Cum s-a ajuns la bebelusul sugrumat
Lipsa de personal si de legislatie combinata cu neglijenta si suprasolicitarea sunt cauze care duc la drame precum cea a lui Sebastian.
Erorile medicale precum cea care a facut ca un copil sa fie sufocat de cordonul ombilical la nastere sunt cauzate de suprasolicitarea cadrelor medicale, dar si de scaderea alarmanta a numarului de asistente pregatite si de medici.
Mai mult de jumatate dintre spitale au deficit de personal, mii de medici si asistente plecand in afara tarii sa munceasca, potrivit unui sondaj publicat recent. Pe de alta parte, conducerea Spitalului Universitar, unde s-a petrecut tragedia in urma careia Sebastian Lungu a ramas cu sechele majore, insista asupra faptului ca mama baietelului nu are dovezi cu care sa-si sustina acuzatiile.
„Asistentele sunt putine si foarte solicitate”
Erorile medicale de acest gen sunt cauzate de suprasolicitarea cadrelor medicale, este de parere presedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM), Dan Peretianu. „In 80% dintre cazuri, greselile sunt cauzate de suprasolicitare. Se fac greseli de obicei in sectiile de chirurgie”, spune presedintele CFM.
El crede ca asistentele sunt cele mai solicitate din cauza ca numarul lor este mult prea mic. „La Sectia de endocrinologie unde lucrez sunt 70 de doctori pe acelasi numar de paturi, fata de 20 in trecut. Numarul asistentelor a ramas acelasi”, spune doctorul.
Printre cititorii EVZ care comenteaza pe site-ul nostru acest subiect parerile sunt impartite.
„Au ramas putine asistente care stiu meserie in tara, majoritatea celor bune plecand sa lucreze in strainatate”, sustine un cititor, in timp ce altii comenteaza ca in Romania exista specialisti mai bine pregatiti decat multi dintre medicii din Vest: „Nu este insa de neglijat mercantilismul de care se da dovada in cazuri in care juramantul lui Hipocrat ar trebui sa-si spuna cuvantul”.
Probleme vor continua daca Legea malpraxisului nu se aplica, este de parere Valer: „Cata vreme medicii si asistentele stiu ca nu pot fi pedepsiti or sa sufoce destui copii in intervalul cat se schimba garda”.
Cei implicati se declara nevinovati
„Asistentele medicale implicate sustin ca nu au lasat gravida fara supraveghere. Nu putem arunca cu acuzatii la adresa unor oameni care, pana la urma, cer o prezumtie de nevinovatie”, a declarat ieri Cristian Carstoiu, directorul medical al spitalului.
Alina Lungu, mama baietelului ramas cu handicapuri severe, sustine insa ca a fost lasata singura exact in momentul in care era pe punctul de a naste si ca bataile inimii copilului au fost urmarite cu o palnie obstetricala, nu cu monitoare speciale, cum ar fi trebuit. „Oamenii care nu au fost acolo au cauzat aceasta tragedie”, spune, indurerata, tanara mamica.
Medicul de garda Cristian Radoi nu a fost chemat de nicio asistenta, in timp ce medicul curant Mirela Moarcas a venit foarte tarziu sa asiste nasterea. „Eu mi-am facut datoria. Chiar am trecut in acea dimineata prin sala de nasteri si am intrebat echipa de garda daca sunt probleme si mi s-a spus ca nu”, ne-a declarat medicul Cristian Radoi.
Doctorita Moarcas, in schimb, nu a vrut sa comenteze: „Astept solutionarea cazului de catre persoanele in masura sa o faca”.
Ministrul Eugen Nicolaescu a promis ieri ca banii necesari pentru tratarea in afara tarii a micutului Sebastian Lungu vor fi acordati de minister.