Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala legea prin care s-a aprobat desfiintarea posturilor vacante din administratia centrala si locala si concedierea a zeci de functionari
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca este neconstitutionala Legea de aprobare a OUG 77/2013 prin care se desfiintau posturile vacante din administrataia centrala si locala si 4% dintre posturile ocupate din administratia centrala, potrivit Agerpres.
Ce prevede Ordonanta de Urgenta 77/2013:
- se desfiinteaza posturile vacante de la ministere, institutiile si autoritatile publice aflate in subordinea/sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor, institutiile si autoritatile publice finantate integral sau partial din bugetul asigurarilor sociale de stat si/sau din bugetele fondurilor speciale si institutiile publice locale.
- exceptie fac institutiile care au un numar mai mic de functionari, raportat la numarul de locuitori, mai mic decat prevede aceasta ordonanta, posturile vacante unice, cele in procedura de ocupare si din cateva institutii publice. Vezi aici toate exceptiile
- concedierea a 4% din totalul posturilor ocupate din administratia centrala: Ministerul Agriculturii, Afacerilor Interne inclusiv prefecturile, Dezvoltarii, Economiei, Educatiei, Finantelor, Muncii, Mediului, Sanatatii, Transporturilor si Secretariatul General al Guvernului.
- institutiile dina dministratia centrala si cea locala au obligatia sa isi modifice structurile functionale, astfel incat numarul total al functiilor de conducere din cadrul fiecarei autoritati sau institutii publice care are in aparatul propriu/de specialitate si personal contractual ori, dupa caz, numai personal contractual sa fie de maximum 12% din numarul total al posturilor aprobate.
Daca actul normativ prezinta in amanunt de unde se vor face aceste disponibilizari, nu se explica insa criteriile dupa care se vor face. Tot ceea ce se prevede este trecut in anexa 2 a OUG 77:
- Ordonatorii principali de credite ai institutiilor prevazute in prezenta anexa stabilesc numarul de posturi care se reduc in aparatul propriu si/sau in institutiile si autoritatile din subordine, sub autoritate, in coordonare sau finantate prin bugetul acestora, in conformitate cu analizele proprii, astfel incat sa reflecte reducerea cu 4% a numarului total de posturi ocupate.
Potrivit ANFP, criteriile privind desfiintarea posturilor ocupate/vacante sunt stabilite de catre fiecare ordonator de credite în parte. „In concordanta cu principiile autonomiei locale, desfiintarea posturilor din cadrul administratiei publice locale se realizeaza în urma aprobarii unor propuneri de desfiintare a acestora prin hotarâri ale autoritatilor deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale. Criteriile privind desfiintarea posturilor ocupate/vacante sunt stabilite de catre fiecare ordonator de credite în parte, cu respectarea prevederilor legale, în functie de structura institutiei si atributiile institutionale”, se arata intr-un raspuns trimis de ANFP la solicitarea HotNews.ro, in iulie 2013.
Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, acuza „sfidarea” sindicatelor de catre Guvernul Ponta si spune intr-o declaratie pentru HotNews.ro ca Ordonanta de Urgenta nu prevede criterii clare pentru concedieri:
- Aceasta ordonanta nu a fost discutata cu partenerii sociali. Noi am avut o intilnire cu doamna ministru Mariana Cimpeanu (ministrul Muncii – n.red.) si stabiliseram ca daca nu ne incadram in indicatorii macroeconomici deficit ca noi, bugetarii, o data pe luna sau trimestru sa luam o zi de concediu fara plata ca sa echilibram bugetul. Acum trei luni a avut loc aceasta discutie. Cu toate acestea, a aparut OUG 77 care nu face deloc referire la acea intilnire, inseamna ca nu s-a schimbat nimic in dialogul social. Partenerii sociali nu au fost informati in prealabil. Cu acest 4% intram pe cota de avarie institutionala si afecteaza eficienta institutiilor publice – va fi nemultumit contribuabilul roman. E o decizie unilaterala care inseamna sfidarea partenerilor sociali. Nu exista criterii clare pentru concedieri. In mod normal, la fiecare institutie conducatorul ar fi trebuit sa intruneasca o comisie sa analizeze din ce domenii se fac disponibilizari pe baza unor criterii. Faptul ca nu sint criterii revolta oarecum angajatii, dar si partea sindicala„, a spus Oprescu in iulie 2013.
Citeste si: