Cum a reactionat anul trecut populatia la prognozele alarmiste legate de prabusirea leului
In momentul in care mai multi analisti apar la TV si prognozeaza o prabusire a leului in perioada urmatoare, populatia are tendinta sa reactioneze in trei moduri: (i) ii ignora, (ii) merge la banca si isi schimba in euro cel putin o parte din depozitele constituite in lei si (iii), va pastra depozitele in lei pentru a nu pierde dobanda, insa va incepe sa economiseasca doar in euro.
Ce se intampla atunci cand economiile populatiei incep sa migreze catre euro? Se schimba structura depozitelor, in sensul ca scade ponderea depozitelor in lei, si creste ponderea celor in euro. Iar cu cat mesajul analistilor este mai credibil si mai insistent promovat de mass-media, cu atat structura depozitelor se schimba mai repede.
In ce moneda si-au economisit romanii banii in ultimul an
La sfarsitul lui octombrie 2008, cand in Romania a inceput sa se discute mai serios despre criza, ponderea depozitelor in lei in totalul depozitelor constituite de populatie era de 63.6% (49.9 mld lei), iar ponderea depozitelor in valuta era de 36.4% (28.6 mld lei), din care 87% erau in euro.
La sfarsitul anului 2009, dupa ce timp de un an am fost bombardati cu informatii privitoare la iminenta unui curs de 4.7-5 lei/euro, structura depozitelor populatiei la banci diferea usor fata de cea din octombrie 2008: 60.8% din totalul depozitelor era in lei, iar 39.2% in valuta, din care 91% in euro.
Daca discutam in cifre absolute, in perioada 31.10.2008 – 31.12.2009, depozitele in lei au crescut cu 9.2 miliarde lei (+18.4%), iar depozitele constituite in valuta dar exprimate in lei au crescut cu 9.48 miliarde lei (+33.1%), deci mai mult decat cele in moneda nationala.
Insa, o parte din cresterea soldului depozitelor in valuta se datoreaza deprecierii leului, astfel ca majorarea reala este de doar 15.2%, soldul crescand de la 7.8 mld euro in oct 2008, la 9 mld euro in dec 2009. Cu alte cuvinte, in ultimele 14 luni, romanii au depus la banci aproximativ 1.2 mld euro net (~5 miliarde lei).
Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.