Sari direct la conținut

Cum răspunde Kremlinul la eșecul usturător din Harkov / De unde și-a mai retras Rusia forțele armate

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Alex Chan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Alex Chan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală, spre numulțumirea naționaliștilor și a liderului cecen Ramzan Kadîrov, care fac apel la ”automobilizare” și nu vor să aștepte declararea legii marțiale, se arată în cea mai recentă evaluarea a Institutului pentru Studiul Războiului, care precizează că Kremlinul ar fi retras o mare parte din forțele aflate inițial în bazele rusești din fostele state sovietice de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie, slăbind probabil influența rusă în aceste state.

Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în estul Ucrainei, exercitând o presiune din ce în ce mai mare asupra pozițiilor rusești și a liniilor logistice din estul Harkovului, nordul Luhanskului și estul regiunii Donețk, susține ISW.

Rușii ar fi obligați să se retragă din estul Ucrainei după ce trupele ucrainene continua contraofensiva la sud-vest de orașul Izium, în apropiere de Liman și pe malul estic al râului Oskil, potrivit unor surse rusești, dar avansul prea departe spre est al armatei ucrainene ar putea să o pună în dificultate în a-și menține liniile defensive, consideră think tank-ul american.

Kremlinul răspunde la înfrângerea dureroasă din regiuna Harkov prin dublarea criptomobilizării economiei rusești în vederea pregătirii unui război prelungit în Ucraina mai degrabă decât prin stabilirea condițiilor pentru o mobilizare generală.

Cu toate acestea, eșecul armatei ruse din Harkov a determinat Kremlinul să anunțe o campanie de recrutare la nivelul întregii țări.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a criticat direcția „operațiunii militare speciale” a făcut apel la o „automobilizare” și nu vrea să aștepte ca Kremlinul să declare legea marțială, îndemnând guvernatorii regiunilor rusești să pregătească voluntari pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina.

Naționaliștii susțin „automobilizare”

Ideea lui Kadîrov este susținută și de șefa Russia Today, Margarita Simonian, iar liderul pus de Moscova în peninsula anexată în 2014 Crimeea, Serghei Aksyonov, a anunțat formarea a două batalioane de voluntari.

Însă apelurile propagandistei lui Putin pentru „automobilizare” i-a adus critici în rândul rușilor care vor ca oligarhii să lupte în războiului pornit de Putin la 24 februarie.

Un milblogger rus proeminent și un susținător al mobilizării generale l-a lăudat pe Kadîrov pentru că a preluat campania de recrutare de la ineficientul minister rus al Apărării, o mișcare care probabil va duce la o revigorare a forțelor pe care Rusia le trimite în Ucraina.

Rusia a retras trupe din fostele state sovietice

În încercarea Moscovei de a trimite cât mai mult personal în Ucraina, Kremlinul a retras aproape toate forțele staționate în bazele rusești din fostele state sovietice, slăbind probabil influența pe care o avea în aceste state.

ISW remarca retragerile din statele din Asia Centrală în contextul confruntărilor de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, unde gărzile de frontieră au fost implicate într-un schimb de focuri în trei incidente separate joi, în care două persoane și-au pierdut viața.

Escaladarea violențelor în Tadjikistan și Kârgâzstan, ambele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, controlată de Rusia, vine în paralel cu o nouă agresiune a Azerbaidjanului împotriva Armeniei, stat membru al OTSC.

De altfel, ISW a anunțat anterior că Rusia a retras, de asemenea, 800 de oameni din Armenia la începutul războiului pentru a reface pierderile din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 205-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro