Sari direct la conținut

Dacă bugetul stă prost la jumătatea anului, ne putem aștepta la taxe ad-hoc peste noapte sau controale fiscale mai dure – expertă în fiscalitate

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: Kittiphan Teerawattanakul | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: Kittiphan Teerawattanakul | Dreamstime.com

Dacă bugetul la jumătatea anului stă prost, ne putem aștepta fie la taxe ad-hoc peste noapte, poate taxă de solidaritate, la controale fiscale mult mai dure sau la amânarea rambursărilor de TVA, ceea ce s-a mai făcut când nu mai sunt bani la buget, a declarat Angela Roșca, partener fondator al Taxhouse.

Ea a făcut această declarație referindu-se la amenințările pe care le vede în acest an la adresa mediului de afaceri. Una dintre ele este și o posibilă recesiune pentru că „începe să se vadă ceva în America și în Europa”.

„Avem planuri ambițioase de reducere a deficitului bugetar în acest an față de ce a fost și inflația va fi mai mică. Creșterea economică va fi mult mai mică. Pe de altă parte, avem niște bani care vin din PNRR care o să mai estompeze criza. Deci nu e chiar atât de dramatic. Anumite sectoare vor fi încurajate. Altele, poate imobiliar și IT vor suferi”, a precizat ea, la TaxEU Forum.

Ce vede un investitor străin cu mulți bani care vrea să facă o investiție în România

Angela Roșca a vorbit și despre ce ar vedea un investitor străin cu mulți bani dacă ar vrea să facă o investiție în România:

• Vede că avem cote de impozitare relativ stabile în România. În principal vorbim de impozit pe profit care e 16% de ani de zile”.

• Vede că avem un impozit pe venit stabil. Cota unică a fost 16%, e 10% de când cu mutarea contribuțiilor. Avem un TVA european. E stabil. Sigur, au mai fost fluctuații de cote, facilități cu cote reeduse care intră și ies în timp. În principiu reprezintă un sistem stabil.

„Nu mai intru în detalii de ce cota unică e bună. În principiu e încă un moment favorabil pentru România în stadiul economic de dezvoltare actual. A ajutat la formarea unei clase medii. A ajutat să nu plece și mai mulți oameni din țară. A ajutat să aducă la lumină venituri care erau la gri sau negru”, a explicat reprezentanta Taxhouse.

• Ăsta e motivul pentru care mediul de afaceri susține în continuare acest sistem de impozitare.

„Avem totuși o fiscalitate competitivă dacă ne uităm la țările din jur. Sigur, sunt țări în jurul nostru cu impozit pe profit mai mic decât al nostru (Ungaria – 9%, Bulgaria – 10%). Media europeană e la 21%. M-am uitat la țările OECD și au o medie de 23%”, a precizat ea.

Ce dezavantaje are România în ochii investitorului

1. Inconsistența mesajelor politice privind fiscalitatea pe termen mediu și lung

„Ca exemplu: recenta taxă de solidaritate. S-a mai vorbit de ea, iar a intrat în discuție. Cota unică: rămâne, nu rămâne? Intră vreun progresiv? Asigurările sociale: se schimbă cotele? Se plafonează, se reduc, nu se reduc?”, a dat ca exemplu.

2. ANAF încă nereformat și doar parțial digitalizat. Ne trebuie un ANAF proactiv în privința tehnică a problemelor, a spețelor.

3. Impozitarea excesivă a muncii.

„Știe toată lumea de ce apare. În principal neplafonarea contribuțiilor sociale la salariile mari dar nu numai”, a afirmat ea.

4. Tot ce înseamnă litigiu cu ANAF, toată partea de contencios și instanțele din România care merg foarte greu.

„Un investitor se uită la asta. Vrea să înțeleagă: Dacă am o problemă cu ANAF și am o dezbatere cât îmi ia să mă clarific? 5 -7 ani? În România stăm foarte prost”, a mai spus ea.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro