Sari direct la conținut

„Cu cine ai prefera să te întâlnești în pădure: un urs sau un bărbat?”. Bizara întrebare a stârnit o dezbatere aprinsă și serioasă pe Internet

HotNews.ro
Urs brun (imagine generică), Foto: REINER BERNHARDT / imago stock&people / Profimedia
Urs brun (imagine generică), Foto: REINER BERNHARDT / imago stock&people / Profimedia

Ai prefera să te trezești singură în pădure cu un urs sau cu un bărbat? Aceasta este întrebarea ipotetică care a declanșat o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale. Până acum, se pare că majoritatea femeilor care răspund la întrebare ar alege ursul, o decizie care îi șochează pe mulți bărbați.

Povestea, arată o cronologie postată de site-ul Know Your Meme, a început în martie, pe TikTok, cu un banal comentariu în care cineva spunea că unii bărbați ar putea face mai mult rău unei femei decât un urs.

Subiectul a fost preluat de o tânără care a admis că ideea pare nebunească, dar că și ea crede că s-ar putea descurca mai ușor cu un urs – care poate fi inofensiv, poate fi gonit – decât cu un bărbat care este determinat să îi facă rău – să o violeze mai exact.

De aici, lucrurile au început să se rostogolească, iar în aprilie, un alt utilizator TikTok a postat un interviu video pe stradă în care mai multe femei au fost întrebate: „Ai prefera să fii blocată într-o pădure cu un bărbat sau cu un urs?”.

@screenshothq The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation…. we know what our answer would be \uD83D\uDC3B\uD83C\uDF33 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop ♬ Terror Music (Scary Song) – IMPERIUM RECORDS

Din cele opt femei din clip, șapte au răspuns că ar alege un urs în locul unui bărbat. Videoclipul a adunat peste 14 milioane de vizualizări și 2 milioane de like-uri în trei săptămâni.

Lucrurile au explodat, cu numeroase răspunsuri în care femeile alegeau ursul, iar unii bărbați se declarau uimiți de această alegere.

Explicațiile femeilor au fost diverse – de la faptul că ursul poate fi predictibil, chiar dacă periculos, până la faptul că violul poate fi mai rău decât orice.

„Voi alege și eu ursul pentru că măcar te va crede toată lumea când vei spune că ai fost atacat de un urs”, a explicat o tânără. „Nimeni nu m-ar întreba ce purtam dacă ar fi fost un urs”, a explicat o alta.

Dar în cele din urmă, multe dintre cele care s-au pronunțat pe subiect au subliniat că simplul fapt că aleg ursul, un animal evident periculos, ilustrează cât de gravă este chestiunea violenței masculine împotriva femeilor.

Viral a devenit și un clip în care o tânără și-a întrebat soțul dacă ar prefera ca fiica lor să fie singură în pădure cu un bărbat sau cu un urs. Întrebarea l-a pus pe gânduri pe bărbat, care a recunoscut în cele din urmă că, deși niciuna dintre opțiuni nu este grozavă, „înclina spre urs”.

„Poate că este un urs prietenos”, a adăugat el.

O explicație statistică

Reacțiile uimite ale multor bărbați arată că unii dintre ei nu înțeleg experiențele femeilor, a explicat Lisa Sugiura, profesoară asociată la Universitatea din Portsmouth, într-o analiză pe platforma The Conversation.

Afirmația că femeile ar prefera să întâlnească un urs se bazează pe dovezi privind rata violenței masculine împotriva femeilor și pe faptul că au învățat toată viața să se teamă și să anticipeze această violență, a continuat ea.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul violenței sexuale, lucru care nu ar fi asociat cu întâlnirea cu un urs.

@bbqtiddies #stitch with @Jonathan Buchanan BEARS > MEN #ecology #biology #wildlife #bear ♬ original sound – jj

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, una din trei femei – aproximativ 736 de milioane la nivel global – va fi fost supusă în timpul vieții sale la violență sexuală sau fizică din partea unui partener intim sau la violență sexuală din partea unui non-partener.

Această cifră a rămas în mare parte neschimbată în ultimul deceniu.

Să fii atacată de un urs este mult mai puțin frecvent, cu doar 664 de atacuri la nivel mondial în 15 ani și foarte puține atacuri fatale. Iar urșii au tendința de a evita oamenii, atacând doar atunci când sunt provocați sau când își protejează puii, a subliniat Sugiura.

Bărbații, în defensivă

Nu este vorba de generalizare sau de teamă față de toți bărbații, a spus profesoara.

Femeile știu că nu toți bărbații sunt periculoși. Dar ele nu știu de care bărbați ar trebui să se teamă, ci doar că violența masculină și dreptul bărbaților asupra corpului femeilor este ceva de care trebuie să se ferească.

Bărbații sunt în general surprinși, chiar în defensivă, atunci când se discută despre violența masculină împotriva femeilor, a continuat ea.

Sugiura a oferit și un exempplu. Atunci când femeile au apelat la rețelele sociale pentru a-și exprima furia în urma uciderii lui Sarah Everard de către un ofițer de poliție în 2021, în marea britanie, haștagul #NotAllMen (Nu toți bărbații) a fost în trend, online.

Între timp, poliția le-a sfătuit pe femei să nu meargă singure noaptea, plasând povara evitării violenței asupra lor, a observat profesoara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro