Sari direct la conținut

CUG Cluj, lichidat ilegal!

Buna ziua, Ardeal

Tribunalul Comercial Cluj a ajuns la concluzia, denuntata de presa de mai multa vreme, ca Lichidator Grup Iasi, firma care vinde pe bucati Combinatul de Utilaj Greu Cluj, a fost numita ilegal de AVAS sa vanda combinatul.

Lichidator Grup Iasi a fost desemnat sa lichideze CUG Cluj in baza a trei hotarari succesive ale fostului AVAS. Mai intai, este vorba de Hotararea 11/6.03.2004 a Colegiului de Conducere al AVAS prin care au fost stabilite criteriile de selectie ale lichidatorilor care urmau sa intre pe lista pentru licitatia de lichidare a CUG. Apoi, in Hotararea 18/21.04.2004 emisa de acelasi consiliu, a fost stabilita lista celor zece lichidatori care urmau sa intre in licitatia pentru desemnarea lichidatorilui CUG Cluj. Chiar si aici, Lichidator Grup ocupa doar pozitia a cincea, cu un numar de 83,98 de puncte dintr-un maximum de o suta.

Euroconsult, exclus de pe lista AVAS

Fostul lichidator al firmei, Euroconsult Arad, fostul lichidator al CUG, a participat, prin punctul de lucru Cluj, la concursul pentru lichidatorii agreati de AVAS, dar a fost respinsa prin adresa VP3/408/23.04.2004 pe motiv ca nu intruneste cerintele impuse de hotararea 11/6.03.2004.

Euroconsult este membru al Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, insa activitatea sa a fost suspendata trei luni in decembrie 2003. Calitatea Euroconsult de membru a UNPRL este inca in discutie la aceasta data in consiliul de conducere al UNPRL.

Instanta arata ilegalitatea AVAS

Euroconsult a atacat in contencios administrativ nu lista lichidatorilor agreati, ci hotararea 11/6.03.2004. Instanta a dat castig de cauza Euroconsult, prin sentinta 1056/20.04.2004 a sectiei comerciale de concencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Cluj.

Instanta, prezidata de Eleonora Gheta, a stabilit ca criteriile din hotararea 11/06.03.2004 a Consiliului de conducere al AVAS au fost „date cu nerespectarea dispozitiilor legale din OUG 88/1997, din legea 137/2002 si a normelor de aplicare din HG 577/2002″, se arata in sentinta citata.

„Modalitatea de preselectare si agreare a unui anumit numar de lichidatori, cu nesocotirea dispozitiilor legale mentionate, atrage desfiintarea actului administrativ mentionat”, se arata in sentinta citata. Hotararea 11/6.03.2004 a fost anulata de instanta si in consecinta si lista de lichidatori agreati de AVAS publicata ca urmare a hotararii 18//21.04.2004 a fost lovita in consecinta de nulitate.

Lichidatorii se dau la fund

Sentinta respectiva a stat la baza ordonantei presedintiale semnate de judecatorul Sorina Selesiu de la Tribunalul Comercial Cluj, care a suspendat acum o saptamana contractul dintre AVAS si Lichidator Grup Iasi. Lichidatorul Robert Mitruta a refuzat ieri sa comenteze decizia instantei.

Am solicitat informatii legate de procesul de vanzare a activelor CUG, insa Mitruta a declarat ca informatiile pot fi obtinute doar de la AVAS. Absolut incorect, biroul de presa sustinand, legal, ca informatiile pot fi obtinute exclusiv de la lichidator. Si oficialii Euroconsult s-au abtinut de la comentarii.

Asa cum am mai amintit in cotidianul nostru, lichidatorul a jefuit CUG de o buna parte din utilaje vanzandu-le fie pe preturi infime fie casandu-le.

Cladire in litigiu scoasa la vanzare

Lichidatorii CUG, sotii Lucia si Robert Mitruta, de altfel proprietarii Lichidator Grup, au scos la vanzare, dupa toate probabilitatile cu buna stiinta, o cladire din incinta CUG care apartine unei alte firme.

Este vorba de un pavilion administrativ construit in 1985 de Antrepriza de Constructii Industriale Cluj Napoca, actuala Antrepriza de Constructii si Instalatii (ACI).

Constructia a fost realizata din fonduri de organizare de santier, pentru aceasta ACI incheind in 1991 un proces verbal cu conducerea CUG Cluj prin care au fost delimitate prorpietatile din incinta CUG SA. In Cartea Funciara perimetrul apare ca fiind al CUG.

Mitruta stia!

Intr-o plangere formulata de conducerea ACI catre Tribunalul Comercial, proba in dosarul 120/2005, se arata ca Lichidator Grup Iasi stia ca vinde o cladire care nu apartine CUG. „Este evident ca paratul (CUG Cluj, reprezentat de Lichidator Grup Iasi-n.red.) cunoaste existenta si obiectul litigiului dar, cu toate acestea, a delarat public in cuprinsul paginii intitulate ca activele se vand libere de sarcini! Mai mult decat atat, parata nu a informat instanta despre initierea procedurii de lichidare voluntara”, se arata in documentul amintit.

Litigiul dintre ACI si CUG a fost preluat acum de Lichidator Grup Iasi, cu toate ca acesta dateaza inca din 22 august 2003, cand prin adresa 4710 inregistrata la Tribunalul Cluj ACI a solicitat instantei sa recunoasca dreptul de proprietate al firmei asupra pavilionului administrativ din CUG.

Consultantul financiar ai fostului APAPS, actualul AVAS, pentru privatizarea CUG Cluj a fost Societe Generale Conseil Pays Emergents din Paris, care a delegat contractul catre patru firme, este vorba de Central Europe Trust, Arent Fox Kintner Plotkin & kahn, Bdo Conti Audit si ICIM Bucuresti.

La data incheierii contractului cu SG Conseil Pays Emergents, cota de actiuni la CUG a statului depasea 92 la suta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro