Cum si de ce scad preturile la benzina. Investigarea furnizorilor de carburanti dureaza de trei ani si nu are niciun rezultat
Consiliul Concurentei nu a reusit sa finalizeze, de trei ani, investigatia privind activitatea marilor furnizori de carburanti de pe piata romaneasca. Aceasta a fost demarata in septembrie 2005, cand preturile practicate la pompa de companiile autohtone au crescut de mai multe ori intr-o perioada scurta. In ultimele doua luni, pe fondul scaderii cu 30% a pretului petrolului, consumatorii au platit pentru carburanti sume care au scazut diferit, in functie de furnizor. Cele mai mici reduceri au fost la pompele Petrom, iar cele mai mari la LukOil.
„Consiliul Concurentei a declansat din oficiu, in septembrie 2005, o investigatie care are ca obiect posibila incalcare a prevederilor Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, de catre actorii activi pe piata petrolului si a produselor derivate din petrol, inclusiv a combustibililor. Aceasta investigatie este in curs de derulare si priveste activitatea tuturor companiilor active pe piata pe o perioada mai indelungata, avand in vedere evolutia si dinamica acestei piete”, a precizat pentru HotNews.ro, Simona Barbu, purtatorul de cuvant al Consiliului Concurentei. Potrivit acesteia, institutia nu poate face niciun fel de precizari privind mersul anchetei, deoarece ar periclita bunul ei mers, si nici nu poate face publice motivele pentru care aceasta dureaza atat de mult.
Consiliul Concurentei a inceput investigatia la inceputul lunii septembrie 2005, anuntand public ca este „declansata din oficiu ca urmare a evolutiei comportamentului procesatorilor si distribuitorilor pe piata de retail a carburantilor”.
Momentul declansarii anchetei a coincis cu cel in care presedintele Traian Basescu a cerut Consiliului „să verifice comportamentul agenţilor economici care produc şi distribuie carburanţi pe piaţa românească”, motivatia fiind „majorarea repetată a preţului la combustibil, care a avut loc in aceste zile”.
La acea ora, ingrijorarile se refereau la posibilitatea cartelizarii pietei de carburanti, fiind suspiciuni privind unele intelegeri intre marii furnizori cu privire la momentele si valoarea cresterilor de tarife.
Cresteri egale si scaderi inegale
Preturile la carburanti au continuat sa creasca pana in luna iulie 2008, cand barilul de petrol a fost cotat pe pietele internationale cu 147 de dolari, cea mai mare valoare inregistrata vreodata. De atunci, insa, cotatiile au scazut cu aproximativ 30%, marti, pretul situandu-se chiar sub 100 de dolari pe baril.
In aceasta perioada, cei mai mari furnizori de carburanti din Romania au scazut preturile la pompa in mod diferit.
LukOil a efectuat reduceri medii de 32 bani pe litrul de motorina si 33 bani pe cel de benzina. Potrivit datelor oficiale ale companiilor, LukOil vinde sortimentele de benzina la pompa cu preturi intre 3.94 si 4.20 lei, iar cele de motorina intre 4.11 si 4.40 lei pe litru.
La Rompetrol, scaderea medie a fost de 31 bani la motorina si 27 bani la benzina. Rompetrol practica tarife intre 3.93 si 4.61 lei la benzina si 4.25 si 4.54 lei la motorina.
La Petrom s-a inregistrat cea mai mica reducere. Compania si-a scazut preturile cu doar 21 bani la motorina si 16 bani la benzina. Petrom vinde benzina cu preturi intre 3.85 si 4.55 lei, iar motorina intre 4.02 si 4.15 lei.
Potrivit specialistilor din sector, in Romania, pretul petrolului influenteaza aproximativ 30% din pretul la pompa al carburantilor. Restul este reprezentat de cheltuieli cum ar fi accizele, taxa de drum, TVA-ul sau transportul.