Cum crede Generația Z că va arăta lumea în anul 2050? „Oamenii vor fi mai toleranți”
HotNews.ro va lansa în curând un documentar video despre generația de tineri născuți între anii 1997 și 2012, intitulat: „Gen Z: Generația care va schimba lumea”. Realizarea documentarului a pornit de la un studiu McKinsey & Company, care arată, printre altele, și perspectivele tinerilor asupra viitorului.
- Într-un moment în care conflictele armate, dar și cel sociale, sunt mai acute și mai periculoase decât oricând în ultimele decenii, cum gândește generația care e chemată să le rezolve în anii și deceniile care vin?
Studiul McKinsey & Company notează că în anul 2050 tinerii din Generația Z vor ajunge să ocupe funcții de conducere. În cadrul studiului au fost chestionați peste 800 de români, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, din mediul urban.
46% dintre tinerii din Generația Z vor să își schimbe locul de muncă pe care îl au în prezent, iar 1 din 3 tineri și-ar dori să plece din țară.
Tinerii din Generația Z vor să aibă un loc de muncă care să le asigure un echilibru între viața profesională și cea personală (36%), să ofere un salariu bun și beneficii (36%), să le aducă securitate financiară (34%), să poată alege dacă să lucreze de acasă sau de la birou (26%) și să ofere o flexibilitate a locului de muncă (25%).
2 din 3 tineri din Generația Z și-ar dori propria afacere
2 din 3 tineri din Generația Z afirmă că din lipsa de bani, dar și de experiență, nu își pot pune pe picioare o afacere, deși și-ar dori să administreze una.
Totodată, sănătatea mintală este foarte importantă pentru cei născuți între anii 1997-2012. 83% o situează pe primul loc la capitolul sănătate. Pe locul al doilea este sănătatea fizică (79%).
Nu sunt deloc o generație necitită
Alte studii internaționale concordante arată că, în ciuda prejudecăților despre ei, tinerii din Generația Z alcătuiesc „cea mai citită generație din istorie”. Asta pentru că s-au născut într-un mediu în care au avut mereu la dispoziție ecranul, tastatura și touch-ul.
Faptul că nu citesc cărți, arată cercetătorii, nu înseamnă că nu citesc, ci dimpotrivă. În medie, niciodată în istoria umanității oamenii nu au stat atât de mult cu ochii în „mediul lecturii” ca acum, chiar dacă mediul este diferit: ecranul, nu cartea.
Tinerii cred că în 2050 lumea va fi mult mai tolerantă
Cât despre atitudinea Generației Z față de imigranți, 30% dintre ei spun în studiul McKinsey & Company că ar fi dispuși să înceapă o prietenie cu o persoană mutată în România din altă țară. 25% dintre ei afirmă că nu ar avea o problemă să aibă colegi imigranți, iar 16% nu ar avea nimic împotrivă dacă ar fi vecini cu persoane care s-au mutat în România din altă țară.
Cu privire la viitorul României, 96% dintre cei care fac parte din Generația Z cred că în anul 2050 mai mulți cetățeni de alte naționalități vor trăi în România.
91% dintre tineri consideră că atunci mai mulți migranți vor contribui la prosperitatea țării, iar, în acest context, oamenii vor fi mai toleranți și vor accepta diversitatea de toate tipurile mult mai ușor (88%).
„Gen Z: Generația care va schimba lumea”
HotNews.ro va lansa în perioada următoare pe canalul de YouTube un documentar care surprinde mai mulți reprezentanți ai Generației Z, proveniți din medii diferite, cu visuri și pasiuni diferite. Cum văd ei trecutul, prezentul, dar și viitorul, ce frici au și cum se raportează la lumea care îi înconjoară, în curând, pe HotNews.ro.