Sari direct la conținut

Cum a intarziat Grecia hotararea UE cu privire la sanctiunile impotriva separatistilor rusi

HotNews.ro

Noul guvern grec a intrat in primul conflict cu Uniunea Europeana, amanand sanctiunile UE impotriva separatistilor din Ucraina sprijiniti de Rusia, anunta The Guardian.

Masura a ridicat teama Europei si NATO ca Moscova ar putea incerca sa exploateze coalitia dintre radicala stanga si extrema dreapta sub Alexis Tsipras precum un cal troian in interiorul aliantelor Vestice.

O reuniune de urgenta a ministrilor de externe ai UE de la Bruxelles a fost convocata pentru a raspunde intensificarii violentelor din estul Ucrainei, cu precadere asupra bombardamentului din orasul Mariupol din care au rezultat 30 morti si 100 de civili raniti saptamana trecuta.

Joi seara, ministrii au convenit sa prelungeasca stabilirea listei negre a liderilor separatisti pro-rusi pe o perioada incepand din martie pana in septembrie, pentru a adauga noi nume pana saptamana viitoare si au cerut Comisiei Europene sa largeasca sanctiunile economice si financiare impuse asupra Rusiei in iulie.

Inainte de reuniunea ministrilor de externe, cei 28 de ambasadori UEs-au intalnit pentru a schita deciziile de discutat de catre ministri. Ambasadorul grec a refuzat sa cada de acord asupra aplicarii sanctiunilor si prelungirea listei negre pentru 132 de indivizi si alte 28 de „entitati”, in special in Ucraina de est si Crimeea.

Diplomatii au anuntat ca reprezentantul grec a spus in fata intalnirii ca el nu va putea lua o pozitie pana cand ministrul sau nu ajunge in Bruxelles. „O delegatie are o rezerva generala cu privire la prezentul text” au precizat ambasadorii in proiectul final al documentului.

Reuniunea, „surprinde dovezi de sustinere continua si crescanda pentru separatisti din partea Rusiei, ce evidentiaza responsabilitatea Rusiei”, scrie in declaratie.

In timp ce nu reuseste sa propuna noi sanctiuni asupra Rusiei, declaratia reuniunii sugereaza Comisiei Europene sa elaboreze noi „masuri adecvate”. Diplomatii au anuntat ca este nevoie sa se largeasca penalitatile financiare si economice impotriva Moscovei impuse in iulie anul trecut si sa fie reinnoite pana in iulie 2015. Marea Britanie face presiuni pentruaplicarea unor sanctiuni mai puternice.

Nikos Kotzias, noul ministru de externe grec, a declarat ca Grecia a vrut sa „impiedice o ruptura” intre Rusia si UE, desi ambele parti au fost implicate intr-un conflict acut de 10 luni incoace cu privire la asaltul Moscovei din Ucraina.

Federica Mogherini, coordonatorul politicii externe a UE ce prezideaza sedinta, a declarat ca decizia de a spori sanctiunile fost unanima. Ea a spus Kotzias „isi asuma propria pozitie ce se schimba in ultimul timp”.

Joi, presedintele parlamentului european, Martin Schultz, un socialist democrat german, a mers la Atena urmarind primul contact direct intre Tsipras si Uniunea Europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro