Sari direct la conținut

Cum a esuat USL in rasturnarea majoritatii de la Senat. PSD si PNL acuza presiunea DNA-ului

HotNews.ro

Senatorii PSD si PNL nu au reusit sa se mobilizeze si sa voteze motiunea depusa impotriva ministrului de Externe, desi saptamana trecuta liderii USL au anuntat ca la Senat se va schimba majoritatea parlamentara. Chiar si in ziua votului, Mircea Geoana declara ca e posibil ca majoritatea sa se modifice, declarand ca votul motiunii simple e un test in acest sens. Cu 60 de voturi pentru motiune si 67 impotriva, demersul USL a fost anulat. Desi USL are 67 de mandate, sapte dintre senatorii acestora nu au fost prezenti la votul final. In ceea ce priveste schimbarea majoritatii la Senat, liderii USL sustin ca pedistii sunt intimidati cu DNA -ul.

PSD, PNL si PC au, la Senat, in total 68 de parlamentari. Scazand mandatul lui Catalin Voicu (PSD), care este arestat preventiv, USL se poate baza pe 67 de voturi. Surpriza a intervenit la votul motiunii simple indreptata impotriva ministrului de Externe, Teodor Baconschi. La numaratoare au iesit doar 60 voturi in favoarea documentului.

De la inceputul sesiunii parlamentare, liderii senatorilor USL nu au reusit sa-si mobilizeze oamenii pentru a fi prezenti in formula completa la sedintele de plen. Cu toate acestea liderii social democrati au declarat inaintea sedintei de la Senat ca motiunea simpla este o prioritate pentru USL.

  • Titus Corlatean, vicepresedinte PSD: „Este un semnal politic extrem de serios pe care îl tragem astăzi şi, dincolo de ceea ce înseamnă bătălia politică, sperăm să avem votul plenului Senatului pentru a stopa o iniţiativă de fraudare a viitoarelor alegeri, pe care, iată, cei care conduc astăzi România, cei din PDL, nu mai au nici măcar jena sau teama de a o ţine mai discretă” (Agerpres)
  • Mircea Geoana, presedintele PSD: „Nu exclud ca în Senatul României să se contureze, zilele următoare, o nouă majoritate. Moţiunea simplă pe care o vom discuta în cursul acestei zile va fi un prim test. Vor fi anunţuri oficiale de la Tribuna Senatului. Vom vedea şi votul pe moţiune şi vom înţelege care este raportul real de forţe” (Agerpres)

Dupa sedintele de partid liderii USL si-au retractat declaratiile privind obtinerea majoritatii in Senat, invocand presiuni ale PDL si ale presedintelui Traian Basescu.

  • Victor Ponta, presedintele PSD: „Constat că pericolul ca azi majoritatea să fie schimbată în Senat şi moţiunea împotriva lui Baconshi să treacă a fost luat în serios de Traian Bsăescu şi de sistemul care îl sprijină, un sistem care înseamnă autorităţi publice, DNA şi ce mai are statul român alături de Traian Băsescu. De dimineaţă am văzut reacţia. Înţeleg că un senator al PDL, nu-l cunosc personal, era posibil ca azi să părăsească PDL şi eventual să voteze moţiunea. E clar că DNA are un calendar politic. Nu s-a întâmplat nimic ieri sau mâine”. (Agerpres)
  • Crin Antonescu, presedinte PNL: „Este posibil sa se schimbe sau nu, intrebati la DNA, nu sunt eu cel care trebuie sa raspunda la acesta intrebare. Exista parlamentari cu care am discutat si care mi-au spus foarte clar: . Nu pot da nume din motive de inteles”

In urma cu o saptamana, liderii USL anuntau ca majoritatea de la Senat se va schimba si ca o parte din senatorii PDL vor adera la grupul USL. Primul a fost liderul PC, Daniel Constantin, care intr-o conferinta de presa pe 15 mai anunta ca are semnale clare si se afla in discutii cu parlamentarii Puterii care vor veni la USL.

„În ceea ce mă priveşte avem semnale categorice şi o să vedeţi în perioada următoare câteva nume care vor veni în USL, în PC sau în alte partide, în funcţie de opţiunea acestora”, a declarat Constantin. Liderul PNL, Crin Antonescu sustinea acelasi lucru nu mai devreme de 20 mai: „De luni avem majoritate la Senat. USL are deja semnale concrete dinspre membrii PDL care vor să treacă în tabăra opoziţiei, însă vom face anunţurile publice când aceste treceri se vor concretiza”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro