Culise, informatii inedite si observatii despre marele protest
Ce nu s-a prea vazut sambata a fost efortul disperat al PSD de a deturna protestul sau macar de a-l compromite, dar tentativa s-a soldat cu esec total. Miscarea rezist si coruptia ucide au avertizat cu cateva ore inainte de eveniment ca persoane infiltrate vor incerca devierea unor grupuri de manifestanti spre Cotroceni. Oamenii au inteles insa bine ca altele sunt prioritatile acum, ca miscarea trebuie indreptata catre Liviu Drangea si PSD, nu catre tinte false. Comportamentul strident al unor televiziuni si al jandarmeriei au ramas marturie ca puterea trateaza strada cu maxim dispret si ca recurge la metode nedemocratice in incercarea de a arunca in derizoriu starea de revolta din tara.
- Jandarmeira a facut exces de zel de la bun inceput. Timp de jumatate de ora am asistat, in calitate de martor ocular, la o scena aparent fara noima: un cordon de vreo 15 jandami a blocat iesirea din gura de metrou pe partea cu Universitatea. Asa ceva nu s-a mai intamplat la nici un protest si tot in premiera au fost plasate garduri intre trotuar si bulevard.
- Blocajul a avut un scop precis, acela de a descuraja manifestantii sa ocupe Piata. Aveam sa aflu ceva mai tarziu ca jandarmii au primit ordine precise sa faca totul pentru ca manifestantii sa nu blocheze carosabilul. In acest fel, minimalizau protestul cu ajutorul nepretuit al televiziunilor de casa.
- Drept dovada, Antena 3 a raportat pana la ora 20 “cateva mii de manifestanti”, in ciuda faptului ca in strada se iesisera deja cateva zeci de mii. Minimalizarea a devenit insa flagranta, alte televiziuni raportau deja peste 50 de mii iar cifra a urcat repede la 70 de mii.
- Intre timp m-am lamurit. Prezenta la protest a unor grupari din randul galeriilor de fotbal este opera sectoarelor 2 si 6 din Bucuresti, aceleasi care au pus umarul in februarie 2017 sa genereze impresia unor manifestantii violente de strada. Desi au existat provocari, o petarda aruncata si alte incercari de a tensiona atmosfera, publicul a reactionat prompt descurajand orice manifestare violenta.
- Si aici se vede coordonarea mediatica. Cea mai flagranta operatiune de manipulare a avut loc la Romania TV. Postul a prezentat protestele ca fiind violente, in ciuda caracterului pasnic al acestora. Pe toata durata protestului, Romania TV a titrat pe burtiera “violente intre manifestanti si jandarmi”, insistand asupra faptului ca fortele de ordine au gasit asupra unor manifestanti un pistol de jucarie, bate si cutite.
- O nota buna pentru Jandarmerie este instalarea unor puncte de control la intrarea in Piata Universitatii, actiune menita sa descurajeze orice violente. Acest tip de actiuni corecte se bat insa cap in cap cu gesturi provocatoare (vezi imaginile cu loviturile de pumn sau cu blocajul de la Universitate)
- Un alt element foarte discutabil a fost mobilizarea scutierilor (jandarmii in negru, cu casti, scuturi, pistoale cu gaze lacrimogene) in ciuda faptului ca nu se consumase nici un eveniment care sa justifice prezenta lor. Scutierii au aparut sambata in mod neuzual printre manifestanti. De regula, in absenta unor manifestatii violente, scutierii stau la distanta, raman la cateva strazi distanta in camioane pentru a nu induce o stare de tensiune inutila in multime.
- Exista in concluzie suficiente elemente care indica actiuni premeditate din partea jandarmeriei in coordonare cu unele televiziuni de stiri cu scopul de a compromite protestele, de a induce o stare de nesiguranta in populatie si de a descuraja in acest fel participarea.
- Prezenta masiva a oamenilor si caracterul pasnic al manifestatiei au facut dificila deturnarea sau transformarea protestului de sambata intr-o miscare violenta sau anti-Iohannis. Gruparile dirijate de PSD n-au avut nici o sansa, s-au pierdut in marea de oameni care a inundat Capitala. Mobilizarea a depasit asteptarile.
- Grupul de clujeni care a venit pe jos la protest, parcuragand sute de kilometri pe vreme de iarna pentru a ajunge in Capitala, i-a insipirat pe multi. Unii au venit cu trenul, cu avionul sau cu masina din toate colturile tarii sau chiar din afara ei. Probabil ca vorbim aici de cateva sute, suficienti cati sa scoata din case un numar record de bucuresteni. Foarte probabil ca ar fi iesit mai multi daca vremea era mai buna.
- De notat ca pe toata durata protestului, manifestantii si-au concentrat mesajele impotriva lui Liviu Drangea,Viorica Dancila si PSD, lipsind orice trimitere la presedintele Klaus Iohannis. A fost o manifestatie cu mesaje in primul rand impotriva coruptiei, reprezentata simbolica in pancartele afisate si lozincile scandate. Suta de mii de oameni iesiti pe strazi in Bucuresti, in tara si diaspora il obliga pe seful statului la actiune. Acesti oameni merita mai multa implicare din partea presedintelui. Lor, Klaus Iohannis are datoria sa le spuna cumva ca i-a vazut, inteles si ca se lupta alaturi de ei.
- Amploarea protestului a atras din nou atentia presei internationale iar acesta este un lucru bun. Va fi mai dificil sa puna Romania alaturi de Ungaria sau Polonia, chiar daca avansam rapid pe drumul statelor iliberale. Totusi, strigatul disperat dupa ajutor, mesajul pro-occidental fara echivoc, vointa de a nu ceda fara lupta nu pot fi trecute usor cu vederea de cancelariile occidentale.
- O tara care nu cade usor in genunchi merita sa fie salvata. Departamentul de Stat, functionarii de la Bruxelles, ambasadele tarilor UE au de acum motive suplimentare sa se implice. Am spus mereu ca nu e firesc sa le cerem strainilor sa ne salveze daca noi nu miscam un deget. Sa nu le pretindem altora sa faca pentru tara noastra mai mult decat suntem in stare noi insine. Strigam de un an in strada impotriva coruptiei si vom ramane acolo, dar avem mare nevoie si de ajutor.
- Protestul de sambata a demonstrat ca Romania merita sa ramana pe harta UE. Stiu ca multi se intreaba la ce bun, altii sunt convinsi ca Dragnea si PSD vor merge pana la capat si sunt convinsi ca protestul lor n-a folosit la nimic. Fals. Toate guvernele din lumea asta se tem de forta strazii, de proteste masive si de valul furiei populare care risca oricand sa-i mature de la putere.
- Daca sambata au iesit 100 de mii de oameni in toata tara, inseamna ca mai exista o sansa, una mica dar de luat in calcul, ca dezastrul sa fie oprit saptamana viitoare iar Viorica Dancila sa nu ajunga premier.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro