Cum vrea Ministerul Economiei sa implice Romania in proiectele privind conductele de gaze naturale: South Stream, Nabucco si AGRI
Ministerul Economiei considera ca nu a pierdut cursa pentru implicarea Romaniei in proiectul South Stream, chiar daca la Sofia tocmai a fost semnat cu Rusia un acord-cheie pentru construirea unei sectiuni din conducta pe teritoriul bulgar. In plus, presedintele Gazprom a afirmat ca Romania ar putea sa se alature South Stream ca tara consumatoare, nu ca stat de tranzit. Cu toate acestea, este in analiza o varianta privind construirea unei parti din South Stream pe teritoriul Romaniei, prin Marea Neagra pana la frontiera cu Serbia, potrivit unei informatii a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro. In ceea ce priveste proiectul rival, Nabucco, Romania va semna, pana la sfarsitul anului, un acord de sustinere. Tot pana la sfarsitul anului, vor fi depuse documentele pentru inregistrarea companiei mixte care se va ocupa de proiectul AGRI, dupa care va fi inaintata catre Comisia Europeana documentatia pentru obtinerea unei finantari din partea UE.
In timp ce Romania inca se afla la stadiul de intentie in ceea ce priveste conductele de gaze, vecinii bulgari fac pasi concreti pentru punerea in aplicare a proiectelor. Pe 13 noiembrie, presedintele Gazprom, Alexei Miller si Maya Hristova, director al companiei Bulgarian Energy Holding (BEH), au semnat acordul de infiintare a intreprinderii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei. Cu aceasta ocazie, Alexei Miller a spus ca Bulgaria nu mai poate fi inlocuita de Romania in calitate de centru european al conductei de transport South Stream.
Seful Gazprom a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei. Rusia poarta discutii cu oficiali romani pentru a explora posibilitatea ca Romania sa se alature mai tarziu proiectului South Stream in calitate de tara consumatoare, nu de stat de tranzit, a precizat seful Gazprom.
Transgaz va elabora, in primul trimestru din 2011, studiul de fezabilitate aferent tronsonul romanesc al proiectului South Stream
Reprezentantii Ministerului spun, insa, ca este analizata o varianta care vizeaza posibila implicare a Romaniei, fiind oportuna continuarea unei analize in acest sens.
Iata raspunsul la solicitarea HotNews.ro de a comenta declaratia presedintelui Gazprom potrivit careia exista discutii cu oficiali romani pentru a explora posibilitatea ca Romania sa se alature mai tarziu proiectului South Stream doar in calitate de tara consumatoare.
- „In cadrul discutiilor purtate pana in prezent cu reprezentantii companiei GAZPROM, au fost analizate aspecte tehnice si economice privind oportunitatea constructiei conductei South Stream pe teritoriul Romaniei.
- In urma evaluarilor de prefezabilitate pe care compania GAZPROM le-a realizat in conformitate cu informatiile primite de la partea romana, in baza Conventiei de la Montego Bay (Conventia Natiunilor Unite referitoare la dreptul marii) si a celor de natura tehnico- economica, s-a concluzionat ca fiind oportuna continuarea analizei realizarii acesteia pe teritoriul Romaniei. Varianta care vizeaza posibila implicare a Romaniei in proiectul South Stream are in vedere construirea unei parti a segmentului marin al conductei in spatiile maritime ale Romaniei, respectiv in zona economica exclusiva si in marea teritoriala a Romaniei pana la tarmul romanesc, iar ulterior teritoriul terestru al Romaniei pana la frontiera cu Serbia.
- Cele doua companii au convenit ca S.N.T.G.N. Transgaz S.A. sa elaboreze, in cursul trimestrului I al anului 2011, studiul de fezabilitate aferent tronsonul romanesc al proiectului South Stream, urmand ca aceste date sa fie utilizate de catre Gazprom la elaborarea studiului de fezabilitate consolidat„.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri sustine orice proiect care contribuie la securitatea energetica a UE, daca acesta este compatibil cu normele UE si sustenabil din punct de vedere finanaciar, economic si al surselor de aprovizionare. „In prezent, sunt asteptate rezultatele studiilor de fezabilitate, pe baza carora se va putea face o evaluare corecta a acestui proiect si se va putea formula o pozitia in legatura cu participarea tarii noastre in cadrul acestuia”, a precizat Ministerul Economiei.
Guvernul roman urmeaza sa semneze acordul de sustinere a proiectului Nabucco
Pe de alta parte, Nabucco ramane „prioritatea principala in ceea ce priveste diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale”. Dar si in privinta acestui proiect, Bulgaria pare mult mai activa, facand demersuri pentru urgentarea acestuia. Tot in noiembrie, ministrul de Externe bulgar, Nikolai Mladenov, s-a intalnit cu managementul Nabucco Pipeline International, pentru a discuta posibilitatea demararii procesului de construire a conductei. Nabucco Pipeline International este consortiul format de catre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria si Germania pentru construirea si exploatarea conductei.
Ministerul Economiei sustine ca si Romania se implica avand in vedere ca „proiectul este promovat cu prioritate de catre tara noastra”.
Iata raspunsul institutiei romane la intrebarea lansata de HotNews.ro: In ce masura poate fi luata Bulgaria drept exemplu in ceea ce priveste implicarea in proiecte importante precum Nabucco?
- „Romania si Bulgaria sunt parteneri cu drepturi egale in cadrul proiectului Nabucco. Romania participa la acest proiect prin intermediul S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Medias. Proiectul este promovat cu prioritate de catre tara noastra si a fost inclus in Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020. Proiectul Nabucco are o insemnatate strategica pentru toate statele implicate, nu numai pentru Bulgaria, importanta sa fiind recunoscuta si de catre Comisia Europeana, prin includerea acestuia in cadrul programului TEN (Trans European Network) si alocarea unor fonduri nerambursabile prin Programul European de Redresare Energetica.
- In ceea ce priveste Romania, in cursul acestui an a avut loc procesul de negociere si finalizare a „Acordului de sustinere a proiectului Nabucco” (Project Support Agreement -PSA), document trilateral ce urmeaza a fi semnat in trimestrul IV 2010 de catre Guvernul Romaniei, compania locala – Nabucco Romania si Compania Nabucco International”.
Comisia Europeana „a receptionat pozitiv” ideea realizarii proiectului AGRI
Un alt proiect la care va participa Romania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze este AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Compania mixta care se va ocupa de proiectul AGRI urmeaza sa fie inregistrata, pana la sfarsitul anului, la Registrul Comertului, sustine Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, Comisia Europeana a „receptionat pozitiv” posibilitatea includerii AGRI pe lista proiectelor prioritare care ar urma sa fie finantate de UE.
Iata raspunsul Ministerului Economiei la solicitarea HotNews.ro de a prezenta pasii pe care ii va face Romania in vederea demararii proiectului.
- „Societatea va avea sediul la Bucuresti, va fi inregistrata ca societate romana si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Pana in prezent, au fost colectate si verificate documentele oficiale de ordin corporatist necesare inregistrarii companiei, de la cei trei parteneri ai proiectului AGRI: SNGN ROMGAZ SA (Romania), SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Pana la sfarsitul lunii decembrie, urmeaza ca toate documentele sa fie depuse la Registrul Comertului, in vederea inregistrarii AGRI LNG Project Company.
- Scopul principal al AGRI LNG Project Company este intocmirea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI. Dupa finalizarea acestui studiu, daca concluziile acestuia vor fi favorabile, se va trece la etapa a doua, de atragere a investitiilor in vederea implementarii acestui proiect.
- Proiectul a fost adus in atentia Comisiei Europene, care a receptionat pozitiv aceasta initiativa. Dupa inregistrarea companiei de proiect, urmeaza sa fie inaintata catre Comisia Europeana documentatia pentru obtinerea unei finantari a studiului de fezabilitate prin programul TEN-E 2011 si includerea acestuia pe lista proiectelor energetice prioritare ale UE.
- Proiectul AGRI este aliniat cu obiectivul diversificarii surselor si rutelor de transport si va duce, alaturi de NABUCCO, la dezvoltarea infrastructurii energetice europene in cadrul Coridorului Sudic de transport al gazelor spre Uniunea Europeana, avand potentialul de a contribui la asigurarea necesarului de gaze naturale al Europei”.
Cateva date tehnice
South Stream: Costurile proiectului, estimate la 19-24 miliarde de euro, sunt o problema importanta in statele de tranzit deoarece acestea nu ar avea nici bani pentru finantarea sectiunilor de pe teritoriul lor.
South Stream ar trebui sa fie gata pana in 2015. Conducta va transporta 63 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.
- Proiectul a fost initiat de Gazprom si compania italiana ENI, iar compania franceza EDF ar putea, de asemenea, sa se alature in calitate de actionar. In aceasta situatie, Gazprom si ENI ar detine fiecare cate o pondere de 40%, iar EDF 20%. Proiectul este vazut ca un concurent pentru proiectul Nabucco sponsorizat de UE care incearca, astfel, sa scape de dependenta fata de Rusia.
Nabucco: Este considerat un rival al gazoductului anuntat de Rusia, South Stream. Nabucco este noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale, regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Proiectul este estimat la 7,9 miliarde de euro.
Actionarii Nabucco sunt: Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania) si Transgaz (Romania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili pentru negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale. Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco.
- Uniunea Europeana ar urma sa finanteze acest proiect, menit sa diversifice sursele de aprovizionare ale batranului continent, prin aducerea in Europa a 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale din regiunea Marii Caspice, prin Turcia si Balcani, inclusiv Romania.
- Demararea lucrarilor de constructie la acest proiect, care a suferit deja amanari repetate, era programata pentru anul viitor, urmand ca primele livrari sa aiba loc la finele lui 2014.
AGRI: Un proiect nou in care sunt implicate, deocamdata, Romania, Azerbaidjan si Georgia. Reprezentantii autoritatilor romane au spus in mai multe randuri ca AGRI e cel mai ieftin proiect la alternativele de transport al gazelor naturale catre Europa din Marea Caspica si Asia Centrala. Dupa un an de negocieri, cele trei tari au semnat in septembrie un acord privind infiintarea unei companii de proiect care va avea sediul la Bucuresti.
- Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.