Sari direct la conținut

Cum va arata Muzeul Culturii Romilor din Romania si ce colectii va adaposti

HotNews.ro
Muzeul Culturii Romilor, Foto: Primaria sector 6
Muzeul Culturii Romilor, Foto: Primaria sector 6

Primaria sectorului 6 si Asociatia Romano ButiQ au prezentat, luni, cum va arata Muzeul Culturii Romilor din Romania care ar urma sa fie deschis in vara acestui an. Cladirea in care va fi amenajat muzeul va avea o suprafata de circa 1.500 mp, iar exponatele vor „vorbi” despre istoria romilor, ritualuri funerare, de nunta si nastere, credinte, spatii de locuire, holocaust si deportare. Un spatiu permanent va fi oferit mestesugarilor romi. Muzeul va organiza, de asemenea, expozitii tematice periodice, ateliere de mestesuguri si de dans, dezbateri, evenimente culturale, proiectii etc. Vor exista si un restaurant si magazine cu specific.

Curatorii muzeului vor aduna permanent obiecte de la populatia roma si le vor inregistra marturiile, pentru a improspata permanent zona „istoriei orale”. In cadrul muzeului vor fi prezentate:

– Istoria romilor – origini, migratie, harti istorice, mitologie si miturile originii, sclavia, holocaust etc

– Rituri funerare si credinte

– Rituri si obiceiuri de mariaj si inrudire

– Puritate si pericol – trupul; Roma si Gagi

– Rituri ale nasterii si obiceiuri

– Spatii de locuire

– Portretizarea „tiganului bun”, fascinatia romaneasca si europeana pentru viata romilor, galerie de arta si fotografie

– Prezentul istoric: cartografie sociala a comunitatilor rome contemporane; noua migratie; istoria orala: obiecte domestice si istoriile lor

– Ospitalitate

– Holocaustul si deportarile

– Staborul

– Aurul

Scopul acestui muzeu este cunoasterea culturii romilor in randul celorlalte grupuri etnice europene.

Muzeul Culturii Romilor_2

Muzeul Culturii Romilor_2

Foto: Primaria sector 6

„Muzeul isi propune sa fie o sursa de cunoastere aprofundata care sa contribuie la reducerea clivajelor dintre comunitatile de romi si populatia majoritara. Totodata, prin activitatile muzeului speram ca acesta sa devina un spatiu care sa permita dezbaterea prejudecatilor si un centru de confruntare si conciliere a ideilor despre comunitatile de romi. Muzeul va include sptaii experimentale, carti vii, colectii de arta moderna, un centru de documentare si biblioteca tematica, spatii interactive, ilustrari audio-vizuale si spatiu pentru dezbateri si conferinte”, a declarat Ciprian Necula, presedinte Romano ButiQ.

„Lansarea conceptului primului Muzeu al Culturii Romilor din Romania reprezinta un demers care va conduce, in cele din urma, cu eforturi sustinute, la eliminarea prejudecatilor si a stereotipurilor referitoare la etnia roma. Practic, acesta este inca un pas important in procesul de integrare sociala a romilor, la nivel national. Pentru acordarea sprijinului necesar in desfasurarea acestui proiect, in scurt timp, vom identifica un teren in Sectorul 6 pe care il vom pune la dispozitia Asociatiei Romano ButiQ si pe care va fi construit primul Muzeu al Culturii Romilor din Romania, simbol al ideilor si al povestilor ilustrate prin obiecte si oameni”, a declarat primarul Sectorului 6, Rares Manescu.

„Necesitatea infiintarii primului Muzeu al Culturii Romilor din Romania vine in completarea tuturor acelor proiecte deja demarate care urmaresc integrarea sociala si dezvoltarea culturala a romilor. La nivelul sectorului, exista mai multe programe derulate prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 care sprijina si incurajeaza scolarizarea si alfabetizarea romilor, precum si crearea unor noi locuri de munca. Pe toti cei implicati in infiintarea primului Muzeu al Culturii Romilor din Romania ii asiguram de tot sprijinul in materializarea proiectului”, a declarat viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea.

„Muzeul nu este conceput ca un muzeu al societatii si nici ca un muzeu de arta; nu este exlusiv etnografic, precum „Muzeum Romske Kultury” din Brno sau mai eclecticul „Muzej Romske Kulture” din Belgrad, dar nici ca institutie eminamente de sustinere, precum „Dokumentations und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma in Heidelberg”; desi va pune in scena diferentele, el nu va avea o abordare de exoticizare si nici una asimilativa (Karp, 1991); dincolo de toate, intentioneaza sa fie un „forum” si nu un „templu” (Cameron, 1971). Manageriat de reprezentanti romi, muzeul este, de asemenea, si un proiect comun al expertilor interesati de problematica roma”, se arata in comunicatul emis de KCMC si Romano ButiQ.

Terenul pe care se va construi muzeul este oferit de Primaria sector 6, iar constructia va fi realizata de KCMC si Asociatia Romano ButiQ, costurile aferente fiind de circa 400.000 de euro. Amenajarea muzeului se ridica si ea la circa 500.000 euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro