Sari direct la conținut

Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate a hotararii Parlamentului din octombrie 2012 privind revocarea lui Constantin Buzoianu din functia de sef al CSA

HotNews.ro
Constantin Buzoianu, Foto: Hotnews
Constantin Buzoianu, Foto: Hotnews

Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins pe 25 septembrie 2013, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr.41 din 16 octombrie 2012 privind revocarea lui Constantin Buzoianu din functia de membru si presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit unui anunt publicat joi, 7 noiembrie, in Monitorul Oficial. Decizia este definitiva si general obligatorie.

In argumentatia deciziei sale, Curtea Constitutionala aminteste temeiul legal in baza caruia poate sa se pronunte:

  • „Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si hotararii plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori”.

Si subliniaza ca fostul sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nu are calitatea necesara acestei actiuni de control constitutional:

  • „Curtea constata ca domnul Constantin Buzoianu, autor al prezentei sesizari, nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile precizate, nefiind nici senator, nici deputat. Prin urmare, in conditiile in care sesizarea Curtii Constitutionalea fost formulata de o persoana care nu are, potrivit legii, calitatea de a investi instanta de control constitutional cu verificarea constitutionalitatii unei hotarari a Parlamentului, Curtea urmeaza sa o respinga ca inadmisibila”, se mai arata in decizia publicata in Monitorul Oficial.

In sesizarea sa, Constantin Buzoianu a precizat ca prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 20/2011, a fost numit pentru un mandat de 5 ani in functia de presedinte al Consiliului CSA – in prezent Autoritatea de Supraveghere Financiara. Dupa numai un an de la acordarea mandatului, a fost revocat din functie, inainte de expirarea termenului legal de 5 ani, printr-o Hotarare a Parlamentului din 16 octombrie 2012 pe care o contesta din punct de vedere al legalitatii si constitutionalitatii.

  • Cum a ajuns Buzoianu sa se adreseze Curtii Constitutionale

Buzoianu spune ca inainte de a se adresa Curtii Constitutionale a formulat plangere prealabila impotriva deciziei Parlamentului potrivit art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, solicitand revocarea hotararii. Parlamentul a refuzat sa solutioneze favorabil plangerea, motivand ca hotararea de revocare a mandatului nu are caracterul unui act administrativ (…) ci este un act specific autoritatii legiuitoare.

Buzoianu a a sesizat apoi instanta de contentioc administrativ, care i-a respins cererea motivand ca decizia parlamentului nu a fost un act administrativ, ci are un caracter de act juridic de drept constitutional, iar prin exercitarea atributiei de numire si revocare a presedintelui CSA, Parlamentul Romaniei nu devine autoritate administrativa.

Buzoianu s-a adresat apoi instantei civile – Judecatoria Sectorului 5 – cu o actiune in anularea actului juridic emis de Parlament si o cerere de suspendare a executarii hotararii. Aceasta si-a declinat, insa competenta de solutionare in favoarea Curtii de Apel Bucuresti – sectia de contencios administrativ, adica aceeasi instanta care solutionase cererea precedenta.

In acest context, Buzoianu arata in sesizarea sa ca, in opinia sa, singura autoritate din Romania abilitata sa se pronunte asupra legalitatii, oportunitatii si constitutionalitatii hotararii de revocare este Curtea Consitutionala.

Constantin Buzoianu, un domn in varsta de peste 60 de ani si aflat in concediu medical, a fost revocat pe 16 octombrie 2012 printr-o procedura fulger de la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), autoritate care arbitreaza o piata cu afaceri anuale de peste doua miliarde euro. Pana sa fie numit la sefia CSA, in septembrie 2011, acesta fusese vicepresedinte al acestei autoritati (din anul 2006) si venea dupa o experienta de 20 de ani ca ofiter de politie.

Constantin Buzoianu a fost numit la sefia acestei institutii in septembrie 2011, la propunerea PD-L (pe atunci la putere) pentru un mandat de 5 ani. A fost destituit in Guvernarea USL. Desi parlamentarii PD-L au parasit Parlamentul, a existat cvorum pentru a-l destitui pe seful CSA.

Destituirea sa s-a facut la propunerea comisiilor reunite ale Parlamentului in baza unui raport al Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor care semnala o serie de probleme, mai mult generale, si o singura mentiune la adresa lui Constantin Buzoianu:

  • „o suspiciune referitoare la existenta unei presupuse stari de incompatibilitate in care s-ar afla domnul Constantin Buzoianu – presedintele CSA – determinata de calitate de asociat pe care o are fiul domniei sale in mai multe societati, ce activeaza in domeniul asigurarilor.”

Deputatii au hotarat sesizarea Agentiei nationale pentru Integritate (ANI) in vederea verificarii presupusei stari de incompatibilitate in care s-ar afla domnul Buzoianu, conform aret. 4 alin. (16) lit (d) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare.

Fiul sau, Sorin Buzoianu, a declarat pentru HotNews.ro ca nu este actionar in companii active in domeniul asigurarilor. Are 40% intr-o firma de publicitate, Heep Media, care evident are si contracte cu firme de asigurari printre care si Omniasig. Legatura cu Omniasig nu este intamplatoare in familia Buzoianu.

Constantin Buzoianu a fost consilier al presedintelui companiei Omniasig. In 2006 insa, cand a devenit membru in Consiliul de conducere al CSA, Constantin Buzoianu a renuntat la aceste actiuni. Afacerile au continuat. Dar atentie – vorbim despre o firma de publicitate, al carei domeniu de activitate nu este cel al asigurarilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro