Sari direct la conținut

Cuptorul din sala de operatie

Republicanul

Medicii ginecologi campineni au ajuns la capatul puterilor. Canicula de afara si lipsa aerului conditionat au transformat blocul operator intr-un cuptor. Actul medical a devenit o munca de spartan in conditiile in care, dupa orele douasprezece, temperatura in sala de operatii urca lejer pana la 39 de grade Celsius.

Atat medicii cat si asistentele sunt nevoiti sa apeleze la improvizatii pentru a scapa de siroaiele de transpiratie care le intra in ochi. Isi infasoara fruntea cu fese de tifon sau isi pun un pampers in cap. „Duminica am avut zece nasteri, din care cinci au fost cezariene. Am crezut ca nu voi rezista pana la capat. Facem munca de spartani aici! Un aparat de aer conditionat ar face minuni.

Din acest punct de vedere, problema este rezolvata la sala de nasteri, dar in camerele de garda, in saloane si in special in blocul operator temperatura este insuportabila”, a recunoscut dr. Mihai Niculescu, seful sectiei Obstetrica Ginecologie din cadrul Spitalului Municipal Campina.

Din nefericire, situatia este si mai grava in saloanele pentru nou nascuti si in sala de alaptare. Vineri, la ora zece dimineata, temperatura ajunsese deja la 27 – 28 de grade si bebelusii incepusera sa fie agitati. Este cunoscut faptul ca un sugar are nevoie de temperatura constanta care sa nu depaseasca 22 de grade, in caz contrar existand riscul unui soc caloric.

Asistentele incearca inutil sa pastreze temperatura macar sub 30 de grade. Doar cu cearsafuri in geam si cu draperii trase in permanenta, caldura sufocanta nu poate fi alungata.

In saloanele mamelor situatia este similara. Lauzele stau cu prosoape ude pe picioare si in cap. Pentru ca frigiderul este un lux nepermis in spitalul din Campina, mancarea adusa de acasa se altereaza in cel mult doua ore. „Majoritatea fetelor sunt din alta localitate. Ca sa putem alapta avem nevoie de hrana consistenta, nu de cea din spital.

Nu avem frigider unde sa punem macar o sticla cu apa la rece, iar mancarea adusa de familie nu rezista de la o zi la alta”, spune Denisa Vladescu, una din femeile internate la ginecologie.

Criza financiara in care se zbate sistemul sanitar nu va permite prea curand instalarea de aparate de aer conditionat, mai ales ca in cazul de fata este vorba de un spital mic. Astfel ca singura speranta vine tot de la sponsori. In disperare de cauza, medicii din Campina cer ajutor societatilor comerciale pentru o sponsorizare macar pentru rezolvarea problemei in blocul operator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro