Sari direct la conținut

Cu ochii dupa Slujbele din strainatate

Romania Libera

Studiul realizat de concernul german „Continental” privind globalizarea si perspectivele de viitor evidentiaza o crestere a spiritului critic al studentilor romani fata de 2005, mai ales dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Constientizarea cerintelor legate de globalizare se vede foarte bine in atitudinea si raspunsurile oferite de studentii romani la o serie de intrebari ce le-au fost adresate. Astfel, doar 54,8% dintre ei sunt optimisti vizavi de sansele lor profesionale, fata de 73,5% in 2005.

La fel ca in Germania (studiul a analizat si parerile studentilor germani), studentele privesc mai critic globalizarea. De asemenea, pesimismul romanilor este mai accentuat comparativ cu cel al germanilor si din cauza faptului ca absolventii de invatamant superior din Romania au mai putine cunostinte legate de ceea ce inseamna globalizarea.

In privinta muncii in strainatate, in contextul globalizarii, interesul romanilor este usor mai scazut, cu 12% fata de 2005. Astfel, 55,5% dintre cei chestionati ar alege sa munceasca in strainatate. In continuare, studentii nu sunt interesati sa lucreze in tarile mai putin atractive, precum Rusia, Ucraina, China sau America de Sud.

In privinta unui loc de munca in tara lor, romanii par ceva mai patrioti. De exemplu, 27% dintre studentii romani vor o slujba in Romania, fata de 19% dintre studentii nemti care ar lucra in Germania.

Per ansamblu, universitatile nu sunt foarte bine percepute, doar jumatate dintre studentii romani fiind de parere ca acestea corespund nevoilor internationale.

In fine, desi sunt constienti ca practica internationala este un factor foarte important in viata profesionala globalizata, doar 27% dintre studentii romani cunosc procedura de alcatuire a unui dosar pentru un stagiu de practica in strainatate.

de Aida Danila

integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro