Cum se ridică prețul petrolului: Rușii și saudiții își continuă reducerile până la sfârșitul anului 2023
Rusia va continua să își reducă exporturile de petrol, iar Arabia Saudită producția, până la sfârșitul anului 2023, anunțuri care au dus marți prețul țițeiului la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, potrivit AFP.
Cele două țări își mențin astfel strategia de susținere a prețurilor petrolului.
Arabia Saudită va continua să își reducă producția cu un milion de barili pe zi (bpd) pentru perioada octombrie-decembrie 2023, a anunțat ministerul său al Energiei într-un comunicat.
Reducerile operate de primul exportator mondial de țiței au fost anunțate în iunie, în urma unei reuniuni Opec+, și au intrat în vigoare pentru prima dată în iulie.
OPEC+ reunește membri ai Organizației Țărilor Producătoare de Petrol (OPEC), condusă de Arabia Saudită, și state aliate, inclusiv Rusia.
„Producția regatului pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie va fi de aproximativ nouă milioane de bpd”, a precizat ministerul saudit.
Potrivit ministerului, această strategie va fi „revizuită lunar în vederea reducerii sau creșterii suplimentare a producției”.
Această politică este menită să „sprijine stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere”, a adăugat acesta.
Riadul anunțase o prelungire pentru luna septembrie, avertizând că aceasta ar putea fi „întărită” dincolo de acest termen.
Măsuri de precauție”, potrivit Moscovei
Marți, Rusia a anunțat, de asemenea, decizia sa de a menține reducerea cu 300.000 bpd a exporturilor sale de petrol până la sfârșitul anului.
Această măsură „este menită să consolideze măsurile de precauție luate de țările OPEC pentru a menține stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, responsabil cu energia, pe contul Telegram al guvernului rus.
În urma acestor anunțuri, prețul țițeiului Brent a depășit pragul simbolic de 90 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie 2022.