Cum vor putea românii fără domiciliu în România să obțină buletine cu cip fără să mai dea statul în judecată: Ciolacu: Procesul va fi exclusiv digital

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență prin care cetățenii români cu domiciliul într-un alt stat al UE vor putea obține cărți electronice de identitate, fără a mai fi nevoie să dea în judecată statul român. „Fiecărui solicitant îi facem cont în platforma online a Ministerului de Interne, pe baza unui e-mail și a numărului de telefon, iar tot procesul va fi exclusiv digital”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
HotNews.ro a scris anterior că în România, cărțile de identitate nu se pot elibera fără ca titularul să figureze cu un domiciliu în țară, iar aceasta este o reală problemă în special pentru românii din diaspora. Anul trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a obligat România să elibereze un astfel de act, însă, într-un răspuns pentru HotNews.ro, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor transmite că în prezent nu are cadrul legal pentru a le emite.
Hotărârea instanței europene a venit după ce Corneliu-Liviu Popescu, un avocat român stabilit în Franța, a acționat statul român în instanță pentru a obține un buletin fără domiciliu. În urma deciziei, în mai 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor să îi elibereze un act de identitate în care, la secțiunea „domiciliu”, scrie „Fără domiciliu în România”.
Cu toate acestea, obținerea unui astfel de act de identitate, fără a da statul în judecată, nu este posibilă în prezent.
Ce soluție a găsit Guvernul pentru a evita riscul unei proceduri de infringement
În nota de fundamentare a proiectului de OUG adoptat joi de Guvern se arată că modificarea legislativă este necesară pentru evitarea riscului unei proceduri de infringement care ar putea duce la sancțiuni financiare considerabile.
Soluția normativă propusă este eliberarea cărții electronice de identitate fără menționarea domiciliului. În același timp, pentru cetățenii care fac dovada că locuința principală este în alt stat decât în România, câmpul referitor la domiciliul persoanei nu se va regăsi tipărit pe cartea electronică de identitate, fiind necesară deținerea unui cont în Platforma HUB de servicii de la nivelul MAI care să suplinească lipsa acestui element de identificare și comunicare.
Concret, pentru obținerea cărții electronice de identitate, cetățeanul care locuiește în străinătate trebuie să prezinte un pașaport simplu electronic sau un pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, aflat în termen de valabilitate, ori documente eliberate de autoritățile străine, în original, din care să rezulte că locuiește în acea țară, împreună cu traducerea autorizată în limba română, după caz, și să dețină un cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
Prin excepție, condiția deținerii unui cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu se aplică în cazul cetățenilor români care nu au împlinit vârsta de 18 ani.