Sari direct la conținut

Cum intram gratis pe Internet

Ziua de Cluj

Accesul la Internet e la doar cateva click-uri distanta daca locuiesti in Manastur, Gheorgheni, Centru, Zorilor sau alte cartiere ale Clujului. Zonele care ofera acces fara fir (hotspot) s-au inmultit in ultimii ani, clujenii conectandu-se fara sa plateasca nimic. Cei mai destepti intra astfel inclusiv in fisierele de contabilitate sau in bazele de date ale institutiilor.

Accesul fara fir (wireless) este posibil din mai multe zone ale orasului. Daca vrei sa stai in parc in zilele insorite sau sa bei o cafea pe o terasa si sa iti verifici e-mail-urile ai nevoie doar de un computer portabil (laptop) sau cu adaptor wireless.

in cartierul Zorilor poti gasi cel putin doua retele hotspot pe care le poti accesa gratuit. in Manastur exista cel putin o retea Internet wireless, cu o viteza de descarcare comparabila cu cea oferita de furnizorii de internet prin cablu. Internet fara fir se gaseste de obicei in cafenele, terase sau alte localuri, unde clientii se pot conecta fara a plati taxa. La Cluj-Napoca exista 30 de hotspot-uri.

“Primul hotspot a fost amplasat in cafeneaua Bellini in 2005. De atunci noi am creat 22 de hotspot-uri in Cluj-Napoca. Sunt sigur ca in urmatorii ani numarul acestora va creste, cu sau fara noi, pentru ca Internetul wireless este mai confortabil”, spune Dan Berte, director executiv al companiei C*free.

Hackeri de bloc

Unele unitati de invatamant au optat, la randul lor, pentru wireless, oferind astfel nu doar elevilor, ci si locuitorilor din apropierea cladirilor oportunitatea sa se conecteze fara nici un ban. Grupul Scolar Chimie Industriala Terapia ofera Internet nelimitat pentru jumatate din strada Horea. “Daca merg in bloc la etajul patru, pe casa scarilor Netu’ merge mai bine decat acasa.

Ma conectez la Scoala Terapia si stau pe Internet cat vreau”, spune Andrei, student la Facultatea de Informatica.

“Retelele wireless din scoli sau firme ar trebui parolate, pentru ca doar cei din interiorul acestora sa le poata folosi, insa de multe ori nu este asa. Am intrat o data pe calculatorul de la secretariatul scolii, de unde am putut sa ma uit la tot felul de date despre profesori si elevi.

Cei care folosesc retelele wireless se expun riscului, daca nu isi configureaza sistemul de operare, ca alti utilizatori sa poata vedea ce fisiere detin in calculator”, ne-a marturisit Andrei. “in hotspot-urile instalate de noi am facut in asa fel incat calculatoarele sa nu poata fi accesate intre ele”, spune directorul C*free, Dan Berte.

Dispar din furnizori

“Internetul prin cablu este mai stabil din punct de vedere tehnic decat cel wireless. Daca la un hotspot sunt conectati 10 oameni, isi impart viteza retelei intre ei, iar, daca unul va descarca un film, celorlalti le va merge mai greu casuta postala”, explica Berte.

El a adaugat ca deocamdata cei care se conecteaza wireless ar trebui sa o faca doar pentru a verifica e-mail-ul sau pentru a citi ziarele pe Internet. „Firma noastra depinde inca de furnizorii prin cablu. Cu siguranta, peste zece ani va fi folosit doar Internetul wireless”, conchide Berte.

“Exista tendinta de a trece de pe cablu pe fibra optica, pentru ca are viteza mai mare si este mai stabil. Ar trebui sa se faca dezvoltari tehnice in wireless, incat acesta sa dezvolte viteze foarte mari. Pana atunci furnizorii vor oferi servicii de Internet prin fibra optica”, spune Alexandru Socaciu, director de vanzari al societatii FO Comunicatii.

Cum se instaleaza zonele hotspot

Berte spune ca hotspot-urile depind in totalitate de furnizorii de Internet prin cablu. „Pana cand ajunge in cafenele sau in alte localuri unde instalam hotspoturi, Internetul vine prin cablu. impreuna cu patronii alegem cel mai bun furnizor din zona, in functie de viteza si de pret”, spune Berte.

Dupa ce a preia Internetul de la furnizori, C*free instaleaza un router wireless (dispozitiv care permite conectarea fara fir a mai multor calculatoare).

„Exista routere profesioniste si scumpe care iti permit mai multe lucruri si cele ieftine, care nu iti permit. Noi am conceput un program instalat pe routere ieftine, astfel incat acestea sa functioneze precum cele profesioniste”, explica Berte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro