Sari direct la conținut

Cum ar fi afectată România de planul Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus

HotNews.ro
lansare racheta Iskander-K, Foto: Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
lansare racheta Iskander-K, Foto: Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că țara sa a început să primească armele nucleare promise de Rusia, însă nici liderul belarus, nici liderul rus Vladimir Putin nu au spus unde vor fi amplasate acestea. Dacă armele ar fi amplasate la baza aeriană de la Lida, la 40 km de graniţa cu Lituania, vehiculele lor purtătoare ar putea atinge o mare parte din Europa de Est, inclusiv România, relatează Reuters.

Putin a declarat că rachetele balistice mobile cu rază scurtă de acţiune Iskander, care pot transporta focoase nucleare, au fost deja predate Belarusului. Surse ruseşti spun că Iskander are o rază de acţiune de 500 km.

Putin a mai spus că 10 avioane belaruse au fost adaptate pentru a transporta focoasele nucleare. Belarusul a spus că avioanele Su-25 au fost adaptate pentru a transporta focoasele. Avionul Suhoi-25 are o rază de acţiune de până la 1.000 km, potrivit unor surse ruseşti.

Federația cercetătorilor americani a spus că armele ar putea fi amplasate la baza aeriană Lida, la 40 km de granița cu Lituania.

Dacă da, atunci vehiculele care vor purta aceste arme balistice ar putea ajunge în cea mai mare parte a Ucrainei, aproape în toată Europa de Est, inclusiv în statele baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, România, o parte din Germania, precum și o parte din Danemarca, Suedia și Finlanda. Orașe precum Berlin și Stockholm ar fi în raza de acțiune, relatează News.ro.

Cine va controla armele nucleare din Belarus?

Putin a declarat că Rusia va avea controlul asupra armelor, la fel cum Statele Unite îşi controlează propriile arme nucleare tactice desfăşurate în Europa. Statele Unite au arme nucleare desfăşurate în Europa încă din anii 1950, în bazele NATO.

Putin şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la cele 200 de focoase nucleare tactice americane B61 desfăşurate în bazele din Belgia, Olanda, Germania, Italia şi Turcia. Aceste focoase americane sunt păstrate în silozuri securizate la bazele aeriene, iar Statele Unite păstrează codurile PAL (Permissive Action Link) folosite pentru a le arma.

Armele nucleare ale Rusiei sunt controlate şi transportate de cea de-a 12-a Direcţie principală a Ministerului Apărării (12 GUMO).

Controlul asupra armelor nucleare se destramă

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Statele Unite au făcut eforturi enorme pentru a se asigura că armele nucleare sovietice staţionate în Belarus, Ucraina şi Kazahstan au fost returnate Rusiei – care a moştenit arsenalul nuclear sovietic.

Prin reamplasarea armelor nucleare în Belarus, Putin arată că arhitectura controlului armelor nucleare de după Războiul Rece se destramă.

Care este răspunsul SUA / NATO?

Statele Unite au criticat desfăşurarea nucleară a lui Putin, dar au declarat că nu intenţionează să îşi modifice poziţia privind armele nucleare strategice şi, de asemenea, că nu au văzut niciun semn că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară.

Departamentul de Stat a declarat la 27 martie că anunţul desfăşurării este de condamnat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la 18 aprilie că decizia lui Putin este iresponsabilă, iar pe 14 iunie a repetat că nu a văzut nicio schimbare în postura rusă care să necesite o schimbare a posturii nucleare NATO.

Mişcarea Rusiei este urmărită îndeaproape şi de China, care a avertizat în mod repetat în privinţa utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina.

„Sunt de trei ori mai puternice decât cele de la Hiroshima și Nagasaki”.

Desfășurarea este prima mutare a Moscovei a unor astfel de focoase, arme nucleare cu rază de acțiune mai scurtă și mai puțin puternice care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă, în afara Rusiei de la căderea URSS.

„Avem rachete și bombe pe care le-am primit de la Rusia”, a declarat Lukașenko într-un interviu acordat postului de televiziune de stat rus Rossiya-1, care a fost postat pe canalul Telegram al agenției de știri de stat belaruse Belta.

„Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele lansate asupra Hiroshima și Nagasaki”, a spus liderul de la Minsk.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro