Sari direct la conținut

Cum scapam de respiratia urat mirositoare

MedLive.ro

Cunosti persoane a caror respiratie ar putea sa ofileasca cel mai proaspat trandafir? O persoana din patru sufera de halitoza – termenul medical pentru respiratia urat mirositoare -, iar la varste mai inaintate procentul poate ajunge chiar la 50%. Halitoza este de obicei cauzata de igiena dentara defectuoasa, dar exista si alti factori posibili: boli ale gingiei, dinti cariati, boli ale glandelor salivare, infectii ale tractului respirator, dieta inadecvata, constipatie, fumat, febra, diabet, indigestie, digestie proteica inadecvata, disfunctii ale ficatului sau rinichilor sau abuzul de alcool.

Cand va spalati pe dinti, nu neglijati limba

Respiratia urat mirositoare apare in cele mai multe cazuri atunci cand igiena dentara este deficitara sau neglijata. Mirosul este provocat de particulele de hrana ramase in gura, care intra in descompunere. Din acest motiv, igiena dentara nu trebuie neglijata, la fel ca si folosirea atei dentare. Nu uitati insa, atunci cand va spalati pe dinti, sa spalati si limba.

“Privita la microscop, limba este ca un covor pufos. Are milioane de filamente in care se prind particule minuscule si bacterii”, explica dr. Stephen Wolner, dentist la un cabinet particular din New York. De aceea trebuie sa va asigurati ca si limba si celelalte zone ale gurii sunt la fel de bine curatate ca si dintii.

Folosirea apei de gura nu este neaparat cea mai buna idee, pentru ca indeparteaza respiratia urat mirositoare doar temporar. Este totusi utila ca solutie de urgenta, daca, sa zicem, trebuie sa mergeti la o cina romantica dupa ce plecati de la birou si nu aveti periuta de dinti la voi. Totusi, nu uitati ca apa de gura doar mascheaza mirosul, nu rezolva problema.

Desi pare greu de crezut, cea mai buna arma impotriva respiratiei urat mirositoare este chiar saliva. Uscaciunea gurii, provocata adesea de anumite afectiuni sau medicamente, poate atrage dupa sine o respiratie neplacuta. Astfel, dupa ce noi spalam bine gura, saliva este aceea care ajuta la indepartarea mirosurilor. Va intrebati de ce va miroase urat gura dimineata? Tot saliva e de vina. Sau, mai bine zis, productia scazuta de saliva din timpul somnului.

In astfel de situatii este utila si guma de mestecat fara zahar, deoarece stimuleaza productia de saliva. Nu acelasi lucru se poate spune despre guma de mestecat cu menta, care dimpotriva, dezinhiba productia de saliva si doar mascheaza mirosurile neplacute.

Pe de alta parte insa, guma de mestecat cu aroma de scortisoara chiar pare sa lupte impotriva mirosului neplacut din gura. Spre deosebire de alte arome, aroma de scortisoara pare sa contina substante care nu doar acopera mirosurile neplacute, ci chiar au capacitatea de a scadea numarul de bacterii din gura.

“Cand mestecam guma, salivam mai mult, iar mai multa saliva inseamna mai putine bacterii in gura. Nu numai ca saliva spala gura de bacterii, dar contine enzime si substante antiseptice care ataca aceste bacterii”, spune dr. Wolner.

Beti mai multa apa

Cu cat inaintam in varsta, cu atat riscurile de dezhidratare cresc, avertizeaza dr. Stephen Wolner. “Este posibil sa nici nu va dati seama ca va e sete”, spune el, “asa ca faceti din bautul apei un obicei, deoarece apa tine nivelul de bacterii din gura la minim. Bautul apei are multe beneficii, iar prevenirea respiratiei urat mirositoare este unul dintre ele”.

Alte cauze ale respiratiei urat mirositoare

Desi de cele mai multe ori respiratia urat mirositoare poate fi prevenita prin metinerea igienei orale, in unele cazuri pot fi de vina afectiuni ale dintilor sau alte boli. “Daca mirosul gurii este persistent si stiti ca acest lucru nu se datoreaza pastelor pe care le-ati servit la cina cu o seara inainte, consultati un medic dentist”, ne sfatuieste dr. Wolner, citat de Webmd. Acesta poate identifica daca aveti carii sau suferiti de alte afectiuni ale cavitatii bucale care pot genera mirosul neplacut.

In afara de afectiunile cavitatii bucale, respiratia urat mirositoare mai poate fi cauzata si de alte afectiuni, precum disfunctii ale ficatului sau rinichilor, asa ca un consult medical general poate fi de ajutor.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro