Cutremur: Aflat în Turcia, Blinken anunţă un ajutor suplimentar de 100 de milioane de dolari
Şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a anunţat duminică, în Turcia, un ajutor suplimentar de 100 de milioane de dolari pentru persoanele afectate de cutremurul care a provocat moartea a aproape 45.000 de persoane în această ţară şi în Siria vecină, informează AFP.
Blinken a sosit la baza aeriană Incirlik, în sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Adana, venind de la Munchen, Germania, unde a participat la o conferinţă de securitate.
De la Incirlik, unde sunt staţionaţi aproximativ 1.500 de soldaţi americani, este livrată o parte din ajutorul umanitar, inclusiv american, în zonele afectate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs la 6 februarie.
Tot de acolo, Blinken şi omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, au decolat la bordul unui elicopter al forţelor armate turce, pentru a survola provincia Hatay, una dintre cele mai afectate, potrivit Anadolu.
Programul oficial al lui Blinken indică faptul că, după zbor, el se va întâlni la Incirlik cu rude ale militarilor turci afectaţi de puternicul cutremur, cu echipe de salvare americane şi cu membri ai Căştilor Albe, o organizaţie de ajutor umanitar siriană, relatează EFE.
Cutremurul este cel mai grav dezastru care a lovit Turcia în prezent, 40.689 de persoane pierzându-şi viaţa numai în această ţară, potrivit ultimelor bilanţuri.
„Când te uiţi la amploarea pagubelor, la numărul de clădiri, apartamente şi case distruse, reconstrucţia va necesita un efort uriaş, iar noi ne angajăm să sprijinim acest lucru”, a declarat Blinken.
„Adăugăm 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie disperată”, a mai spus el.
Departamentul de Stat a precizat într-un comunicat că preşedintele Joe Biden va autoriza 50 de milioane de dolari care vor fi furnizate de Fondul de asistenţă de urgenţă pentru refugiaţi şi migranţi (ERMA). Celelalte 50 de milioane de dolari vor fi furnizate prin intermediul Departamentului de Stat şi al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
Acest ajutor, potrivit comunicatului, citat de EFE, este dedicat populaţiilor afectate de cutremur din Turcia şi Siria şi va fi disponibil pentru a sprijini organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale. Acesta va fi folosit pentru a livra pături, saltele, alimente, haine călduroase şi corturi, printre alte materiale.
Duminică după-amiază, autorităţile turce au anunţat încetarea căutărilor, cu excepţia a două provincii unde şansele de a găsi supravieţuitori rămân mici: Karhamanmaras, unde a fost epicentrul, şi Hatay, unde şeful diplomaţiei americane a putut să constate imensitatea dezastrului.
A doua zi după cutremur, Statele Unite au desfăşurat mai multe echipe de căutare şi salvare în Turcia, aproximativ 200 de persoane, şi au deblocat o primă tranşă de 85 de milioane de dolari sub formă de ajutoare umanitare.
De asemenea, au pus la dispoziţie elicoptere Black Hawk şi Chinook pentru a transfera provizii.
Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut apel la ajutor internaţional pentru a strânge un miliard de dolari pentru Turcia.
Blinken urmează să se deplaseze în cursul serii la Ankara, unde se va întâlni luni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Aceasta este prima deplasare a secretarului de stat american în Turcia de când a preluat mandatul, în urmă cu doi ani. Această vizită fusese programată înainte de cutremurul din 6 februarie, care a perturbat agenda.
Cele două ţări, care sunt aliate în cadrul NATO, au o relaţie uneori turbulentă.
Cu toate acestea, Statele Unite recunosc că aliatul lor a jucat un rol constructiv în războiul din Ucraina.
Printre dispute se numără potenţiala vânzare de avioane de luptă F-16 promisă de preşedintele Joe Biden Turciei, dar blocată de opoziţia din Congres; şi blocarea de către Turcia a aderării la NATO a Finlandei şi Suediei.
După Turcia, Blinken îşi va încheia turneul european la Atena, unde va avea luni seara şi marţi o serie de întâlniri cu autorităţile acestei ţări, rivală istorică a Turciei, dar şi parteneră în NATO.
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat joi că acest cutremur „ar putea fi o oportunitate” de a redefini relaţiile până acum furtunoase dintre Atena şi Ankara.
Grecia a fost una dintre primele ţări europene care au trimis echipe de salvare în zona cutremurului.