

Comenteaza pe Khris, un ‘blog cu atitudine’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro