Sari direct la conținut

Cum a periclitat directorul general al CE Oltenia relatia societatii cu CEC Bank. PLUS Cum poate intra un mamut energetic in insolventa din cauza unor declaratii defaimatoare

HotNews.ro
Laurentiu Ciurel pleaca de la CEO, Foto: AGERPRES
Laurentiu Ciurel pleaca de la CEO, Foto: AGERPRES

Relatia dintre Complexul Energetic Oltenia si CEC Bank pare a fi compromisa, existand riscul ca banca sa ceara societatii „creditul exigibil anticipat”, fapt care ar aduce compania in pragul falimentului. Totul a pornit de la unele afirmatii defaimatoare la adresa bancii facute de directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, pe data de 10 martie, la Antena 3. Potrivit unei scrisori a CEC Bank, din cauza acelor declaratii, banca poate face uz de drepturile contractuale, solicitand anticipat rambursarea a doua credite in valoarea de 210 milioane de lei. Ofertele de finantare au fost declarate castigatoare urmare a unei licitatii publice, derulate prin SEAP, la care au participat si alte instituii de credit, se arata in scrisoarea CEC Bank obtinuta de HotNews.ro. Pana in acest moment, Laurentiu Ciurel nu a transmis catre HotNews.ro niciun punct de vedere legat de acuzatiile bancii. Vezi in text scrisoarea CEC Bank si ce prevedere din contractul de mandat al directorului general CE Oltenia i-ar putea aduce demiterea.

NOTA In contractul de mandat, document obtinut de HotNews.ro, este precizat ca directorul general al CE Oltenia are obligatia sa protejeze imaginea partenerilor contractuali. In caz contrar, poate fi reziliat contractul.

  • Afirmatiile defaimatoare pe care le-a facut Ciurel la adresa CEC Bank

Ciurel sustinea pe 10 martie, la Antena 3, ca banca nu doreste sa negocieze refinantarea a doua contracte de imprumut in valoare de 210 milioane de lei. Antena 3 a speculat imediat afirmatiile aratand ca in timp ce Ioana Basescu obtinea un credit preferetial de la CEC prin intermediul telefonului, CE Oltenia are doua credite de la CEC cu dobanzi enorme. „Ceea ce este dureros este felul discriminatoriu cum statul trateaza statul”, spunea Ciurel, potrivit Antenei 3. Fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, Ioana, a reusit sa ia peste noapte un credit de un milion de euro de la CEC, desi limita pentru persoanele fizice era de 700.000 de euro. Una dintre cele mai mari companii ale statului, Complexul Energetic Oltenia, a negociat insa vreme de 6 luni pentru doua credite in valoare de 210 milioane de lei, bani necesari pentru lucrari de mediu si retehnologizare, se arata in materialul realizat de Antena 3. Televiziunea a prezentat si o alta declaratie facuta de Ciurel potrivit careia societatea nu risca nimic in legatura cu creditele. „Plateste statul, daca nu plateste firma”, spunea Ciurel. Acesta sustine ca oficialii Complexului Energetic nici nu au reusit sa stea de vorba cu directorul CEC Bank, Radu Ghetea. „Noi am incercat, actuala conducere si asta este oful meu pana la urma sa refinantam. Sa renegociem aceste credit pentru ca sare din toate tiparele pietei. N-am putut sa intru la domnul director, domnul presedinte al bancii desi conduc probabil cea mai mare companie romaneasca. In schimb am reusit sa intru la nivelele 2 si 3 si am vorbit cu doamna vicepresedinta si ni s-a promis ca se va analiza si se va da un raspuns”.

Vezi aici materialul realizat de Antena 3

  • CEC Bank considera ca afirmatiile lui Ciurel sunt defaimatoare si neadevarate

Imediat dupa emisiunile de la Antena 3 in care au fost prezentate declaratiile lui Ciurel, reprezentantii CEC Bank au transmis o scrisoare in atentia ministrului energiei, Andrei Gerea, prin care spun ca asemenea afirmatii sunt de „o deosebita gravitate”. In scrisoarea CEC Bank semnata chiar de directorul general al bancii, Radu Gratian Ghetea, se arata ca afirmatiile lui Ciurel sunt defaimatoare si neadevarate. In primul rand, cele doua credite au fost obtinute in urma unor licitatii ale caror anunturi au fost publicate pe SEAP. De altfel, chiar in data de 17 aprilie 2009, reprezentantii Complexului Energetic Rovinari au transmis o scrisoare catre CEC Bank prin care declara castigatoare una dintre ofertele de finantare, in urma urma negocierii „cu publicarea prealabila a unui anunt de participare din data de 15.04.2009”. Scopul licitatiei a fost „contractarea unui imprumut in valoare de 100.000.000 lei sub forma unui credit de investitii in vederea asigurarii partiale a surselor de finantare privind investitia Depozit nou de zgura si cenusa Garla realizat prin metoda fluidului dens”, se mai arata in scrisoarea transmisa de Complexul Energetic Rovinari catre CEC Bank. Mentionam ca in 2009, CE Oltenia nu exista in forma de acum. Abia in 2012, CE Oltenia s-a infiintat prin fuziunea Complexurilor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si Societatea Nationala „Lignitul Oltenia”.

In scrisoarea CEC Bank se mai arata ca Laurentiu Ciurel nu a spus adevarul nici cand a afirmat ca nu a fost primit la o discutie de presedintele Bancii, Radu Gratian Ghetea, in conditiile in care la cabinetul acestuia nu a fost inregistrata nicio astfel de cerere. „Prin declaratiile sale publice neadevarate, reprezentantul legal al societatii a adus atingere reputatiei Bancii si conducerii sale, cu intentia de a supune oprobiului public si chiar de a o destabiliza, o banca care a sustinut financiar societatea intr-o perioada in care creditarea nu era la cele mai inalte cote, finantand-o cu o suma importanta, in pofida performantei financiare nu tocmai ridicate a societatii”.

Scrisoarea a fost transmisa pe 17 martie 2015.

  • Ce risca Complexul Energetic Oltenia

Conducerea CEC Bank invoca unele articole contractuale care ii dau dreptul ca in cazul in care clientul denigreaza in orice fel banca, sa ceara „scadente imediat si sa debiteze deindata oricare din conturile Clientului”.

„Pe cale de consecinta, pentru a nu face uz de drepturile contractuale si a declara creditul exigibil anticipat, solicitam, ca in temeiul atributiilor ce va revin, sa dispuneti masurile care se impun pentru corectarea acestui mod de comunicare cu Banca prin manipulare si minciuna iar domnul Laurentiu Ciurel sa isi ceara scuze publice fata de functionarii Bancii si pentru ca opinia publica sa fie informata corect si obiectiv despre relatia de afaceri a Bancii cu acest client”, se mai arata in scrisoarea CEC Bank.

Intr-o asemenea situatie, CE Oltenia s-ar duce direct in insolventa, avand in vedere situatia financiara dificila in care oricum se afla.

Practic, pentru a nu face uz de drepturile contractuale pe care le are, Banca ii solicita lui Ciurel sa isi ceara scuze publice.

  • Laurentiu Ciurel ar putea fi demis pentru declaratiile sale

Pentru declaratii defaimatoare, Laurentiu Ciurel isi poate risca functia. In contractul sau de mandat semnat pe 29 septembrie 2012, la art.8.4., aliniatul b) se arata ca este obligat „sa isi desfasoare activitatea astfel incat sa protejeze imaginea Mandatului; sa nu comunice public si sa nu prezinte, chiar si confidential, informatii, altele decat cele care au devenit publice in orice alt fel, cu privire la Mandat sau activitatea acestuia, de natura sa dezorienteze si/sau sa induca in eroare opinia publica, partenerii contractuali, persoanele implicate in activitatea Mandatului si care sa creeze o situatie defavorabila Mandatului”.

Practic, acesta poate fi un motiv serios pentru Consiliul de Supraveghere sa ceara revocarea lui Ciurel din functie. De altfel, pe 3 aprilie 2015 va avea loc o sedinta a Consiliului care va avea pe ordinea de zi chiar activitatea lui ca manager.

Insa, demiterea sa este foarte dificila din cauza sustinerii politice puternice pe care o are. El este sustinut, in primul rand, de premierul Victor Ponta. Din cauza relatiei pe care o are cu premierul, niciun ministru nu a avut curajul sa se atinga de el. Complexul Energetic Oltenia, un mamut cu 18.500 de angajati, inregistreaza pentru 2014 pierderi de milioane de lei, iar pentru bugetul din 2015 intentioneza sa supraevalueze veniturile si sa subevalueze costurile. Astfel, in ciuda unui management pagubos pentru companie, acesta pare de neclintit de la conducere. Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.

Ciurel este cel care a semnat, la sfarsitul anului trecut, un contract controversat de vanzare a carbunelui cu o firma de apartament din Constanta.

  • Scrisoarea integrala a CEC Bank

Consiliului de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia SA

Spre stiinta

Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri

Domnului Andrei Gerea, ministru

Consiliului de Administratie al CEC Bank SA

Domnule presedinte,

Ne reveine neplacuta indatorire de a va aduce la cunostinta afirmatii de o deosebita gravitate, facute de reprezentantul legal al uneia dintre companiile aflate sub autoritatea Ministerului pe care il conduceti, respectiv Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, la adresa CEC Bank SA.

Astfel, in data de 10 martie 2015, pe postul de televiziune Antena 3, in cadrul mai multor emisiuni, difuzate de-a lungul zilei, domnul Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia SA, a facut afirmatii defaimatoare si neadevarate la adresa CEC Bank si a conducerii acesteia, dezinformand pe cei prezenti la emisiune dar si pe publicul telespectator cu privire la relatia de afaceri pe care aceasta societate o are cu banca noastra.

Cea mai grava si total neadevarata este afirmatia acestuia, potrivit careia conditiile de finantare la acordarea creditelor obtinute de Banca (n.b. un credit de investitii acordat in 2.07.2009, in valoare de 110.000.000 lei si unul acordat in 24.09.2010, in valoare de 100.000.000 lei), sunt discriminatorii, excesive si nu au putut fi negociate cu Banca, ignorand insa cu buna stiinta sa prezinte ca, in realitate, oferta de finantare a Bancii a fost declarata castigatoare urmare a unei licitatii publice, derulate prin SEAP, la care au participat si alte instituii de credit.

Asa cum rezulta din comunicarea anexata, prin care am fost insiintati ca oferta noastra pentru prima finantare a fost declarata castigatoare, conform careia citam: „oferta dumneavoastra a fost declarata castigatoare (…)deoarece a indeplinit criteriul de atribuire specificat (pretul cel mai scazut negociat)…”oferta de finantare a Banci a fost una competitiva si cea mai buna, altfel aceasta nu ar fi fost adjudecata. In aceleasi conditii, de cel mai competitiv pret, a fost adjudecata si cea de-a doua oferta a noastra.

Mai mult, domnul Laurentiu Ciurel nu a spus adevarul nici cand a afirmat ca nu a fost primit la o discutie de presedintele Bancii, domnul Radu Gratian Ghetea, desi la Cabinetul acestuia nu a fost inregistrata nicio astfel de cerere si nici nu a cerut vreodata, in toata aceasta perioada, o intrevedere cu Presedintele Bancii.

Prin declaratiile sale publice neadevarate, reprezentantul legal al societatii a adus atingere reputatiei Bancii si conducerii sale, cu intentia de a supune oprobiului public si chiar de a o destabiliza, o banca care a sustinut financiar societatea intr-o perioada in care creditarea nu era la cele mai inalte cote, finantand-o cu o suma importanta, in pofida performantei financiare nu tocmai ridicate a societatii.

Sunt astfel incidente prevederile art.9-Culpa contractuala din contractul de credit, pct 9.1.18. „Clientul si/sau Garantul denigreaza in orice fel Banca sau angajatii acesteia” si cele ale pct. 9.2: „La aparitia oricarui caz de neexecutare (culpa), Banca va putea: a) sa declare toate obligatiile Clientului ce decurg in baza oricarui Document de Finantare, inclusiv obligatiile care au o garantie comuna, scadente imediat si sa debiteze deindata oricare din conturile Clientului si/sau Garantului deschise in evidentele Bancii, Clientul si/sau Garantul renuntand in acest sens la beneficiul termenului; b) sa anuleze orice sume ramase a fi utilizate in baza Facilitatii de Credit”.

Pe cale de consecinta, pentru a nu face uz de drepturile contractuale si a declara creditul exigibil anticipat, solicitam, ca in temeiul atributiilor ce va revin, sa dispuneti masurile care se impun pentru corectarea acestui mod de comunicare cu Banca prin manipulare si minciuna iar domnul Laurentiu Ciurel sa isi ceara scuze publice fata de functionarii Bancii si pentru ca opinia publica sa fie informata corect si obiectiv despre relatia de afaceri a Bancii cu acest client.

Cu deosebita consideratie,

Radu Gratian Ghetea

Director General”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro