Cum explică MAI de ce nu poate comunica nominal membrii Grupului pentru Comunicare Strategică: Componența grupului variază în funcție de situații
Deputatul PSD Ioan Dîrzu a adresat luna trecută mai multe întrebări către ministrul de Interne, Marcel Vela, despre transparența datelor de interes public pe tema noului coronavirus. Una dintre întrebări viza membrii Grupului de Comunicare Strategică. În răspunsul transmis, MAI susține că nu poate comunica nominal membrii, ‘întrucât componența Grupului de Comunicare Strategică variază în funcție de evoluția situației operative înregistrate pe teritoriul României.’
Deputatul PSD Ioan Dîrzu a adresat public în data de 7 aprilie următoarele întrebări căre ministrul de interne, Marcel Vela:
- 1. Care este temeiul legal în baza căruia s-a interzis autorităților publice județene și locale să facă publice datele privind bolnavii de Coronavirus la nivelul fiecărui județ?
- 2. Dacă Guvernului României și MAI li se pare normal ca astfel de date să fie ascunse publicului, cercetătorilor independenți și persoanelor interesate care ar putea să le utilizeze în scop profesional?
- 3. Care sunt membrii Grupului de Comunicare Strategică?
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) i-a răspuns acestuia care este componența în general a Grupului de Comunicare Strategică și a evitat să comunice nominal membrii acestui grup.
Redăm mai jos integral răspunsurile MAI:
„Având în vedere evoluţia la nivel internaţional a răspândirii noului coronavirus şi infectării populaţiei cu COVID-19, încă de la sfârşitul lunii februarie, au fost luate o serie de măsuri la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea și combaterea infectării, inclusiv pe linie de comunicare publică.
Astfel, prin Hotărârea nr, 2/24.02.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a fost înfiinţat Grupul de Comunicare Strategică în vederea gestionării mediatizării subiectelor legate de noul coronavirus. Acest grup se află în directa coordonare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, având în componenţă experţi în comunicare din următoarele instituţii: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Exteme, Ministeml Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Depanamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentm Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
În funcţie de situaţiile apărute, componenţa poate fi suplimentată cu specialişti de la alte instituţii. Așadar, întrucât componența Grupului de Comunicare Strategică variază în funcție de evoluția situației operative înregistrate pe teritoriu României, nu vă putem comunica nominal membrii acestui Grup.
Grupul de Comunicare Strategică transmite, integrat, către mass-media toate informațiile de la nivel național. Astfel, informațiile centralizate transmise de Grupuo de Comunicare Strategică se referă la măsurile întreprinse de autorități pentru limitarea răspândirii COVID-19, măsurile de ordine publică întreprinse și sancțiunile aplicate petru încălcarea unor norme stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, numărul total de persoane confirmate cu infecție cu COVID-19, număr total de persoane aflate în carantină sau în izolare, numărul total de teste prelucrate, situația generală internațională în contextul pandemiei de COVID-19, precum și situația cetățenilor români confirmați cu infecție cu COVID-19 în alte state, precum și alte tipuri de date și informații, în funcție de situație.
De asemenea, începând cu data de 2 aprilie a.c., Grupul de Comunicare Strategică transmite şi situaţia persoanelor infectate cu COVlD-19 de la nivelul fiecărui judeţ/ municipiului București. Aceste situaţii sunt transmise zilnic şi cuprind datele în dinamică de la nivelul fiecărui judeţ/municipiului Bucureşti.
Menţionăm ca aceste comunicări sunt de interes naţional şi au rolul de a informa populaţia cu privire la evoluţia răspăndirii virusului, a măsurilor de prevenire de care cetăţenii trebuie să ţină cont pentru sănătatea lor și a celor din jur și nu sunt canalizate pe anumite categorii sociale sau profesionale.
Totodată la nivel judeţean, prin intermediul instituţiilor prefectului, sunt transmise date referitoare la situaţia locală.
La acest moment, nu există nicio interdicţie pentru autorităţile publice locale de a comunica date și informații de interes public. Totodată, s-a recomandat ca, prin comunicările publice, să fie prevenită stigmatizarea persoanelor din anumite localităţi sau judeţe, întrucât au fost semnalate mai multe cazuri de persoane stigmatizate sau chiar agresate, din cauza faptului că domiciliau în localităţi sau zone în care fuseseră confirmate mai multe cazuri de infectare cu virusul SARS – CoV-2.
Prin urmare, la nivel local s-a solicitat să nu fie furnizate acele informaţii sau date despre persoane particulare, care ar putea afecta dreptul la viaţă privată.”
- Ionut Codreanu, ActiveWatch, despre blocarea site-urilor pentru fake news: Cenzura are efect de bumerang. Grupul de Comunicare Strategică se comportă ca un troll
Amintim faptul că mai multe site-uri web au fost blocate de autorități pe perioada stării de urgență pe motiv că răspândesc panică în rândul populației, conspirații și informații false legate de pandemia de coronavirus.
Deciziile au fost luate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), după analiza și propunerile făcute de Grupul de Comunicare Strategică, format din angajați ai departamentelor de comunicare de la mai multe ministere, a căror identitate nu a fost făcută publică, în ciuda insistențelor media și a ONG-urilor care luptă pentru libertatea de exprimare.
Se știe doar că acest grup este condus de Andi Manciu, fost jurnalist, apoi șef al departamentului de comunicare PNL, iar în prezent consilier de stat al premierului Ludovic Orban.
Deciziile MAI sunt puse în aplicare de ANCOM – autoritatea de reglementare în comunicații, condusă de fostul premier PSD Sorin Grindeanu, care emite o decizie de blocare a accesului la internet, furnizorii de internet fiind apoi obligați să restricționeze accesul utilizatorilor la site-urile cu pricina, în caz contrar riscând amenzi între 10.00 de lei și 70.000 de lei. Autoritatea a emis 16 astfel de decizii până acum, care pot fi consultate aici.
Multe din site-urile blocate au reapărut însă la alte adrese, au fost din nou blocate și acum sunt iar accesibile. Un exemplu este ortodoxinfo.ro, site care a fost blocat inițial pentru titluri precum: ”Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare”.
În timp ce juriști specializați în drept online, precum Bogdan Manolea, au asemănat situația blocării site-urilor cu un desen animat cu Tom și Jerry, reprezentanți ai ONG-urilor care limitează pentru libertatea de exprimare, precum Ionuț Codreanu de la ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei au atenționat că deciziile nu pot fi contestate în instanță, iar Grupul de Comunicare Strategică, care propune blocarea site-urilor, nu are o identitate asumată, comportându-se el însuși ca un troll.
Grupul de Comunicare Strategică nu a răspuns până acum întrebărilor HotNews.ro legate de membrii care analizează și decid blocarea site-urilor pe internet.