Cum a fost la discutarea Ordonantei 50. Plus cateva documente de pe la deputati
Inca de dinainte, un oficial al unei institutii apropiate bancherilor ne-a avertizat ca e posibil ca marti la Comisie sa nu se decida nimic. “Unii parlamentari vor pleca de la discutii”, ne-a spus respectivul. Ora 14,20. Deputatii intra in sala, sedinta incepe. Sunt cativa sefi de banca, mai putin Ghetea (plecat in strainatate). Presedintele Comisiei citeste scrisoarea Departamentului de Afaceri Europene (o aveti in text, mai jos). Bancherii sunt linistiti. Se anunta o sedinta dura si aveau nevoie de calm. Intra Eugen Nicolaescu.
Trece pe la masa secretariatului, isi ia documentele si desigur, rolul de parlamentar in serios. Dupa un schimb de cuvinte cu Viorel Stefan, seful Comisiei, anunta sec: Domnule presedinte, PNL nu va participa la aceasta sedinta. Si pleaca. Raman in sala 18 deputati din 35, desi PNL are doar 5 membri in comisie. Viorel Stefan e pesedist.
dae_fila2
Foto: Hotnews
Incearca sa ii tina pe restul in sala, sa se poata discuta Ordonanta.
Dupa 5 minute, un coleg de partid “tradeaza” si el. Catalin Nechifor anunta ca pleaca si el. Raman 17 deputati din 18, cat ar fi nevoie pentru cvorum. Nimeni nu baga in seama ca nu mai e cvorum. Se trece la discutiile pe articole. Se si voteaza articolul doi, dupa indelungi discutii care tin de gramatica. Iau cuviantul bancherii. Isi sustin fireste, cauza. Se discuta un punct care vizeaza CAR-urile.
Sentimentul observatorului de dinafara este ca membrii Comisiei sunt pro-consumatori. Unii dintre ei au credite la banci, asa ca sunt de inteles dintr-un anume punct de vedere. E si greu sa te pui contra populismului si sa sustii un punct de vedere apropiat bancilor.
La un moment dat, cand sa se voteze un alt articol, un deputat observa: Nu avem cvorumul necesar. Presedintele Stefan admite ca a numarat gresit. Sedinta se suspenda. Bancherii isi strang lucrurile si se ridica sa plece. Viorel Stefan isi cere scuze reprezentantilor media, invitatilor si celorlalti care au pierdut timp sa vina la Parlament.
bnr_fila1
Foto: Hotnews
Reprezentantul BCR, aceeasi Oana Petrescu, zice doar atata:”Pacat!” Ar fi vrut sa se termine odata discutiile, ca sa stie fiecare tabara cum sta.
Ziaristii incearca sa faca rost de documente. Ce a zis BNR? Dar DAE? Pe holuri, discutiile erau aprinse. Intram totusi, in sala.
Eugen Nicolaescu:
Nu putem accepta incalcarea regulamentului. Ordonanta trebuia sa o discutam maine, nu astazi. Cred ca v-ati depasit atributiile, domnule Presedinte. Cu riscul de a va supara, este neregulamentar demersul pe care l-ati facut. Aratati-mi in Regulament modificarea facuta. Biroul s-a intrunit sa modifice ordinea de zi mutand azi un punct care trebuia discutat maine.
Viorel Stefan, presedintele Coimisiei:
Sustineti un lucru imposibil. Maine se dezbate motiunea si nu avem cum dezbate in acelasi timp si Ordonanta 50. Chiar si o hotarare proasta e mai buna decat lipsa unei hotarari.
Dezbaterile se poarta pe chestiuni de forma. Daca la art. 2 sa se treaca faptul ca Ordonanta se aplica la „toate contractele, cu exceptia..” sau „tuturor contractelor, cu exceptia….”In final, se opteaza pentru formularea „se aplica contractelor de credit, cu exceptia…”
bnr_fila2
Foto: Hotnews
Potrivit unui punct de vedere trimis de Departamentul pentru Afaceri Europene „statele membre au libertatea de a introduce reglementari nationale in scopul asigurarii unei protectii consolidate a consumatorilor”, se arata in documentul semnat de Bogdan Manoiu. Acesta admite ca Romania a primit o solicitare din partea Comisiei Europene, careia i se va raspunde ca tara noastra transpune in mod corect Directiva 2008/48/CE cu privire la contractele de credit pentru consumatori. „De asemenea, se va arata faptul ca dispozitiile actului normativ intern care exced directiva, constituie legislatie nationala, astfel ca aplicarea cerintelor prevazute de directiva reprezinta o optiune nationala fara legatura cu transpunerea actului UE”, se mai spune in documentul DAE.
„Vom trimite Comisiei Europene pe 28 octombrie răspunsul nostru cu privire la nişte solicitări referitoare la prevederile din ordonanţă. Le vom trimite răspunsul nostru argumentat şi cu prevederi ale Departamentului pentru Afaceri Europene, iar săptămâna viitoare mi-am propus să merg la Bruxelles să am o discuţie la CE cu reprezentanţii acesteia şi să lămurim la faţa locului şi unele aspecte pe care ei le consideră că ar fi în afara directivei’, a declarat, marţi, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, după dezbaterile pe marginea OUG 50/2010 din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Parlament.
Cerbulescu a precizat că a avut o întâlnire cu şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, căruia i-a explicat că OUG 50/2010 nu este o aplicare retroactivă.
- Discutiile se reporteaza peste alte doua saptamani
Reluarea dezbaterilor în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, pe marginea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, ar putea avea loc cel mai devreme peste două săptămâni, a declarat, marţi, preşedintele comisiei, Viorel Ştefan.
bnr_fila3
Foto: Hotnews
„În funcţie de programul Parlamentului, ne vom programa şi noi dezbaterile în comisie, dar în orice caz nu mai devreme de două săptămâni, pentru că în această săptămână este program de plen inclusiv joi, iar săptămâna viitoare Parlamentul se deplasează la Iaşi pentru o sesiune extraordinară, aniversară. Deci, peste două săptămâni ar fi cel mai apropiat termen în care am putea relua dezbaterile”, a spus Viorel Ştefan.
Potrivit acestuia, „este bine că mai avem un răgaz de două săptămâni pentru analiză, pentru că iată ce se întâmplă: intrarea în vigoare a OUG 50 arată cât de complicată este problema şi cât de importante sunt soluţiile pe care le adoptăm noi aici şi care vor trebui să fie adoptate de plen, iar noi, fiind cameră decizională, dăm forma finală. Ne-am dori să nu se întâmple ca şi după corecturile pe care noi le vom aduce prin legea de aprobare a ordonanţei să rămână sincope în modul de funcţionare a relaţiei dintre creditor şi consumator”.
Viorel Ştefan a precizat că există circa 100 de amendamente aduse OUG 50, însă la acestea se adaugă cele venite în cursul dimineţii de marţi.
Amendamentele depasesc 200 de pagini, ceea ce face dificila scanarea lor si urcarea pe server.
Stefan a mai precizat că pledează pentru „acceptarea oricărei idei indiferent în orice minut al meciului apare, pentru că ar fi păcat să constatăm că există chestiuni importante care nu au fost dezbătute şi să le analizăm după ce se publică legea”.
În opinia acestuia, OUG 50/2010 ar putea intra în dezbaterea plenului cel mai devreme peste o lună.