Cum inchiriaza Primaria Capitalei toaletele publice automate cu peste 10.000 de euro pe an bucata. PLUS: Cat costa in occident toaletele automate si cum este amortizata investitia
Primaria Capitalei a amplasat pana in prezent, in Bucuresti, 28 de toalete publice automate. Pentru inchirierea si intretinerea unei singure astfel de toalete, Primaria plateste 10.700 de euro pe an, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii administratiei. Firma care inchiriaza toaletele, Comex Rom SRL, are un contract cu primaria pe patru ani care expira in martie 2012. Pana atunci, Primaria va plati peste 42.000 de euro pentru fiecare toaleta pe care a inchiriat-o, iar la final administratia nu va ramane cu niciuna. Potrivit firmei Comex Rom, o astfel de toaleta costa 35.000 euro fara TVA.
Contractul privind montarea de toalete ecologice in Capitala a fost semnat pe 21 martie 2008, moment la care Primaria Capitalei era condusa de Adriean Videanu. Contractul a fost semnat cu firma Comex Rom SRL si prevedea instalarea a 600 de toalete ecologice mobile, 30 de toalete pentru persoane cu handicap, precum si montarea de 50 de toalete publice automate racordabile.
Potrivit Primariei Bucuresti, contractul a fost semnat pe 31.03.2008, durata contractului este de 4 ani, iar pretul total al contractului este de 30.236.306 RON fara TVA.
Pana in prezent, reprezentantii primariei au precizat pentru HotNews.ro ca au fost montate 28 de toalete publice automate si ca, „in functie de identificarea unor amplasamente situate pe domeniul public care sa intruneasca atat conditiile de racordare la utilitati (alimentare cu apa, canalizare, alimentare energie electric), cat si sa fie usor accesibile pentru utilizatori, in conformitate cu prevederile contractului se mai pot amplasa inca 22 de toalete automate racordabile„.
Potrivit reprezentantilor primariei, bugetul pentru montarea si mentenanta toaletelor automate racordabile in anul 2011 va fi de circa 1.400.000 lei fara TVA (aproximativ 334.000 de euro), mai mare fata de anul 2010 cand a fost 920.000 lei fara TVA (aproximativ 219.000 de euro).
Cat plateste Primaria Capitalei pentru o toaleta automata: 10.700 de euro pe an
Reprezentantii primariei au declarat pentru HotNews.ro ca Primaria inchiriaza toaletele publice automate de la firma Comex Rom, firma care a castigat contractul, si care asigura si serviciile de amplasare si intretinere. „Tariful unitar initial fara TVA (stabilit prin licitatie publica) este de 100,18 lei/zi/toaleta inchiriata (valoare ce se actualizeaza lunar cu indicele total al preturilor de consum comunicat de I.N.S., conform contractului)„, ne-au explicat reprezentantii primariei.
In total, cu tot cu costurile de inchiriere, amplasare si intretinere, Primaria Capitalei plateste 45.000 de lei pe an pentru o toaleta inchiriata,adica aproximativ 10.700 de euro, suma la care se adauga si costurile pentru consumul de apa si electricitate.
Reprezentantii firmei Comex Rom SRL au precizat pentru HotNews.ro ca, in cazul achizitionarii unei toalete automate racordabile, pretul pentru o unitate este de 35.000 de euro, fara TVA.
Ce se intampla cu toaletele inchiriate dupa finalizarea contractului?
Toaleta publica automata in Capitala
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
„Intrucat contractul actual expira pe 31.03.2012, data pana la care se va organiza o noua licitatie publica, situatia toaletelor automate racordabile va fi stabilita ulterior. Mentionam ca Primaria Municipiului Bucuresti detine acordurile si avizele necesare pentru amplasamentele actuale, unde eventual pot fi amplasate si alte tipuri de toalete automate racordabile (single sau double)„, au precizat reprezentantii primariei pentru HotNews.ro.
Cu alte cuvinte, pana la data cand expira contractul, Primaria Capitalei va fi platit firmei Comex Rom 42.800 de euro pentru fiecare toaleta automata racordabila, iar la final administratia nu va ramane in posesia niciunei toalete (n.red. Suma totala este calculata dupa pretul de 10.700 de euro pe an pentru o unitate, comunicat de catre primarie).
Daca licitatia publica nu va fi castigata de aceeasi firma, Comex Rom isi va strange unitatile de pe strazile Capitalei, iar Primaria va da alti bani unei alte firme care va monta alte toalete automate in amplasamentele pentru care administratia detine acordurile si avizele necesare.
Cine este firma care se ocupa cu montarea si intretinerea toaletelor automate
Compania Comex Rom SRL are sediul intr-un apartament din bulevardul Stefan cel Mare si, potrivit datelor din Registrul Comertului, are 4 puncte de lucru (3 in Bucuresti si unul in Timisoara) si 39 de angajati. In bilantul depus pe anul 2009, compania a raportat o cifra de afaceri de 11.832.412 RON si un profit brut de 6.639.831 RON.
Principalul actionar al companiei Comex Rom SRL este Andrei Popovici, despre care in presa s-a scris ca este un apropiat al omului de afaceri francez Pascal Schaller, cumnatul senatorului Miron Mitrea.
Firma a fost implicata si in diverse contracte incheiate cu statul pentru montarea si intretinerea unor separatoare de sens pe DN1 si a balizelor antiorbire de pe Autostrada Soarelui, contracte pe care presa le-a acuzat ca ar fi fost prea mari.
Tot in presa se mai scria ca Andrei Popovici este prieten „la catarama” cu Razvan Murgeanu, fostul viceprimar al capitalei, si ca pe baza acestei prietenii firma lui Popovici a obtinut mai multe contracte in Bucuresti.
Sorin Oprescu: Persoanelor in varsta le trebuie sase ani de facultate si doua masterate sa le deschida, dar nu-i vina mea
In cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro de luni, 18 aprilie, Primarul General, Sorin Oprescu, a scris unui cititor ca s-au montat 40 de astfel de toalete electronice si s-a plans ca unele persoane in varsta nu stiu sa le foloseasca.
„Va rog sa observati ca inca 40 de toalete electronice au fost montate in locurile publice. E adevarat, pentru persoanele in varsta le trebuie sase ani de facultate si doua masterate sa le deschida, dar credeti-ma ca nu-i vina mea„, a declarat Sorin Oprescu.
Toaletele publice automate racordabile montate de Primaria Capitalei in Bucuresti sunt pentru o singura persoana (nu permit accesul persoanelor in scaun cu rotile) si nu percep o taxa de folosire.
Unitatile au o usa automata care se deschide la apasarea unui buton, se inchide automat dupa folosire, se curata si se dezinfecteaza singura (mai multe jeturi curata interiorul, atat vasul de veceu, cat si podeaua).
In interiorul cabinei exista un sistem automat care elibereaza apa cu sapun pentru spalarea mainilor, un alt sistem cu buton pentru hartia igienica si un uscator de maini. O data intrata in cabina, o persoana are la dispozitie 15 minute pentru a-si face nevoile, timpul fiind afisat pe un ecran montat in perete.
Toaleta automata racordabila
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Toaletele sint confectionate din ciment armat cu fibra de sticla, inox si sint protejate la exterior cu vopsea antigrafiti.
Ce zic bucurestenii: Sunt curate si nu sunt greu de folosit
„Sunt bune si, fata de alea de plastic, astea sunt chiar curate. Poti intra in ele, chiar daca mai miros si astea. Nu mi se par deloc greu de folosit. Pacat ca sunt montate doar in parcuri si nu si prin oras. In Amsterdam, de exemplu, sunt montate astfel de toalete la iesirea din puburi. Asa ar fi bine sa fie si la noi„, ne-a declarat Iulian G. (24 ani, agent de vanzari).
„Astea sunt civilizate, sunt igienice. Te poti spala pe maini ca omu. Nu sunt greu de utilizat. Ai de apasat doar un buton, atata tot. Oricum sunt instructiunile scrise pe ele. Nu stiu cat a costat, dar atata timp cat sunt bune si civilizate, nu mai conteaza„, ne-a spus Gheorghe M. (43 de ani, agent de paza).
„Arata bine, ce sa spun. Prima data cand le-am folosit a fost mai dificil ca nu stiam cum se umbla la ele. Dar am dibuit repede ce trebuie sa fac. Am citit acolo instructiunile si am apasat pe buton. Acum mi se pare simplu. Trebuie doar sa citesti sau sa te uiti la ala din fata ta cum face„, ne-a marturisit Aurel P. (66 de ani, pensionar).
Toaletele publice automate in lume – Mai scumpe, dar aduc bani din taxa si din publicitate
In alte orase ale lumii, toaletele publice automate au costat mai mult decat cele instalate in Bucuresti, unele ajungand sa coste 1 milion de dolari pe an pentru operare. Totusi, exista cateva diferente majore intre ele si cele montate in Capitala. O diferenta ar fi marimea toaletelor de „afara” care permite si persoanelor in scaun cu rotile sa le foloseasca. O alta diferenta majora o reprezinta modul in care sunt amortizate costurile unei astfel de investitii (pe langa plata unei taxe de folosire).
Majoritatea oraselor au incheiat contracte pentru o gama intreaga de obiecte de mobilier stradal (in care sunt incluse si toalete automate) cu diferite firme, iar costurile sunt amortizate din veniturile incasate din publicitatea de pe obiectele de mobilier stradal.
Aceasta posbilitate de genera venituri din publicitate nu a fost luata in calcul si de Primaria Capitalei. „Documentatia in baza careia s-a desfasurat licitatia pentru achizitia acestui serviciu nu a prevazut si folosirea toaletelor automate in scop publicitar. In consecinta, nu exista o astfel de clauza contractuala„, ne-au precizat reprezentantii primariei.
In 2008, in New York, au fost montate primele toalete publice automate. O toaleta costa mai mult de 100.000 de dolari si costa 25 de centi ca sa o folosesti. Potrivit NYTimes, unitatile sunt destul de mari pentru a permite accesul persoanelor in scaun cu rotile si iti permit sa le folosesti timp de 15 minute. In total, cu toate costurile de utilitati si mentenanta incluse, o astfel de toaleta poate sa ajunga la o suma intre 200.000 si chiar 500.000 de dolari pe an.
Toaleta publica automata in New York
Foto: Cemusa
Toaletele publice automate cu plata sunt parte a unui contract de mobilier stradal de 1 miliard de dolari incheiat cu compania spaniola Cemusa care se angajeaza sa monteze si sa intretina in metropola americana adaposturi de autobuz, standuri de ziare, toalete si suporturi pentru biciclete. New York Times scria ca Cemusa incaseaza venituri din inchirierea spatiului publicitar de pe mobilierul stradal si, de fapt, plateste inapoi direct orasului New York 1 miliard de dolari din taxe si indirect alte 400 de milioane de dolari din servicii de publicitate oferite orasului New York.
Desi contractul pe 20 de ani cu compania Cemusa a fost semnat in 2005 si prevedea instalarea a 20 de unitati in metropola americana, pana in aprilie 2010 au fost montate doar doua toalete publice automate. (Sursa)
In Vancouver, Canada, in anul 2006, toaletele publice automate au costat intre 250.000 si 300.000 de dolari bucata, potrivit autoritatilor locale, insa pretul lor urma sa fie achitat din veniturile incasate din publicitatea stradala asa cum este stipulat in contractul de mobilier stradal.
Toaletele sunt furinzate de compania CBS/JCDecaux si face parte dintr-un contract de mobilier stradal care include adaposturi de autobuz, pubele, banci si suporturi pentru biciclete.
In Cardiff, Marea Britanie, The Guardian scria ca pentru 8 toalete publice automatice administratia plateste 170.764 de lire pe an, adica 21.345 de lire pentru fiecare toaleta.
Healthmatic, o companie care monteaza si intretine toalete publice automate in Marea Britanie si Irlanda, sustine ca o toaleta publica automata costa, de obicei, in jur de 70.000 de lire. La acest cost se mai adauga conexiunea ei la utilitati si costul de intretinere care ajunge la 15.000 de lire pe an.
InMelbourne, Australia o toaleta publica automata costa 173.400 de dolari, dar costurile de instalare imping pretul final la 280.000 de dolari. Cu toata intretinerea se ajunge la $453,400 pentru o toaleta. Primaria a anuntat, ulterior, ca nu va sprijini proiectul de implementare a unor astfel de toalete, costul fiind mult prea ridicat.
In Seattle, administratia orasului a renuntat la programul de toalete publice automate in 2008, dupa aproape 5 ani de la implementare si un cost de 5 milioane de dolari pentru cinci astfel de toalete.
Oficialii au decis desfiintarea toaletelor pe motiv ca nu sunt foarte folosite si ca, multe dintre ele, sunt utilizate in alte scopuri de catre
Toaleta Publica din Paris
Foto: Flickr
prostituate si consumatori de droguri. Toaletele automate au fost scoase la licitatie pe site-ul eBay pentru suma de 89.000 de dolari.
In Paris, Franta, autoritatile au renegociat, in 2006, contractul cu compania care asigura mentenanta celor 420 de toalete publice automate din oras. Daca inainte, pentru a folosi toaletele publice automate, era o taxa de 40 de eurocenti, dupa renegocierea contractului aceasta eu devenit gratis pentru oricine doreste sa le foloseasca. Potrivit BBC, intretinerea toaletelor publice din Paris costa administratia aproximativ 6 milioane de euro pe an.
In luna mai 2010, in Toronto, Canada, s-au montat primele toalete publice automate cu plata. O toaleta automata costa 400.000 de dolari, iar taxa de folosire este de 25 de centi. (Sursa)
Mai aproape de Romania, in Ungaria, autoritatile din Budapesta au hotarat, la inceputul anului 2011, sa cheltuiasca aproximativ 200.000 milioane de forinti, adica aproape 1 milion de dolari, pentru 20 de toalete publice automate. Astfel, doar pentru montarea unei astfel de toalete, autoritatile ungare platesc 50.000 de dolari, noteaza Duna TV.
Toaleta publica automata in Ungaria
Foto: B&K Ungaria
Toaletele deja montate in Budapesta au o taxa de folosire de 100 forinti si o persoana poate sta inauntru maxim 20 de minute. De mentionat este faptul ca toaletele achizitionate de autoritatile din Budapesta au spatii pe ele alocate pentru publicitate. Noile toalete ar putea aduna 7.200 forinti pe zi daca ar fi folosite la capacitate maxima, iar astfel investitia ar fi amortizata in 3 ani si 292 de zile.