Sari direct la conținut

Cum va evolua cursul leu-euro in urmatoarele sase luni

Au trecut aproape trei luni de la ultimul articol care a avut drept subiect cursul leu-euro, si cred ca a venit momentul sa analizam din nou situatia in care ne aflam. In acest moment, leul se afla practic la acelasi nivel cu cel inregistrat la sfarsitul lunii decembrie, zlotul la fel, coroana ceha s-a apreciat cu 2%, iar forintul maghiar s-a depreciat cel mai mult, respectiv cu 4,5%.

Trebuie remarcat insa ca cel putin in primele trei luni din acest an toate aceste 4 monede s-au apreciat in fata euro, dupa care leul, zlotul si forintul s-au depreciat usor, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In acelasi timp, euro s-a depreciat cu 17% in fata dolarului, astfel ca moneda americana a castigat teren si in comparatie cu aceste patru monede – de la inceputul anului, dolarul s-a apreciat cu 20% in fata leului.

Creste tensiunea pe piata valutara

Ieri, BNR a publicat date privitoare la evolutia volumului de tranzactii pe piata valutara interbancara in luna mai, iar cifrele arata ca volumul zilnic al tranzactiilor a crescut spectaculos, atingand un nivel de 1,85 mld euro, cu 20% peste nivelul din aprilie si cu 55,4% peste nivelul din mai 2009.

Cum luna mai a avut 20 de zile lucratoare, rezulta ca volumul lunar al tranzactiilor a fost de 37 mld euro. Un asemenea volum de tranzactionare nu s-a mai intalnit din ianuarie 2009, luna in care leul s-a depreciat cu 8% in fata euro.

In mod normal, cu cat volumul tranzactiilor creste, cu atat creste si tensiunea in piata, iar acum ne putem explica de ce a fost BNR nevoita sa cheltuie intre 500 si 1.000 de milioane de euro din rezerva valutara pentru a „calma spiritele” luna trecuta.

Deficitul de cont curent

Desi nu avem decat datele pe primul trimestru, putem observa ca deficitul de cont curent a reinceput sa creasca, astfel ca in T1.10, acest indicator a fost cu 65,5% (600 mil euro) mai mare decat in T1.09, iar investitiile straine au acoperit acest deficit in proportie de doar 50%, comparativ cu peste 100% in primele trei luni din 2009.

De asemenea, muncitorii romani care lucreaza dincolo au mai “rarit” transferurile de bani in Romania, soldul acestor transferuri scazand de la un plus de 1,2 mld euro in T1.09 la doar 454 milioane in T1.10.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un ‘blog cu atitudine’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro