Cu cat cumpara guvernul sindicatele (de Mircea Marian)
„In Romania, majoritatea liderilor sindicali si-au vandut sufletul pentru un post de parlamentar sau pentru o afacere dubioasa“.
Va mira faptul ca liderii sindicali stau si macane toata ziua la televizor dar, cand urmeaza sa declanseze o greva, incep sa dea din colt in colt? Explicatia este simpla: mai toti au un pret! Unii se vand pentru un post de parlamentar, altii pentru o afacere mai consistenta.
Ultimul ofertant: Guvernul Romaniei. In plin iures sindical, Tariceanu a pus la bataie patrimoniul fostelor confederatii sindicale din perioada interbelica. Patrimoniul urmeaza sa fie restituit, prin lege, presupusilor urmasi aparuti dupa ’89. O avere de sute de milioane de euro va fi preluata de catre o fantomatica Uniune Nationala pentru Preluarea Patrimoniului Social, iar uniunea va fi controlata de catre „sindicatele reprezentative“. Daca aveau drept de mostenire, sindicatele puteau sa-si revendice proprietatea in instanta, asa cum procedeaza majoritatea fostilor proprietari.
Dar ceea ce a facut de fapt executivul a fost sa ofere mita, sub acoperirea unei legi, catre liderii sindicali. Lacom, Bogdan Hossu cerea sa se emita o ordonanta de urgenta. Jimmy Hoffa ar fi palit de invidie. Ca prin minune, de vreo cateva zile, marile confederatii sindicale au lasat-o mai moale cu revendicarile salariale. Acelasi Hossu, care conduce din vremuri imemoriale Cartelul Alfa, a preluat discursul apocaliptic al lui Tariceanu si a anuntat ca, in 2009, vor fi 1,2 milioane de someri. Cum sa mai faci greva daca vine sfarsitul lumii?
Ca sa intelegem mai bine cat de putreda si de corupta este miscarea sindicala, uitati-va putin la cine sunt cei care o conduc. La CNSLR-Fratia, presedinte este un fin de-al lui Miron Mitrea, prim-vicepresedinte este mogulul Liviu Luca, iar unul dintre vicepresedinti este Ioan Andrei, fost deputat PSD. In fruntea sindicatelor din energie se afla Dumitru Chirita, fost deputat PSD in legislatura 2001-2004 si, in prezent, candidat al Aliantei PSD-PC. La metrou, lupta pentru drepturile sociale este dusa de senatorul PSD Ion Radoi.
Pentru alte amanunte, consultati declaratia de avere a acestuia, pe care o gasiti pe site-ul Senatului. Lista liderilor inregimentati politic continua cu seful unei organizatii din invatamant, Catalin Croitoru, care este si candidat PDL pentru un post de parlamentar. Tot PDL l-a racolat si pe liderul sindicatelor din tipografii, Mircia Giurgiu, un traseist preluat de la PRM. Cu siguranta ca aceasta enumerare ar putea fi mai interesanta daca eternii lideri ai marilor uniuni sindicale – Bogdan Hossu sau Dumitru Costin, de exemplu – ar avea bunul-simt sa publice pe site-ul confederatiilor pe care le conduc macar un CV, ca sa nu mai vorbim de o declaratie de avere si de interese.
Indivizii acestia – cu afaceri dubioase, cu interese politice, cu trecut misterios – trebuie lasati cat mai repede fara posibilitatea de a-i manipula pe salariatii cinstiti din Romania. Legislatia trebuie modificata in asa fel incat liderii sindicali sa nu mai poata fi si parlamentari. Averile si interesele lor trebuie sa devina publice. Iar viitorul guvern trebuie sa retraga legea-spaga prin care imensa avere acumulata in perioada interbelica de catre sindicate ar urma sa ajunga pe mana urmasilor lui Miron Mitrea.