Sari direct la conținut

Cum imparti NIMIC la 750 de amarati? Greva si lipsa de locuinte sociale in Baia Mare

Necenzurat

Baia Mare e „orasul care invata”, care construieste in draci supermarketuri si mall-uri, orasul unde crema o duce bine, iar plebea o duce de la foarte prost in jos! Baia Mare, orasul care NU are locuinte sociale, doar spatii neconforme cu “standardele europene”, de noua metri patrati, fara baie, bucatarie, apa, gaz sau curent pe care nimeni, oricat de disperat ar fi, nu le vrea!

750 de cereri se afla momentan pe lista Primariei pentru locuintele sociale care, deocamdata, nu exista! Membrii Comisiei de Locuinte proceseaza un proiect prin care sa se creeze un fond pentru locuinte al Consiliului Local. Dar, cum ne-am obisnuit deja, teoria este cea functionala pe la noi, practica fiind lasata pentru… viitor.

Intre timp, 750 de necajiti si cei ai lor asteapta pe o lista sa primeasca ceva mai mult decat teorie. Poate o locuinta?!

Ce bine ca avem un primar care se mandreste cu Centrul Millenium, care sprijina construirea unui mall, care vrea ca orasul sa invete, care zambeste si care are impresia ca este de ajuns! Ce bine ca avem consilieri locali care se cearta la fiecare sedinta si impart banii din bugetul local pe tot felul de excursii ale unor elevi la Shanghai, sau pentru diverse sarbatori culturale care de fapt sunt un nou prilej de a praji mititei si a consuma mii de litri de bere! Ce bine ca avem comisie de locuinte care imparte locuintele sociale inexistente celor 750 de existenti nevoiasi de pe lista de… prioritati. Dar, trebuie sa ne bucuram, nu-i asa, ca aceasta lista s-a diminuat fata de anul trecut, cand erau circa 2.800 de cereri… Probabil ceilalti si-au dat seama ca asteapta degeaba!

Mai bine sub pod decat in insalubrele oferite de Primarie!

In urma unei discutii avute cu viceprimarul Ovidiu Stefan, membru al Comisiei de locuinte, am aflat ca Baia Mare nu are locuinte sociale.

De ce nu avem astfel de locuinte? Pentru ca acestea trebuie construite dintr-un fond special ca sa se poata incadra legal, iar acest fond este inexistent momentan pentru urbea noastra! Mai mult, cele cateva sute de spatii de care dispune CL, prea mult spus garsoniere, se afla in zone rau famate, sunt insalubre, nu au bucatarie, wc, apa, curent sau gaz, asa ca cei de pe lista de prioritati prefera sa plateasca chirii mari in alte parti decat sa dea o pomana de chirie pentru aceste insalubre oferite de administratia locala.

“In blocurile de locuinte ca Horea 46 B sau Melodiei 4, unde spatiile, ca nu le putem numi garsoniere, sunt de 9-10 mp, fara apa, toalete, bucatarie, oamenii nu vor sa locuiasca. Prefera sa plateasca patru milioane de lei chirie in alte partI, decat sa stea acolo” ne-a declarat Ovidiu Stefan.

Datornicii out! Dar cine vrea locul lor?

De curand s-a luat hotararea, la cererea unui grup de cetateni, ca datornici sa fie dati afara. “Sunt 41 de cetateni cu datorii, dintre acestia 12 au datorii dinainte de 2007. In locul acestor 12, locuintele au fost repartizate altor persoane aflate pe lista de prioritati, alesi dupa situatia de criza in care se afla.

Au fost oameni care au dorit sa se mute aici, asumandu-si chiar sa plateasca restantele, doar sa aiba unde sa locuiasca. Nu are, insa, nici unul contract si acum ne confruntam cu o situatie deosebita. Aproximativ 95% din cei 12 rau platnici evacuati si-au platit datoriile, iar acum, va dati seama, suntem intr-o situatie dificila” ne-a declarat viceprimarul.

In ceea ce priveste alegerea cetatenilor de pe lista de prioritati, acest proces merge in felul urmator: chiar daca se afla altii inaintea lor, sunt alese cazurile deosebite in care cel care solicita are mai multi copii, nu are surse de venit si nici alte posibilitati de a locui in alta parte.

Majoritatea persoanelor de pe lista, insa, refuza sa se mute in spatiile oferite de Primarie, preferand sa astepte o locuinta in adevaratul sens al cuvantului. Cand se va intampla acest lucru, cat vor avea de asteptat, doar D-zeu stie!

Exista doua liste: una de solicitari si una de prioritati

Pe tabelul nominal care cuprinde chiriasii din blocurile Luminisului 13A, Luminisului 13, Melodiei 4 si Horea 46B care inregistreaza restante la 20 aprilie 2007, la chirie si apa si care nu au reinnoit contractele de inchiriere expirate la 31 decembrie 2006, sunt cateva “ilegalitati”.

Astfel, unii dintre cei care au plecat, cu toate ca legea nu le permite, le-au cedat spatiile unora care ori nu sunt pe lista, ori sunt pe la capatul ei.

Boltea Dorina, locul 650 pe lista de prioritati, scoasa afara ca nu a locuit in spatiul care i s-a acordat, dar repusa in drepturi pentru ca avea contract valabil. Pe lista se afla ca si “chirias“ Grosar Claudia, dar este dat afara pentru datorii mai vechi Martocean Gavril.

Canalos Marin este dat afara pentru ca nu si-a platit chiria si apa, fiind inlocuit cu Dorina Boltea, locul intai pe lista solicitantilor de locuinte, dar aflata pe locul 650 pe lista de prioritati.

Olga Orgovan este inlocuita de Horvat Alexandru, de pe locul 21 pe lista solicitantilor si pe 471 pe lista de prioritati! Sugar Aladar este inlocuit cu Cardos Pavel de pe locul 7 de pe lista solicitantilor si locul 392 pe lista de prioritati.

La fel si in cazul Mariei Stoica, data afara ca n-a platit si inlocuita cu “ocupanta” locului 22, Bogdan Aurelia, aflata pe pozitia 280 pe lista de prioritati. Ce putem intelege din asta? Ca se merge pe doua liste, ca altfel nu ne explicam. Dar, intervine intrebarea, de ce se practica doua liste?

Consilierii nu se inghesuie in Comisia de locuinte

Un alt aspect sesizat de catre vicele Ovidiu Stefan este dezinteresul consilierilor locali fata de aceasta comisie: “In aceasta comisie erau 10 consilieri, dar unii au renuntat, deoarece aceasta comisie este considerata cea mai mizerabila.

Esti pus sa imparti nimic, iar majoritatea consilierilor sunt oameni de afaceri care nu vor sa vina sa discute cu oameni amarati! Acum suntem sapte persoane in comisie: eu, Gabriela Hofer, Vlad Onet, Rodica Brad, Calin Coros si Tania Zaharie, plus Gheorghe Fotonea, secretarul, care nu are drept de vot.

Unii dintre consilieri, cum ar fi Vlad Onet, vin si stau cate cinci minute dupa care pleaca! Sau nu vine deloc! Nu se poate asa! Si dupa aceea, in sedinta de consiliu se plange ca el nu vrea sa voteze un proiect de-al comisiei de locuinte, pentru ca a fost votat de oameni din executiv. Eu am si spus in ultima sedinta ca renunt atunci la comisie, sa vina consilierii locali sa faca parte. Dar nimeni nu vrea” ne-a precizat Ovidiu Stefan.

Cunoastem, din pacate, reactia “marilor” consilieri cand vine vorba despre oamenii amarati. Toti stiu sa bata din gura in plen, stiu sa fie nemultumiti, stiu sa se certe, dar nu vor sa faca parte din comisia de locuinte.

De ce oare? Pentru ca le este rusine ca nu au ce imparti, le pica bijuteriile sau li se strica frezele daca vorbesc cu oameni necajiti? Sau le este rusine ca nu sunt in stare sa propuna proiecte in beneficiul celor mai amarati dintre noi?

Se practica…evacuarile

Intr-un imobil de pe strada “Vasile Lucaciu” nr. 90 din Baia Mare locuiesc, sau, ma rog, vor mai locui pana la sfarsitul lui iunie patru familii, insumand in total 20 de persoane. Toti acestia sunt locatarii unei case nationalizate cu patru camere, fara baie si bucatarie. Familiile Martocean, Eros, Vargaly si Gaspar locuiesc aici de mai bine de 15 ani.

Imobilul in cauza a fost construit in anul 1920 si se afla intr-o stare deplorabila. In 2003, acesta a fost retrocedat mostenitorilor de drept, iar membrii celor patru familii nu au avut incotro decat sa ramana aici in chirie. Totul bine si frumos pana aici.

Nu ca oamenii aveau cine stie ce conditii de trai, dar macar erau siguri de un acoperis deasupra capului si dispuneau de apa, gaz si curent, minimul necesar pentru un trai decent. Recent, insa, acestia au primit un aviz din partea Primariei Municipiului Baia Mare pentru a evacua pana in data de 25 iunie imobilul, deoarece acesta este pe cale sa se prabuseasca si necesita lucrari de consolidare.

Problema este ca cele patru familii nu au unde sa se duca, sunt total lipsiti de perspective in ceea ce priveste viitorul lor.

Tiberiu Martocean, unul dintre ei, ne-a declarat: “Cei mai multi dintre noi suntem bolnavi, ba de diabet, ba cardiaci sau cu probleme de bronsita. Ce sa facem? Am vorbit si cu viceprimarul Ovidiu Stefan. Ni s-a promis o locuinta pe Horea. Dar acolo nu este nici apa, gaz sau curent. Cum sa locuim in asemenea conditii, bolnavi cum suntem?”.

Gaspar Antal are sase copii, din care doi sunt la scoala: “Nu pot sa imi trimit copiii sa invete, daca acasa nu au nici macar conditiile minime de trai”.

Imobile sunt, dar numai pentru unii!

Locuinta de pe Horea ar fi o varianta pentru acesti oameni. Alta, sugerata de cei de la Primarie, ar fi sa stea in chirie. Insa, o parte dintre ei sunt pensionari, iar ceilalti traiesc din ajutor social. Abia daca pot sa o duca de pe o zi pe alta.

Ce doresc membrii celor patru familii care, din disperare si neputinta de cauza, au ales sa faca greva foamei in fata cladirii Primariei municipiului Baia Mare? “Dreptate. Ar trebui sa vina specialistii sa verifice Primaria si sa vada care este exact situatia spatiilor de locuit in Baia Mare.

Am umblat pe tot locul si am aflat ca sunt apartamente libere, care ar putea fi date celor care nu au unde locui, pe strazi ca Paltinisului, Granicerilor sau langa Meda. Si pe Uranus sunt, dar cica le folosesc pentru protocol, ca sa aiba stabii unde se domni. Eu sunt diabetic si am renuntat la insulina.

Mai bine mor decat sa nu am un acoperis deasupra capului”, ne-a mai spus Tiberiu Martocean.

Si atunci care ar fi solutia? Din ce in ce mai multi oameni sunt dati afara din casele in care au locuit ani de zile pe diferite pretexte, pentru a face locul unor noi constructii.

Greva cu lesinuri

Cei 20 de rromi care fac greva foamei in fata Primariei spun ca sunt dusi de cinci ani de nas de catre autoritatile locale.

Unul dintre ei a lesinat din cauza caldurii si a faptului ca este diabetic si nu a luat medicamentele necesare. Salvarea si-a facut si ea aparitia, destul de repede, iar bolnavului i s-a acordat ajutorul necesar.

Antal Gaspar ne-a declarat: “Stam aici de doua zile si nu ne baga nimeni in seama! In data de 25 trebuie sa iesim. Unde sa mergem? Nu stim pe ce lista a locuintelor sociale ne aflam. Viceprimarul Ovidiu Stefan a spus ca putem sta aici cat vrem!”

O alta voce disperata se auzea spunand: “ Noi vrem sa primim locuinte corespunzatoare! Venitul nostru lunar este intre 90 si 200 de RON. Cum sa ne mutam in chirie cand venitul nu ne permite? De cinci ani ne tot spun ca nu au fonduri” ne-a precizat Maria Gaspar plangand.

Eszter Varga a mentionat ca de 20 de ani locuieste in acea casa, iar sotul ei a muncit pentru a o aranja 34 de ani. “Copiii nostri merg la scoala. Baiatul de 11 ani este in clasa a IV-a, iar o fata de 17 ani este la liceu. Ceilalti sunt mai mici. Uitati-va la vecinul, care a lesinat pentru ca nu si-a luat medicamentele.

Prefera sa moara decat sa treaca prin asa ceva.” Cat vor rezista acesti amarati si cat vor continua autoritatile sa stagneze in solutionarea problemei lipsei de locuinte sociale?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro