Sari direct la conținut

Cum a motivat instanța eliberarea condiționată a bărbatului condamnat pe viață pentru cinci crime, care vineri a incendiat o fată de 17 ani: „Și-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale…”

HotNews.ro
Cum a motivat instanța eliberarea condiționată a bărbatului condamnat 
pe viață pentru cinci crime, care vineri a incendiat o fată de 17 ani: „Și-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale…”

Ion Turnagiu (46 de ani), cel care a incendiat o tânără în vârstă de 17 ani după ce aceasta a depus o plângere la poliţie pentru viol, a fost eliberat condiţionat din închisoare în mai anul trecut, după ce Tribunalul Mehedinţi a considerat că acesta îndeplineşte condiţiile de liberare, chiar dacă fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru cinci crime, pe care le-a săvârşit în 1993, la vârsta de 18 ani, relatează ziarul Adevărul.

Turnagiu a ieşit din închisoare în 10 mai 2019, după ce un complet de judecată al Tribunalului Mehedinţi a constatat că a îndeplinit fracţia obligatorie pentru a fi liberat condiţionat şi ar fi oferit suficiente motive de îndreptare şi reintegrare socială în perioada cât a stat după gratii.

Cu o lună înainte însă, Judecătoria Drobeta Turnu Severin i-a respins cererea de eliberare condiţionată, fixând ca nou termen la care putea să înainteze o altă solicitare în acest sens după data de 18 noiembrie 2019.

Cum a motivat Tribunalul Mehedinţi decizia de eliberare a criminalului:

  • „A îndeplinit recomandările de participare la programele şi activităţile de reintegrare socială şi a participat la activităţi lucrative, obţinând 215 zile câştig. În cauza de faţă, în raport de cerinţele prev. de art. 59 C .p., se reţine că judecătorul fondului nu a apreciat în mod corect, raportat la actele şi lucrările dosarului, că la acest moment nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege şi nu se impune liberarea condiţionată a condamnatului. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că persoana condamnată a depus eforturi susţinute pentru a demonstra îndreptarea sa, raportat la faptul că, fiind sancţionat disciplinar de 7 ori, a adoptat o atitudine pozitivă şi un comportament corespunzător, ce s-au concretizat în ridicarea acestor sancţiuni”, se precizează în motivarea instanţei.
  • „Nu lipsit de relevanţă este şi faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiţionată cu unanimitate de voturi, la a noua analiză, pedeapsa fiind executată în regim deschis. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului T. I. şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său”, se mai susţine în hotărâre.

De ce a respins Judecătoria Drobeta Turnu Severin liberarea condiţionată:

  • Instanţa de fond, în schimb, a apreciat că simpla împrejurare că deţinutul s-a comportat normal în mediul penitenciarului şi că a executat fracţia minimă din pedeapsă „nu înseamnă automat şi îndreptarea sa, deoarece în caz contrar orice deţinut ce execută fracţia minimă ar trebui liberat condiţionat automat dacă nu a avut abateri disciplinare” şi, ”prin raportare şi la natura şi gravitatea faptei pentru care a fost condamnat, petentul trebuia să aducă dovezi temeinice de îndreptare”.
  • „Deşi a început executarea pedepsei la data de 27.11.1993, persoana condamnată s-a preocupat pentru a se evidenţia în mod constant abia începând cu anul 2014, astfel că s-a apreciat că recompensele acordate până în acest moment nu fac dovada unei adevărate îndreptări a condamnatului, ci reprezintă un simulacru pentru obţinerea mai grabnică a liberării condiţionate. Petentul condamnat a participat la activităţi lucrative şi a obţinut 215 zile câştig prin muncă, dintr-un total de 7.305 zile pe care le-ar fi putut astfel obţine. Neîndeplinirea condiţiei privitoare la stăruinţa în muncă dovedeşte faptul că pedeapsa nu şi-a atins scopul”, arăta Judecătoria Drobeta Turnu Severin în hotărârea din 4 aprilie 2019, prin care respingea liberarea condiţionată.

Adevărul mai scrie că, după eliberarea condiţionată, bărbatul a ajuns să lucreze cu ziua şi a devenit prieten cu tatăl fetei pe care a incendiat-o. Şi-a deschis un cont pe Facebook, pe care a postat mai multe fotografii din ţară şi din Olanda, precum şi o serie de mesaje ciudate. Cu o zi înainte de a o incendia pe tânăra de 17 ani, el a înregistrat un video cu un ciudat mesaj de adio: „Va mulţumesc tuturor şi bunul Dumnezeu să le dea la toţi de acum înainte după inima şi sufletul nostru. Va iubesc, adio!”.

Tatăl tinerei incendiate: „Eram prieten cu el, a fost cu mine la muncă în Olanda / Mă suna fata: Tati, ce fac cu ăsta, că uite…”

Tatăl tinerei incendiate în Mehedinți de bărbatul condamnat pentru cinci crime spune, într-o declarație pentru postul Digi24, că agresorul era prietenul lui, fuseseră împreună pentru scurt timp la muncă în Olanda. Tatăl fetei recunoaște că recidivistul, odată revenit în țară, a hărțuit-o pe fata lui pe Facebook.

Ce spune tatăl fetei incendiate:

  • A plecat și, uite, a făcut belele. A fost și el cu mine aici la muncă și a plecat. A stat patru zile și a plecat. Eram prieteni de familie. El nu a avut familie, eu am avut familie, el nu a avut. El a fost un fost pușcăriaș.
  • (Îl cunoșteam) de un an, nici un an. În general se comporta foarte bine, am fost prieten cu el, ne-am împrietenit. A venit pe la mine, l-am pus la masă, am mâncat, am făcut… Vă dați seama, am venit cu el în Olanda.
  • Nu a avut nicio relație (cu fiica sa -n.r.). Fiica mea are 17 ani, el are 46, vă gândiți și dumneavoastră că este ceva diferență. Și dacă ar fi avut relație, nu voiam eu să aibă relație.
  • O tot suna pe fată. El a avut două conturi de Facebook și o suna pe fată. Mă suna fata: „Băi, tati, ce fac cu ăsta, că uite, mă sună să mă duc la el și nu știu ce”. A mai fost altă chestie, că el a luat o mașină de la cineva și i-a luat ăla și mașina și nu știu ce. El a căutat să se răzbune pe fiica mea că l-a dus la Poliție. La anii ăștia de pușcărie nu trebuia dat drumul, așa lege este la noi în România.

O fată de 17 ani din localitatea Dârvari, județul Mehedinți, a fost incendiată, vineri seară, de un bărbat care a stropit-o cu benzină și i-a dat foc. Tânăra e în stare critică, având arsuri pe 80-90% din suprafața corpului.

Agresorul, condamnat la închisoare pe viață și eliberat condiționat, a fost reținut de polițiști. Victima depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva lui, pentru viol și agresiune, iar bărbatul a vrut să se răzbune. A aruncat benzină peste ea și i-a dat foc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro