Sari direct la conținut

Cum scapam de neplacerile provocate de transpiratie

MedLive.ro
Canicular, Foto: PhotoExpress
Canicular, Foto: PhotoExpress

3% din persoanele din jurul nostru sufera de hiperhidroza, adica transpiratie excesiva. Transpiratia este un proces natural prin care organismul elimina toxinele si isi regleaza temperatura. Glandele sudoripare produc, in medie, 0,5 litri de transpiratie pe zi, cantitate care insa poate ajunge la 10 litri, pe canicula sau in cazul sportivilor de performanta. Hiperhidroza se manifesta indiferent de conditiile de temperatura sau de starea psihica, insa vara, manifestarile sunt mai deranjante: pantofii aluneca din picioare, transpiratia uda imbracamintea, abureste ochelarii de soare si indeparteaza crema de protectie solara.

Chiar daca nu suferi de hiperhidroza, nu esti ferit de situatiile jenante care pot aparea din cauza transpiratiei.

Majoritatea cazurilor de acest gen se pot rezolva cu o igiena corporala riguroasa, insa uneori aceasta nu e suficienta. Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa evitati neplacerile legate de transpiratie:

Consultati un medic dermatolog. Acesta va poate sugera o serie de tratamente eficiente care amelioreaza simptomele hiperhidrozei.

Beti lichide. Setea este primul semn ca nivelul fluidelor din organism este prea scazut. Transpiratia joaca un rol esential in mentinerea temperaturii optime a corpului. Secretul pentru a mentine acest “aparat intern de aer conditionat” in stare de buna functionare este sa beti lichide suficiente.

Alegeti imbracaminte deschisa la culoare, din materiale subtiri, produsa din fibre naturale. De asemenea, hainele trebuie sa fie lejere, ca sa permita umezelii sa se evapore. In prezent, exista pe piata chiar haine din materiale care contin cupru sau argint, care ajuta la “anihilarea” bacteriilor responsabile de mirosul neplacut al transpiratiei.

Protejati-va de soare. Transpiratia poate fi si o consecinta a expunerii excesive la soare. Pielea afectata de arsurile solare nu distribuie la fel de eficient caldura in organism. Evitati pe cat posibil sa va expuneti direct razelor de soare, folositi tot timpul o sapca sau o palarie cu boruri largi si o crema de protectie. Pentru cei care transpira excesiv, exista creme de protectie solara rezistente la apa si transpiratie.

Reduceti consumul de alcool, condimente sau cafea. Aceste produse favorizeaza activitatea glandelor sudoripare.

Folositi produse deodorante sau antiperspirante. In timp ce deodorantele doar adauga un miros placut, antiperspirantele blocheaza canalele prin care circula transpiratia. In functie de marca achizitionata, acestea pot fi eficiente intre 12 si 48 de ore. Folosirea lor nu are efecte negative, pe termen scurt, insa pe termen lung functionarea canalelor poate fi puternic afectata, ducand la aparitia unei galme dureroase care poate fi indepartata pe cale chirurgicala.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro