Sari direct la conținut

Cum poți deveni astronaut ESA / „Parastronaut” sau astronauți cu anumite dizabilități fizice

HotNews.ro
Doi astronauti pe Marte, Foto: Savagerus, Dreamstime.com
Doi astronauti pe Marte, Foto: Savagerus, Dreamstime.com

Pe lângă recrutarea de noi membri în rândul corpului de astronauți, ESA a anunțat și deschiderea studiului de fezabilitate al proiectului „Parastronaut” pentru selecția de astronauți cu anumite dizabilități fizice.

Acest proiect reprezintă o premieră mondială care începe să înlăture barierele de care se lovesc persoanele cu dizabilități fizice în a desfășura o misiune spațială profesionistă.

„Reprezentarea tuturor palierelor societății noastre reprezintă o preocupare pe care o luăm foarte în serios,” a spus David Parker, Director ESA pentru Explorare Umană și Robotică. „Diversitatea în cadrul ESA nu trebuie să se rezume numai la originea, vârsta, experiența sau genul astronauților noștri, ci și, probabil, la dizabilitățile fizice. Pentru a face din acest vis realitate, pe lângă recrutarea astronauților, lansez și Proiectul de Fezabilitate Parastronaut – o inovație a cărui moment a sosit.”

Ambele procese de selecție se derulează între 31 martie și 28 mai 2021 și toate candidaturile trebuie depuse prin site-ul web ESA Careers în decursul acestor opt săptămâni. După acest termen de depunere a candidaturilor va începe un proces de selecție desfășurat în șase etape. Candidații selectați vor fi nominalizați în octombrie 2022.

Informații suplimentare despre posturile vacante, precum și despre procesul de selecție a astronauților ESA și despre instruirea acestora sunt disponibile online la adresa esa.int/yourwaytospace

”România este țară membră a Agenției Spațiale Europene (ESA) și, prin urmare, atunci când vedem o misiune de la ESA, de exemplu când a fost lansată racheta Ariane din Guyana Franceză, acolo este și o parte din România și industria românească participa la toate misiunile acestea importante. Ca urmare a participării României ca stat membru al ESA, putem spera că vom avea astronauți care vor avea pașaport românesc. Astronaut însemnând băiat sau fată.”, spune Flaviu Răducanu, director Știință și Tehnologie la Agenția Spațială Română (ROSA) și Vice Președinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro